Ev Sahiplerinden Yeni Yöntem: Su ve Elektrik Verilmiyor!

Son dönemde ev sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan olaylar sürekli olarak medyaya yansıyor. Evi boşaltmaları için ihtar çekilen kiracı sayısı gün geçtikçe artarken, ev sahiplerinin kiracılar için yeni yönetimi ise su ve elektrik aboneliklerini vermemek oldu.

Faturalar üstüne alınamıyor

Türkiye’nin hemen hemen her ilinde kiracılar ile ev sahipleri karşı karşıya gelmiş durumda. Üç bin liralık konuta 10 bin lira kira bedeli isteyen ev sahipleri bile medyaya yansıyor.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre ise ev sahiplerinin yeni kiracı çıkarma yöntemi su ve elektrik abonelikleri oldu.

Ev sahipleri yeni dönemde tüm faturaların dahil olduğu yeni sistem denemeye başladı. Burada mal sahibi kira sözleşmesini yazılı olarak yapmıyor veya bir örneğini kiracıya vermiyor ayrıca elektrik, su, doğalgaz gibi tüm hizmetler mal sahibi üzerinde kalmaya devam ediyor.

Bu noktada kira sözleşmesi ve DASK olmadığı için abonelikleri kiracı gidip yaptıramıyor.

‘Asıl sorun yeni kiralamalarda’

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın verdiği bilgilere göre; hükümet tarafından alınan mevcut kontratlara yüzde 25 zam kararı sonrası asıl sorun yeni ev kiralamalarda yaşanıyor.

Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın açıklamaları şu şekilde;

- Kiracılar mal sahiplerinin son geçici düzenleme ile konutlarda yüzde 25 üzerinde artışlarına direnmekteler ancak mal sahipleri de yüksek bedelle kiracı bulabilme veya içerideki kiracının kira bedelini yükseltme gayreti içerisine girdi.

Oğlum, kızım gelecek en çok kullanılan yöntem. Özellikle beşinci yılı doldurmuş kiracılar için mal sahipleri adeta noterleri işgal ederek ihtarname sağanağı içerisine girdiler. Kiracı yüksek artışa direniyor ancak ev sahibinin beşinci yılı tamamladıktan sonra kira tespit davası açma hakkı olduğu için sulh hukuk mahkemelerine giderek dava açıyorlar.

Bu noktada her davanın 2-2.5 yıl civarında sürüyor olması ise mal sahiplerini yeni dönem için farklı arayışlara itmiş durumda.

Konutlar için getirilen 10.06.22-01.07.23 arasını kapsayan yüzde 25 artış uygulaması mevcut kira sözleşmeleri için bir nefes oldu ama yeni kiralamalar için hiçbir katkı sunmadı.

Asıl sorun yeni kiralamalarda mevcut emsal kira bedellerinin çok yüksek olması, 3 bin TL’lık bir yer için 10 bin TL talep ediliyor. Bu artış fırsatçılık.

İhtiyaç sebebiyle tahliye davaları korkunç boyutta artmış halde. Mahkemelerin yükü yüzde 30-40’ı kiracı mal sahibi davalarından oluşuyor.

Yeni moda paylaşımlı evler. Ancak mal sahibi kiracısına alt kiralama yetkisi vermişse bu paylaşım geçerlidir, diyoruz. Vermemişse tahliye sebebidir.

Bu haber de ilginizi çekebilir

Kiracı ve Ev Sahibi Birbirine Girdi: İstanbul’da Taşlı Sopalı ‘Ev Kavgası’

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
YORUMLAR
02.07.2022

Aşırı bir aç gözlülük var ev sahiplerinde

02.07.2022

Öyle olan var, olmayan var. Burada daha önce de örnek verdim. Benim ailem de emekliler ve ömürleri boyunca çalışıp bir ev almışlar kirasıyla emeklilikte geçiniriz diye. Emekli maaşı zaten kuş kadar. Kira artışı konusunda da %25 demek enflasyon karşısında o da kuşa dönüyor demek. Kirayı artırsan kiracıya yazık, artırmasan neyle geçineceksin? Ülke düzgün yönetilmeyince böyle oluyor sonu da.

02.07.2022

geçen yıl 425 bine aldiğim ev şuan 2milyon şaka gibi ve dün adam sırıta sırıta %30 zzam yaptık diyor ihracat yapıyoruz diye bir sürü yalan sallıyor şuan türkiye iflas etmiş durumda sadece makyajla kapatılıyor

02.07.2022

Makyaj tutmuyor boşuna uğraş vermesinler

02.07.2022

Ahtım olsun bir ev sahibine bile acırsam. Hepsi kalleş hepsi köpek. Ya öğrenciye kat be kat fiyat çekerler ya zam dönemi 3 katını isterler ya evin ihtiyacını gidermez yapmakla yükümlü oldukları şeyleri yapmazlar yemin ederim ki acımayacağım hiçbirine.

SAKİN OL ŞAMPİYON...

TÜM YORUMLARI OKU (22)