Evde Doğum Yöntemine Dikkat Çekmek Adına Kız Arkadaşının Doğumunu Belgeleyen Fotoğrafçı

Priscila Bochi, evde doğum yapmaya karar verdiği zaman erkek arkadaşı fotoğrafçı Gustavo Gomes de bu duygulu ve yoğun anları fotoğraflamaya karar vermiş.

'' Fotoğrafçılığa başladığımdan beri, hayatımda olan biten her şeyin fotoğrafını çekiyorum. Bu yüzden hamileliği öğrendiğimiz günden, Violeta'nın doğduğu güne kadar bu anları fotoğraflamak benim için oldukça doğal bir şeydi.'' diyor Gustavo Gomes.

Gomes'e göre kız arkadaşı Bochi de bu süreçte oldukça rahatmış.

'' Priscila, fotoğraf çekmeme oldukça alışkın. Bu yüzden hamilelikten önce bile, bu anları kaydedeceğimi biliyordu. ''

Gustavo şöyle diyor: '' Günlük yaşantımızda her daim fotoğraf çekiyordum, yani bu duruma özel bir şey değil. Şimdi ve önceden de, geleneksel hamilelik fotoğrafları çekmek için ona bazı pozlar vermesini söylüyordum.  Her ne kadar bayık gözükseler de gayet romantikler. ''

Gustavo'nun dediğine göre evde doğum yapma kararını, doğumla ilgili duygusal bir film olan '' Orenascimento do Parto '' isimli filmden sonra almışlar.

'' Aslında evde doğum yapmanın, eksilerinden çok artıları bulunuyor. Pek çok insan bunun tehlikeli olduğunu düşünür ama sağlıklı ve normal bir hamilelik dönemi geçirildiyse, evde doğum yapmanın hiçbir sakıncası yok.  Evet uzun ve yorucu bir süreç fakat, bu uzun saatleri mahrem bir yerde geçirmek yardımcı olacaktır. Ayrıca doğduğu ilk gece Violeta ile uyumak da paha biçilemezdi. '' diyor Gustavo.

Çift, fotoğrafların evde doğum yapmanın aslında ne kadar pozitif bir şey olduğunu göstermesini umuyor. Çünkü Brezilya'da sezaryen ameliyatı en yaygın tür.

'' Ülkemizde sezaryen ameliyatı gerçekten oldukça fazla sayıda. Doktorlar ve çiftler, daha çabuk ayarlanabilmesi ve daha çabuk yapılabilmesi nedeniyle sezaryen'i tercih ediyor.  '' diyor Gustavo.

İşte bu yüzden çift, bunun yerine bir ebe, bir çocuk doktoru ve doula adı verilen anneyi doğum sırasında hem fiziksel hem de duygusal olarak destekleyen birinin yardımıyla evde doğumu tercih etmiş.

Gustavo şöyle diyor: '' Umuyorum ki bu fotoğraflar evde doğum tekniğinin gizli kalmış yanlarını açığa çıkarır ve gelecekteki anneleri, gereksiz sezeryan ameliyatından uzak durmalarına neden olur. ''

Bochi'nin doğumu 20 saat sürmüş ve Gustavo ara ara fotoğraf çekmiş.

Gustavo şöyle diyor: '' kasılmalar, dinlenme araları ve sıcak banyo araları gibi boşluklarda pek çok fotoğraf çektim. ''

'' Hiçbir şekilde yardım edemeyeceğim anlar da oldu. O yüzden masajlarla birlikte eşimin ağrısını geçiren dolula'sına da oldukça minnettarız. ''

Gomes evde doğumu şöyle tanımlıyor: '' Çok yoğun, eşsiz ve heyecan verici bir deneyim. ''

Gomes'in fotoğraflarında bu yoğun duygular da göze çarpıyor. '' Hiç kendinde gözükmüyordu, durmadan başaramayacağını söylüyordu fakat biz başaracağından emindik. '' diyor Gustavo.

Gustavo o anları şöyle tarif ediyor: ''7.30'da Violeta doğduğunda titriyorduk ve ben göz yaşlarına boğuldum. ''

Gustavo doğum sırasında fotoğraf çekemediğini söylüyor çünkü, oldukça heyecanlanmış ve olayın içine girmiş!

'' Violeta doğmak üzereyken, fotoğrafçı rolümü bıraktım ve bebeği ilk kucaklayanlardan olmak için doktorun yanına oturdum. Violeta'yı gördükten iki saat sonra fotoğraf çekmek aklıma geldi. ''

Şimdi iki aylık olan Violeta, Gustavo'ya göre 'dünyadaki en tatlı şey'.

'' Sabahları durmadan gülüyor , adeta neşe kaynağımız oldu. Ayrıca Priscila'nın göğüslerine de yapışmış durumda! ''

Gustavo ileride, doğumunu fotoğrafladığı için Violeta'nın sinirlenmeyeceğini ve bu eşsiz macerayı tecrübe edebileceğinden dolayı mutlu olacağını umuyor.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
YORUMLAR
07.09.2015

Yine de deneyimli bir doktorun denetiminde yapılmadığı sürece riskli bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

07.09.2015

Kadın kendini nerede rahat hissediyorsa orada doğurma hakkı var. Hastanede çok farklı şeyler yapılmıyor. Gezip dolanmanıza izin verilmiyor bir kaç yastığa izin verilmiyor oturmaya izin verilmiyor yat yat 12 saat sancı çek! insan aralarda sıkılıyor bunalıyor...

29.11.2015

Yorumlara bakıyorum da bilip bilmeden birçok insan bu yönteme çamur atmış. Hangi devirde yaşıyormuşuz, çok riskli ve sağlıksızmış, hastane gibi bir ortam dururken neden ev gibisinden.. Bir ebe olarak söylüyorum önemli olan annenin rahat hissetmesidir, annenin pskilojisidir. Birçok Avrupa ülkesi evde doğumu desteklemeye başladı zaten. Ha bizim ülke için şu an uygun değil orası kabul ama şu hastanenin mükemmel olduğu kafasından kurtulun bir an önce. Zaten her önüne gelen evde doğursun demiyoruz. Bu anne dokuz ay boyunca ebesi ve doktorları tarafından kontrol edilip herhangi bir sorun tespit edilmediyse ve sağlık açısından sorun yoksa evde doğum tavsiye ediliyor. Zaten onu da tek başına yapmıyor yanında uzman kişiler kapısında ambulans bekliyor. Ben yanlış olan bir şey göremiyorum evde doğum konusunda ama sonuç olarak yine karar annenin eğer anne kendini hastanede evde olduğundan daha rahat daha iyi hissediyorsa o zaman hastanede doğurur. İnsanların tercihlerine saygı duymak lazım.

TÜM YORUMLARI OKU (24)