Evcil Hayvanlara Mikroçip Zorunluluğunda Son Gün Ne Zaman? Mikroçipte Süre Uzatılacak mı?

Evcil hayvanlara mikroçip takma zorunluluğunda son güne az bir zaman kaldı. Peki evcil hayvan sahipleri için son gün ne zaman? Mikroçip için süre uzatılacak mı? İşte detaylar...

Evcil hayvanlara mikroçip takma zorunluluğunda son gün 31 Aralık olarak belirlenmişti.

Evcil hayvan sahipleri 31 Aralık tarihinin uzatılıp uzatılmayacağını merak ediyorlardı. Konuya ilişkin ilk açıklama Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'den geldi.

Bakan Vahit: "Rakamların gidişatına bakarak değerlendireceğiz."

Yapılan kabine toplantısı sonrasında Bakan Kirişçi mikroçipler hakkında sorulan sorulara cevaplandırdı. 'Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması için verilen süre uzar mı?' sorusunu Vahit Kirişçi 'Olabilir, bir bakacağız.' şeklinde cevaplandırdı.

Kabine toplantısınına ardından İstanbul'daki barınakların durumu da konuşuldu.

Hayvan barınaklarının sık sık gündeme gelmesi sebebiyle barınaklarda iyileştirmeler yapılmaya başlanmıştı. Hayvan barınaklarınının sorunlarının çözümü için ilk uygulama ili İstanbul olarak belirlenmişti. Uygulama başarılı olduğu takdirde diğer illerde de aynı şekilde iyileştirmeler yapılması planlanıyor.

Hayvan barınakları konusun Bakan Kirişçi'nin açıklamaları şu şekilde: 'Oradaki çalışma halen devam ediyor. 39 ilçeye yazıyı gönderdik. İlçeler kendi değerlendirmesini yapıp dönecek. Bizim hem Anadolu hem de Avrupa yakasında yerlerimiz hazır. Onlar istediklerinde, belediyelere valiler koordinasyonunda o yerleri vereceğiz.'

Evcil hayvanlara mikroçip nasıl taktırılır?

Evcil hayvanlara çip taktırmak Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile zorunlu hale getirilmiştir. Şu an için mikroçip taktırmanın son tarihi 31 Aralık 2022'dir. 

Yayınlanan yönetmeliğe göre evcil hayvan sahiplerinin il/ilçe müdürlüklerine veya Bakanlıklarca belirlenen kurum, kuruluş veya tüzel kişilere başvurarak evcil hayvanlarını kimliklendirmesi gerekiyor. 

Böylece mikroçip uygulaması ile evcil hayvanınızın kaybolma, çalınma ya da sahipsiz bırakılması gibi durumlar için oluşturulmuştur.

Mikroçipin faydaları nelerdir?

Mikroçipler, evcil hayvanlarınızın boyun arkasına deri altından yerleştirilen pirinç tanesi kadar küçük çiplerdir. Mikroçip uygulaması için anestezi gerekmez, oldukça basit bir işlemdir. 

Mikroçipler içerisinde özel numaralar bulunur. Bu numaralar ile evcil hayvanların kaybolması durumunda kayıtlı veritabanına ulaşılabilir. Yani, evcil hayvanlar boyunlarının arkasında minik bir kimlik taşımış olurlar. Bu açıdan bakıldığında evcil hayvan sahipleri için son derece yararlı bir uygulamadır.

Popüler İçerikler

Vefatından İki Gün Önce Armağan Çağlayan'ın Programına Konuk Olan Metin Arolat'ın Sözleri Gündem Oldu
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Arnavutluk Yeni Bir İslami Devlet Kurmayı Planlıyor: Alkol Yasağı Yok, Kadınlar İstedikleri Gibi Giyinebilecek