Evcil Hayvan Bakımına Giriş 101: Sahiplenilen Yavru Evcil Hayvanın Bakımıyla İlgili Bilmeniz Gerekenler

Evinize gelecek yeni yavru evdeki her şeyi baştan aşağı değiştiriyor. Bu küçük dostunuzla yeni bir hayata başlarken bilmeniz gerekenler var. Evinize yeni katılacak bu üyenin bakımıyla ilgili ne yapacağınızı bilmiyorsanız içeriğe buyurun!

Evcil bir hayvana yuva olmaya karar verdiğinizde öncelikle buna hazır olup olmadığınızı iyice düşünün. Bu bir günlük değil bir ömür sürecek bir sorumluluk. Eğer karar verdiyseniz artık hayatınızda sizi her an güldürmeye hazır bir can dostunuz var. 🥳

Yavru bakımının sizi zorlayacak yanları olacak elbette. Ama o tatlı bakışları ile bütün yorgunluk bitecek. Yavru kediniz veya köpeğinizle beraber yol alacağınız yeni hayatınızı kolaylaştıracak ipuçları arıyorsanız 👇

Önce köpeklerle başlayalım...

1. Köpek sahiplenirken dikkat etmeniz gereken çok küçük olmaması. Bir yavrunun annesi ve kardeşleriyle en az 8 hafta geçirmiş olması gerekiyor. 2 aydan küçük köpekleri annesinden ve anne sütünden ayırmak doğru değil.

Bu dönemden önce sahiplenilen köpeklerde hem bağışıklık hem davranış problemleri görülme ihtimali daha fazla oluyor.

2. Köpeklerde sosyalleşme en önemli konuların başında geliyor. Doğru sosyalleşmemiş yavrularda büyüdüklerinde davranış bozukluğu olabiliyor.

Sosyalleşme için yapmanız gereken aslında çok basit. Yavru köpeğinizi herkesle ve her şeyle tanıştırmak. Yani her insanla, köpek, kedi, kuş gibi her canlıyla, süpürge gibi eşyalarla ve motor, araba gibi taşıtlarla tanıştırmalısınız.

3. Yavru köpeğinizi taramaya alıştırmak için küçüklükten beri tarayın. Her gün bir kere tarayarak köpeğinizin tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken tarağınızın köpeğin canını acıtmaması. Eğer canını acıtan bir tarakla tararsanız bir daha taranmak istemez. Yine diş bakımına da küçüklükten alıştırmak gerekiyor. Düzenli olarak dişlerini fırçalayarak büyüdüğünde diş fırçalamaya tepki göstermemesini sağlayabilirsiniz.

4. Ve geldik en önemli konumuz eğitime. Her yaşta eğitim mümkündür ama küçük yaşta bu daha kolay. Köpeğinize öncelikle tuvalet eğitimi vererek hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Tuvalet eğitiminin ardından birlikte yaşarken en çok ihtiyacınız olan otur, bekle, gel gibi komutları mutlaka öğretin. Köpeğinizi eğitirken bol bol sevgi sözcüğü ve ödül kurabiyesi kullanmayı ihmal etmeyin. 🍪

5. Köpeğinize aldığınız oyuncaklarla küçük yaştan itibaren birlikte oynayarak hem aranızdaki bağı kuvvetlendirebilir hem de köpeğinizin enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz.

Oyun oynarken dikkat etmeniz gereken ısırarak oynamasına izin vermemeniz. Yavru köpekler dişleri kaşındığı için veya başka sebeplerle ısırarak oynamak isterler. Eğer diş kaşınması ile ilgili bir durumsa ona uygun oyuncaklar alın. Ama ısırmasının nedeni bu değilse ısırdığında oyunu bırakın ve uyarın. 

Oyuncak seçerken dikkat etmeniz gereken oyuncakların köpeğinizin yaşına ve boyutuna göre olması.

6. Köpeğiniz yavru da olsa egzersiz ihtiyacı hep var. Sadece tuvalete çıkararak bu ihtiyacı gidermesi mümkün olmaz. Bu sebeple tuvalet dışında da mutlaka dışarıda beraber gezmeniz gerek. 🐕

Aşı dönemi bitene kadar dışarıyla ilişki kontrollü olsa da aşı dönemi geçen köpeğinizi dışarıda mutlaka gezdirin.

Şimdi sıra kedilerde...

7. Kediler tuvaletlerini evde kuma yapacakları için kum en önemli ihtiyaçlarından.

Kumun kaliteli olması ve kedinizin rahat etmesi hem kediniz hem sizin için çok önemli.

8. Kedilerin hayatta en sevdikleri şeyin yatmak olduğu söylersek yanılmayız. 😻

Kedinize içinde yatacağı bir kedi yatağı veya cam önü hamak alarak onu dünyanın en mutlu kedisi yapabilirsiniz.

9. Kediler her yeri tırmalamaya bayılıyor. Evinizdeki eşyaları tırmalamaya başlamadan önce mutlaka kedinize özel bir tırmalama tahtası almalısınız.

Tırmalama tahtası bulamadıklarında ilk tırmalayacakları şey koltuk takımınız olabilir. 😸

10. Gelelim bu dünya tatlısı canlıların bakımlarına. Kedilerin düzenli olarak tırnaklarının kesilmesi gerekiyor. Uygun bir tırnak makasıyla kendiniz kesebileceğiniz gibi veterinerinizden de yardım alabilirsiniz.

Ayrıca köpekler gibi kedilerin de tüy sağlığı için düzenli olarak taranması gerekiyor.

11. Kedinizle oyunlar oynamak için ona çeşitli oyuncaklar alabilirsiniz. Birlikte oynadığınız oyunlar ile aranızdaki bağ güçlenecek.

12. Kedinize mama seçerken tereddütleriniz varsa veterinerinize mutlaka danışın.

Kullandığı mamayı değiştirmek istiyorsanız bunu bir anda yapmamalısınız. Yeni mamaya geçiş aşamalı bir şekilde olmalı.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!