Ev Fiyatı 1 Milyon Doların Üzerinde Zenginlerimiz de Eridi: Türkiye'de Dolar Milyarderi Kaç Kişi Var?

Uluslararası oturum ve vatandaşlık danışmanlık firması Henley & Partners tarafından 'Özel Servet Göçü Raporu 2023' sonuçları yayınlandı. 

Rapora göre, Türkiye'de 1 milyon dolar ve üzeri kişi sayısının 44 bin 500 kişi, centi milyoner sayısının (100 milyon doların üzerinde) 145 kişi ve milyarder sayısının ise 18 kişi olduğu belirtildi.

Bu sayılar sosyal medyada az bulundu! Nasıl bulunmasın? İstanbul'da 2+1 bir evin fiyatı 1 milyon doların çok üzerinde kalıyordu.

Henley & Partners Özel Servet Göçü Raporu'nda, Türkiye'de 1 milyon dolar ve üzeri kişi sayısının 44 bin 500, centi milyoner sayısının (100 milyon doların üzerinde) 145 kişi ve milyarder sayısının da 18 kişi olduğunu belirtti.

2022 yılında Türkiye'ye 300 milyonerin taşındığının belirtildiği raporda, 2023'te Rusya için öngörülen 3 bin yüksek net gelirli bireyin taşınacağı belirtilirken, Birleşik Krallık'ın ise bu yıl 3 bin 200 yüksek net değerli bireyin (HNWI) net çıkışını göreceği tahmin edilmektedir denildi.

2023'ün ilk çeyreğinde rekor sayıda yatırım geçiş programı sorgusu alındığını kaydeden Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, Portekiz'in Altın Oturma İzni Programı'nın, 2023'te en popüler program olmaya devam ettiğini, bu yıl popülaritesi artan ilk beşte yer alan İtalya'nın Yatırım Yoluyla Oturum Programı, Yunanistan'ın Altın Vize Programı ve İspanya'nın Yatırım Yoluyla Oturum Programı'nın Akdeniz'deki muadillerinin hemen ardından geldiğini ifade etti.

Yatırım yapılabilir serveti 1 milyon dolar veya daha fazla olan kişilere odaklanan rapor, yalnızca dolar milyonerlerinin en son öngörülen 2023 yılı ülkelerdeki net girişlerini ve çıkışlarını, bir ülkeye yerleşen varlıklı kişilerin sayısı ile bir ülkeden göç edenlerin sayısı arasındaki farkı içeriyor.

Son on yılda milyoner göçünde istikrarlı bir büyüme olduğunu söyleyen Henley & Partners CEO’su Dr. Juerg Steffen, 'Genel olarak, özel servet göçü eğilimleri bu yıl pandemi öncesi kalıplara dönecek gibi görünüyor; Avustralya, Covid salgınından önceki beş yılda olduğu gibi net girişlerde en üst sırayı geri alıyor ve Çin, son on yılda her yıl olduğu gibi, sahip olduğu en büyük net çıkışları görüyor. Dikkate değer istisnalar, eski zenginlik mıknatısları, Birleşik Krallık ve ABD'dir” ifadelerini kullandı.

2023'ün ilk çeyreğinde rekor sayıda yatırım geçiş programı sorgusu alındığını belirten Henley & Partners, Türkiye Direktörü Burak Demirel, bunun bir önceki çeyreğe göre yüzde 36 artış, 2022 yılının aynı dönemine göre ise yüzde 47 gibi büyük bir artış olduğunu belirtti.

Demirel, 'Şu anda talebi yönlendiren ilk iki ülke Hintliler ve Amerikalılar, İngilizler ve Güney Afrikalılar ise son beş yıldır olduğu gibi İlk 10'da kalmaya devam etmektedir.' dedi. 

Birleşik Krallık'ın en yüksek net çıkış yılının 2016'daki Brexit referandumunun ardından 2017 olduğu belirtilen raporda, 2017 ile 2019 arasında net kayıplar biraz düşerken 2023 için yapılan tahminde çok daha önemli bir milyoner çıkışının yolda olduğunu belirtildi. 

ABD'nin cazibesinin hızla azaldığının belirtildiği raporda, bugün göç eden milyonerler arasında Covid öncesine göre ABD daha az popüler.

Son on yıldır olduğu gibi, Çin'in her yıl en fazla sayıda dolar milyonerini göç nedeniyle kaybetmeye devam ettiğini belirtildi.

Yatırımcıların; güvenlikten eğitim ve sağlık hizmetlerine, iklim direncine ve hatta kripto dostu olmaya kadar çeşitli nedenlerle ailelerinin yerini değiştirmeyi düşündüğünü belirten Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı Dominic Volek, 'Oturma hakkı karşılığında doğrudan yabancı yatırımı teşvik eden ve bazı durumlarda vatandaşlığa da yol açabilen yatırım yoluyla resmi ikamet programlarına ev sahipliği yaptığına dikkat çekmek önemlidir. Yatırımcılar artık hem şimdi hem de gelecekte hem bölgesel hem de küresel istikrarsızlığa karşı nihai önlem olarak ikametgâh portföylerini çeşitlendirmenin net değerini görüyorlar.” dedi.

Türkiye'deki dolar milyoner, milyarderi sayıları ise tartışmaya neden oldu. Nasıl olmasındı?

Sahibinden'de Türkiye çapında satılık 571 bin 839 evin 11 bin 316'sı en az 1 milyon dolar ediyordu. Yani yaklaşık yüzde 2'si! 376 bin 555 otomobilin de 99'u 1 milyon doların üzerinde fiyatlanmıştı.

Gerçi milyon dolar dediğimiz her gün de artıyordu. 20 milyon TL'si olan 14 Mayıs'taki ilk tur seçimlerde dolar milyoneri olurken, 22 Mayıs sonrası dolar/TL 20'yi aşınca artık sıradan bir 20 milyon TL sahibi olmuştu.

Oysaki Türkiye'nin 85 milyon 279 bin 553 olan nüfusunun yalnızca 44 bin 500'ü yani yüzde 0,05'i dolar milyoneri olabilmişti.

Sosyal medya da buna kayıtsız kalmadı.

Dolar milyarderi dediğimizde zaten bilindik ailelerin üyeleri bile 18 kişiyi geçiyordu.

Anlaşılan o ki dolardaki yükseliş,

Sadece biz vatandaşları vurmamıştı.

Dünya çağında zenginlerimiz de kulvar değiştirmişti.

Bir de gelenler vardı.

Ev alımlarıyla vatandaşlık alan yabancıların kaçı dolar milyoneriydi?

Yorumlarda buluşalım.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!