'' Ülkemizde sezaryen ameliyatı gerçekten oldukça fazla sayıda. Doktorlar ve çiftler, daha çabuk ayarlanabilmesi ve daha çabuk yapılabilmesi nedeniyle sezaryen'i tercih ediyor. '' diyor Gustavo.
İşte bu yüzden çift, bunun yerine bir ebe, bir çocuk doktoru ve doula adı verilen anneyi doğum sırasında hem fiziksel hem de duygusal olarak destekleyen birinin yardımıyla evde doğumu tercih etmiş.
Yine de deneyimli bir doktorun denetiminde yapılmadığı sürece riskli bir yöntem olduğunu düşünüyorum.
Kadın kendini nerede rahat hissediyorsa orada doğurma hakkı var. Hastanede çok farklı şeyler yapılmıyor. Gezip dolanmanıza izin verilmiyor bir kaç yastığa izin verilmiyor oturmaya izin verilmiyor yat yat 12 saat sancı çek! insan aralarda sıkılıyor bunalıyor...
Yorumlara bakıyorum da bilip bilmeden birçok insan bu yönteme çamur atmış. Hangi devirde yaşıyormuşuz, çok riskli ve sağlıksızmış, hastane gibi bir ortam dururken neden ev gibisinden.. Bir ebe olarak söylüyorum önemli olan annenin rahat hissetmesidir, annenin pskilojisidir. Birçok Avrupa ülkesi evde doğumu desteklemeye başladı zaten. Ha bizim ülke için şu an uygun değil orası kabul ama şu hastanenin mükemmel olduğu kafasından kurtulun bir an önce. Zaten her önüne gelen evde doğursun demiyoruz. Bu anne dokuz ay boyunca ebesi ve doktorları tarafından kontrol edilip herhangi bir sorun tespit edilmediyse ve sağlık açısından sorun yoksa evde doğum tavsiye ediliyor. Zaten onu da tek başına yapmıyor yanında uzman kişiler kapısında ambulans bekliyor. Ben yanlış olan bir şey göremiyorum evde doğum konusunda ama sonuç olarak yine karar annenin eğer anne kendini hastanede evde olduğundan daha rahat daha iyi hissediyorsa o zaman hastanede doğurur. İnsanların tercihlerine saygı duymak lazım.