Evde Kaldığı Dönemi Değerlendirdi, Sterilizasyon Kutusu Geliştirdi: '1 Maske 50 Kez Kullanılabilecek'

Antalya'da 15 yaşındaki bir ortaokul öğrencisi koronavirüs tedbirleri kapsamında evde kaldığı dönemde fazla maske kullanımının önüne geçebilmek için 'sterilizasyon kutusu' geliştirdi. 5 dakikada 80 derece ısıya ulaşan kutunun içine bırakılan N95 ve medikal maskeler, öğrencinin belirttiğine göre 30 dakika içerisinde steril hale geliyor. Böylece bir maske yaklaşık 50 kez kullanılabilecek.

Özel bir okulda 7'nci sınıf öğrencisi olan Egemen Doğan Canpolat, salgın nedeniyle okullar kapanınca yaşıtları gibi evde vakit geçirmek zorunda kaldı.

N95 maskelerine olan ihtiyacı azaltmayı amaçladı

Daha önce de TÜBİTAK'ın birçok projesinde yer aldığı belirtilen Canpolat, sağlık çalışanlarının yoğun olarak kullandığı N95 maskelerine ihtiyaç duyulması üzerine, maskelerin tekrar kullanımı için düşük maliyetli bir yöntem geliştirmeyi amaçladığını söyledi.

Bu amaçla bir sterilizasyon kutusu yaptığını anlatan Canpolat, kutunun içerisinde seramik ısıtıcı ve ısının düzenli yayılması için fan koyduğunu belirtti.

"Hem sağlık hem ülke ekonomisi için"

Projesi ile ilgili DHA'ya bilgi veren Canpolat, 

“N95 maskeleri sağlık çalışanları için çok büyük önem taşıyor. Ancak bu maskeler tek kullanımlık. Benim yaptığım proje sayesinde insanlar bu maskeleri gün içerisinde birden fazla kullanabilecek. 80 derecede 30 dakika boyunca tuttuğumuzda maskeler sterilize oluyor ve 50 kez kullanılabiliyor. Bu projemi hayata geçirmek istiyorum. Günde birkaç defa maske değiştirmesi gerekenler olduğunu düşünürsek, sterilizasyon kutusunun hem insan sağlığı hem de ülke ekonomisi için çok büyük önem taşıdığını düşünüyorum' dedi.

"Bu tarz başarılar umut vadediyor"

Aynı okulda matematik öğretmeni olan, okul proje koordinatörü Cevdet Canpolat ise;

''Pek çok TÜBİTAK projesinde başarı gösteren öğrencimiz, pandemi sürecinde bir sterilizasyon kutusu üretti. Özellikle sağlık çalışanlarının gün içerisinde çok fazla tükettiği N95 maskelerini 50 kez sterilize ederek tekrar kullanma şansı elde ediyor. Yaptığı bu kutuyla hem ülke ekonomisine hem de sağlık açısından katkı sağladığını düşünüyorum. Öğrencilerimizin daha bu yaşta bu tarz başarılar göstermesi, bizim açımızdan da umut vadediyor' diye konuştu.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
YORUMLAR
08.06.2020

Medikal ürünlerin bazıları, maske gibi, disposable, yani tek kullanımlık ürünlerdir, sterilizasyon yapıldığında(yüksek ısılarda) yapılarında bozulmalar meydana gelir ve amacını uygulayamaz.kötülemek için yazmıyorum, çok ciddi bir konu ve çok derin araştırılması testlerden geçmesi lazım, yapı olarak daha sağlam ameliyat el aletlerinin çoğu tek kullanımlıktır steril edilemez. Edildiğini varsayıp tekrar kullanıldığında hasta içinde üründen parçalar kalabilir.

08.06.2020

Maskede oluşabilecek fiziksel hasarlar haricinde virus RNA'sında bir değişikliğe sebep olabilir. Aynı zamanda 80°C virusu denatüre etmek için yeterli mi bilmiyorum. UV ışıma bu işlem için daha iyi gibi. Buna kafa yorması çok güzel. Umarım ona ışık tutan hocalara sahip olur. 👏👏

08.06.2020

işe yarar yaramaz araştırılır ancak şu salak tiktokçu veletlerin haricinde çok güzel çocuklar var.

TÜM YORUMLARI OKU (16)