Çok fazla evcil hayvan sahiplenmenin de bir rahatsızlık olduğunu biliyor muydunuz? 'Nuh Sendromu' tam bu durum için kullanılan sendrom. Bu sendrom hakkında daha fazla bilgi için 👇
Çok fazla evcil hayvan sahiplenmenin de bir rahatsızlık olduğunu biliyor muydunuz? 'Nuh Sendromu' tam bu durum için kullanılan sendrom. Bu sendrom hakkında daha fazla bilgi için 👇
Genellikle, evdeki insanlar ve hayvanlar ciddi tıbbi rahatsızlıklardan muzdarip olabilir ve ne yazık ki genellikle yeterli tıbbi tedaviyi almazlar.
Bir hayvan biriktirme vakasını gidermek için çoğu zaman, hijyen, yasal yaptırım ve hayvan kurtarma kuruluşlarının hepsi dahil olmalıdır. Hayvan biriktiricilere nadiren ruh sağlığı tedavisi sağlanır. Hayvanlar biriktirme evinden çıkarıldığında, kişi muhtemelen daha fazla hayvanı 'kurtarmak' için arayışa geçecek ve döngü yeniden başlayacaktır.
Yetmiş bir hayvan biriktiricisinin incelendiği bir çalışmada, vakaların yaklaşık yüzde seksen ikisinde sinde kediler, yüzde elli beşinde köpekler, yüzde on yedisinde kuşlar, yüzde altısında sürüngenler, yüzde on birinde küçük memeliler, yüzde altısında atlar ve yüzde altısında sığırlar, koyunlar veya keçiler bulunmuştur.
Tipik (ancak kesin olmayan) bir hayvan biriktiricisinin profili, altmış yaşının üstünde, bakımında kırktan fazla hayvanı bulunan ve yirmi yıldan fazladır hayvan biriktiren bir kadındır.
İlk iki tür (Bakıcı ve Kurtarma), 'Kurtarıcı Kompleksi' içeren bir sanrılı bozukluk yaşayabilirler.
Çevrelerindeki hastalık ve kötüleşen koşullara rağmen, hayvanlara yardım ettiğine gerçekten inanırlar.
Aşırı yüklenmiş bakıcı genellikle sosyal olarak izole edilmiştir ve çoğu biriktiriciyle kıyaslandığında işbirliğine açıktır. Bu durumlarda, genellikle yetkililerin katılımını konut hijyeninin ihlali veya kamu rahatsızlık yönetmeliklerinin ihlali ile sınırlarlar.
Ayrıca hayvan kontrol ajanslarını, hayvanları bakımından uzaklaştırmaya çalıştıkları için düşman olarak görebilirler. Araştırmacılar, bu psikolojik koşulların neredeyse herhangi bir yasal veya mali sonuçtan bağımsız olarak tekrarlayan davranışı neredeyse garanti ettiğine inanmaktadır.
Hayvanlarına duygusal bağlılık eksikliği nedeniyle, hayvan biriktirme bozukluğu için tanısal kriterlere uymayabilirler. Sömürücü, geleneksel hayvan biriktirme tedavileri yerine antisosyal eğilimlerinin tedavisinden faydalanabilir.
Yaygın olarak kullanılan yaklaşımlar arasında bilişsel davranışçı terapi (BDT), nüksü önleme ve zarar azaltma bulunmaktadır.
Anksiyete,panik,OKB,depresyon vs. Sonunda bozukluk olan hepsinin uydurma olduğu bir olgu değil sadece yaratılan bir algı olması gibi buda uydurulan bir şeydir… Birisinin herhangi bir duyguyu daha yoğun yaşaması o kişiyi “hasta” yada “bozuk” yapmaz ama sende bu bozukluk var demek o kişiyi “hasta” yapar. Ahmetin yada ayşenin diğer insanlara göre hayvanlara olan tutkusunun fazla olması onları hasta yapmaz bu seviyeyi geçtiyse hastasın demek sektörün ve ilaç şirketlerinin yeni müşteri yaratmaktaki çabalarıdır.Ciddi bir rahatsızlık diye sloganlar çıkarıp insanların sorunlu olduğuna inandırıp bize gel sana sorun olmadığını anlatalım demek şarlatanlıktır.