Evde Kaldığımız Şu Günlerde Kendini Geliştirmek İsteyenler İçin A'dan Z'ye Web Sitesi Kurma Rehberi

Websitesi günümüzde en önemli iletişim araçlarının başında geliyor. Özellikle evlerimize kapandığımız şu günlerde yeni insanlara ulaşmak, E-ticaret sitesi kurarak satış yapmak, çeşitli projeleri hayata geçirerek reklam gelirlerinden para kazanmak ve daha bir çok neden ile websitesi kurmak isteyebilirsiniz. 

Hiçbir bilginiz olmasa dahi, ufak masraflar ile kendi sitenizi kurabilirsiniz. Sadece domain ve host alarak, ücretsiz yazılımlardan ve tasarımlardan yararlanarak websitesi kurabilirsiniz. 

Hazır mısınız? Her şeye en baştan başlıyoruz!

Web sitesi nasıl kurulur?

Web sitesi kurmak için öncelikle alan adı (domain) ve hosting (web barındırma) almanız gerekiyor. Bunları aldıktan sonra, hiç bir şey bilmiyor olsanız dahi, hosting sistemlerinin alt yapılarını kullanarak hazır paketler ile kurulum yapabilir ve sitenizi hazır hale getirebilirsiniz. Wordpress, Joomla, Drupal gibi yazılımlar ile pek çok formatta web sitesi yapabilir, blog sahibi olabilir veya şirketinizin internet sitesini yapabilirsiniz. Hazır içerik yönetim sistemlerinde ücretsiz olan ve ilk sırada yer alan Wordpress'te bol arayüz seçeneği ve eklenti desteği bulunuyor.

Alan adı ve web barındırma işlemlerinizi tek bir yerden yapabileceğiniz gibi, farklı farklı firmaları da tercih ederek yapabilirsiniz. Bu konuda İsimtescil, Turhost, Natro, GoDaddy, Name.com gibi firmaları tercih edebilirsiniz.

Alan adı ve web barındırma hizmetini aldım. Şimdi ne yapmam gerekiyor?

Eğer Wordpress'i altyapı olarak seçtiyseniz ve bu işler hakkında biraz bilgi sahibi iseniz wordpress.org adresinden altyapıyı indirebilirsiniz. 

Ayrıca hosting şirketlerinin sağladığı imkanlar dahilinde, hosting ile birlikte gelen Softaculous yazılımıyla cPanel veya Plesk üzerinden bir kaç tık ile çok hızlı bir şekilde güncel Wordpress kurulumunu yapabilirsiniz. Bununla birlikte YouTube üzerinde Türkçe ve İngilizce olarak binlerce ücretsiz eğitim videosu bulunuyor.

Wordpress kurulumunu yaptıktan sonra sitenizin yönetim paneline erişerek hemen sayfalarınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Sitenizin görünümü düzenlemek, arayüzü iyileştirmek için yapabileceğiniz pek çok seçeneğiniz var.

Wordpress kurulumu yaptığınızda varsayılan olarak bir kaç tema beraberinde geliyor. 

Yapacağınız ilk iş işinize uygun bir tema bulmak olacaktır. Ücretsiz seçeneklerin yanında ücretli olarak da Wordpress temaları satın alabiliyorsunuz. Bunun için globalde dünyanın en büyük pazaryeri olan Themeforest'i tercih edebilirsiniz. 

Sitenizin yönetim panelinden Görünüm -> Tema > Yeni Tema Ekle butonlarını takip ederek, çeşitli temaları görebilir veya satın aldıysanız bunları hızlıca yükleyebilirsiniz. 

Temalar tasarımı istediğiniz hale getirse de, asıl siteniz için Wordpress eklentileri kullanmanız gerekebilir. Bu eklentiler, gerek güvenlik tedbirleri, gerek görsel anlamda sitenizde görmek istediklerinizi yapmanızı sağlar. Çok fazla eklenti kullanmak iyi olmadığı gibi, öncelik her zaman kullanmak istediğiniz eklentileri sitenizde kullanmak olacaktır. Bu tür işlemleri zaman içerisinde inceleyerek ve yaparak öğrenmiş olacaksınız.

Siteyi kurduktan sonra içerik olarak zengin bir şekilde sunmanız gerekiyor.

Sitenizin gerekli kurulumlarını yaptıktan sonra, artık içerik ekleme zamanı geldi demektir. İçerikler çok önemlidir. Sitenize uygun içerikler eklemeli, kullanmak istediğiniz sayfaları hazırlamalısınız. Sitenize uygun ekleyeceğiniz içerikler Google aramalarında çıkmaya başlayacak ve sitenizin ziyaretçi almasını sağlayacaktır. Ayrıca iletişim sayfası, hakkımızda sayfası, hizmetlerimiz sayfası gibi çeşitli sayfaları da oluşturabilirsiniz. Wordpress kullanalar için yazı alanı ve sayfa alanı farklı olmaktadır. Bunların farklı özellikleri bulunmaktadır.

Öncelikle yazı eklemesi yaptığınızda, bu yazılara yorum atılabilir. Ayrıca tüm yazılar benzer tasarımda görünür. Sayfalar ise yoruma kapalı olup, genelde hakkımızda, kurumsal, vizyon, misyon gibi çeşitli içerikleriniz için kullanabilirsiniz. Ayrıca menü kısmında sayfaları daha rahat gösterirsiniz. Yazılar ise yapmış olduğunuz siteye göre blog ya da haber gibi çeşitli kategorilerde gösterebilirsiniz.

Siteniz için kategori kullanımına ihtiyacınız varsa, bunları da önceden hazırlamalısınız. Sonrasında ise içeriklerinizi eklemeye başlayabilirsiniz. Eğer bu konuda deneyiminiz yoksa, içerik ihtiyacınız olması durumunda içerik hazırlayan sitelerden gerekli desteği alabilirsiniz. Kimi platformlarda ücret karşılığı içerik yazdırabiliyorsunuz.

İçeriklerinizi oluşturduktan sonra yayın hayatınıza artık hazırsınız. Bu noktada insanların sizi ziyaret etmesi için yapabileceğiniz bazı adımlar var. Wordpress kurduğunuz noktada SEO'ya dikkat etmeniz gerekiyor.

Dünya genelinde wordpress yazılımının seçilmesinin en önemli nedini arama motoru dostu bir yazılıma sahip olmasıdır. Wordpress sayesinde, link yapısını kolaylıkla ayarlayabileceğiniz gibi, ayrıca SEO eklentilerini de kurarak, ayarlamalarını yapabilirsiniz. SEO eklentilerinde All in One SEO Pack ve Yoast tüm dünyada en çok kullanılan eklentilerdir. Oldukça basit bir şekilde ayarlarını yapabileceğiniz bu eklentiler ile ilgili hem yazılı hem de videolu olarak YouTube'da pek çok ücretsiz kaynak bulunuyor.

Site içerisindeki teknik SEO düzenlemeleriniz bittikten sonra Google'da ilk sayfada yer alabilmek için yapabileceğiniz farklı yollar da var.

SEO ilgili çok kapsamlı bir içerik hazırlamıştık. Hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Google'da İlk Sayfada Çıkmak İçin Yapmanız Gereken 7 Hamle

Google ilk sırada yer alabilmek için çalışmalarınızı yaparken bir yandan ücretli reklam kanallarını da kullanabilirsiniz. Google Ads, Facebook, Instagram reklamları bunlara en iyi örnektir.

Google'ın arama sonuçlarında sunduğu reklam alanlar bulunuyor. Bununla birlikte Facebook ve Instagram üzerinde de reklam kampanyası oluşturarak web sitenize ücretli olarak hedef kitlenizi kolaylıkla çekebilirsiniz. 

Tabii bu noktada ücretli bir kampanya düzenlediğiniz için bütçenize göre hareket edebilirsiniz ancak Google Ads, Facebook ve Instagram üzerinde 20 TL gibi bütçelerle reklam vermeniz sadece dakikalar içinde gerçekleşiyor.

SEO'nun dışında web sitenizdeki içeriklerinizi daha fazla insana ulaştırmak için kullanabileceğiniz bir diğer kanal ise içerik pazarlaması.

İçerik pazarlaması, web sitenizde ürettiğiniz içerikleri daha fazla insana ulaştırmak için kullanabileceğiniz farklı kanalları işin içine dahil eder. Hedef kitlenizin bulunduğu aktif forumlar veya toplulukların bulunduğu alanlar varsa burada içeriklerinizi paylaşarak web sitenize daha fazla insanın sizi ziyaret etmesini sağlayabilirsiniz.

SEO konusunda dikkat etmeniz gereken en büyük noktalardan birisi de site içi SEO.

Site içi SEO'da sayfa açılış hızı, sayfa bileşenlerinizde HTML, Heading ve schema.org etiketlerine dikkat etmeniz gerekiyor. Bu konuda Google'ın oldukça faydalı bir rehberi var. Bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Site içi SEO ile birlikte sitenizin performansını 3.parti araçlar ile de takip edebilmeniz mümkün. Burada paylaşabileceğimiz bazı ipuçları var.

  • Domain (DA) ve Sayfa (PA) Değeri için https://moz.com sitesinden yararlanabilirsiniz.

  • Google index sayısını öğrenmek için https://www.google.com üzerinden site:domainadi.com şeklinde arama yaparak sitenin index sayısını öğrenebilirsiniz.

  • Alexa sırasını öğrenmek için https://www.alexa.com/siteinfo/ linkinden site adresini yazarak Global ve Türkiye sıralamasını öğrenebilirsiniz.

  • Siteye gelen backlinkleri ve anahtar kelimelerdeki sıralamasını Ahrefs, Semrush gibi araçlar üzerinden öğrenebilirsiniz.

  • Ayrıca çeşitli ücretli ve ücretsiz araçları da Google üzerinden bularak sitenizi ve siteleri analiz edebilirsiniz.

Web sitenizde çeşitli düzenlemeler yapabilmeniz için "freelancer" olarak adlandırılan proje bazlı insanların iş yaptığı çeşitli platformlardan destek alabilirsiniz.

Türkiye'de webmaster'ların aktif olarak bulunduğu büyük forumlar bulunuyor. r10.net bu platformlar arasında en çok bilinen topluluklardan birisi. Logodan web site görsel tasarımına, tanıtım yazısından yazılım geliştirmeye kadar pek çok işinizi burada ekonomik bir şekilde çözebilirsiniz. Bununla birlikte tanıtım yazısı konusunda Türkiye'nin en büyük tanıtım yazısı network'lerinden Öncel Ajans ile de çalışabilirsiniz.

SEO ve içerik pazarlaması ile birlikte aktif bir şekilde sosyal medyayı da kullanabilirsiniz.

Sosyal medya üzerinde web siteniz ile ilgili sayfaları oluşturmak, hedef kitlenizin bulunduğu Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn hatta Tiktok gibi platformlarda bir strateji oluşturmak size büyük katkı sağlayacaktır. Sosyal medya üzerinden web sitenize insanları çekmek trafiğiniz aydan aya arttırmak için etkili bir yoldur.

Sitenize gelen kullanıcıları takip etmek için de kullanabileceğiniz ücretsiz yazılımlar bulunuyor.

Bunların en başında tüm dünyada oldukça sık kullanılan ve sitenizi ziyaret eden kullanıcılara yönelik tüm davranış ve hareketleri, hangi kanaldan ne kadar süre ile ziyaret aldığınız gibi pek çok veriyi gösteren Google Analytics geliyor. Basit bir tek satır kod ile web sitenize kolayca entegre edebiliyorsunuz.

Bununla birlikte kullanabileceğiniz muadil bir yazılım da Yandex Metrica.Yandex Metrica.Yandex Metrica.

Bir internet bağlantısı ve bilgisayarınızın bulunduğu her ortamda ücretli veya ücretsiz bir web sitesi oluşturabilirsiniz.

Çok kısa sürede internette bir web sitesi kurarak insanların sizin fikirlerinizi ve paylaştığınız bilgileri okuması için çalışmalara başlayabilirsiniz. Bununla birlikte ziyaretçi sayınızın arttığı bir noktada sitenizde para da kazanmaya başlayabilirsiniz. Google Adsense para kazanabilmeniz için kullanabileceğiniz en yaygın servislerden birisidir.

Popüler İçerikler

Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
26.03.2020

Bunlar basit site kurmak isteyenler için ideal, sıfırdan kendi başınıza bir şeyler yapayım derseniz html, css, javascript, node js, vs vs ayrıca sıfırdan öğrenmeye başlarsanız telefon için de uygulama geliştirebilirsiniz ve yurt dışında da iş bulma imkanınız olur, kısacası daha fazla para kazanabilirsiniz :)

26.03.2020

Bu işi profesyonel olarak yapan insanların ekmeği ile oynadığınızın farkında mısınız?

26.03.2020

bu sektör bitti zaten artık insanlar hazır yazılım satın alıyor daha çok yada wordpresten çok rahat site geliştiriyorsun webmasterlığın devri hemen hemen bitti

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ