Etrafta Gezinen Cüceler Görmemize Sebep Olan Psikolojik Hastalık 'Lilliput Görüşü'

Yüz yıldan uzun bir süre önce tanımlanan Lilliput görüşü, bireylerin her yerde minik cüceler görmesine neden olan zihinsel bir bozukluk. Her ne kadar uzun zaman önce bilinen hastalıklar arasına girmiş ve vakalar raporlanmış olsa da, bu hastalık üzerinde en kapsamlı çalışma yeni yapıldı. Lilliput halüsinasyonu veya Gülliver sendromu olarak da adlandırılan bu hastalığın ne olduğunu ve yapılan çalışmada neler bulunduğunu merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

1909'da Fransız psikiyatr Raoul Leroy'un dünyası tuhaf bir şekilde değişti.

Birdenbire gözlerinin önünde rengârenk, 'dost canlısı' ve farklı görünüşlere sahip birden çok figür belirdi. Bu figürlerin tek bir ortak özelliği vardı: hepsi minnacıktı. Leroy bu karakterleri yazdığı bir makalede tek tek anlattı ve yaşadığı bu görsel deneyime Gülliver'in Gezileri'ndeki Lilliput ülkesinin küçük insanlarından esinlenerek 'Lilliput Görüşü’ adını verdi.

Leroy'dan sonra bu sendrom üzerinde belli başlı çalışmalar yapılsa da kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmedi.

Kısa bir süre önce Dr. Jan Dirk Blom bu zihinsel bozukluğu sistematik olarak inceledi. Raporları inceleyip vakaları karşılaştıran Dr. Blom, bu hastalığın bireylerde görülme sıklığını, tedavi edilme yöntemlerini ve bozukluğa yakalanan hastalar için oluşturduğu tehditleri tek tek irdeleyip hastalık üzerine kapsamlı bir makale yazdı.

Lilliput halüsinasyonundan muzdarip olanlar bir dizi farklı karakterler görüyor.

Bu karakterler etrafta dolaşıyor ve çevredeki nesnelerle etkileşime giriyor. Görülen karakter sayısı ise hiç de az değil. Binlerce, hatta bazı vakalarda milyonlarca karakter görüldüğü oluyor. Ortalama 23 santimetre boyundaki bu cüce insanları kimi hastalar sadece birkaç saniye, kimi hastalar ise onlarca yıl boyunca gördüklerini belirtiyor. Dr. Blom görülen figürlerle ilgili olarak, 'Bu figürler genellikle soytarı, palyaço, dansçı, asker, köylü ve benzeri kılıklara bürünmüş minik erkek ve kadın cücelerden oluşuyor. Hastalar bu figürleri son en ufak detayına kadar tarif ediyor' diyor.

Araştırma için 226 cücenin detaylı bir şekilde betimlendiği 145 vaka raporu incelendi.

Araştırmanın amacı bu vakalar arasındaki ortak noktaları bulup zihinsel bozuklukla ilgili bilimsel çıkarımlarda bulunmaktı. Raporların çoğu onlarca yıl öncesine dayandığından pek güvenilir olmamakla birlikte kayda geçirilen bilgiler detay bakımından farklılık gösteriyordu. Tüm bunlara rağmen Dr. Blom elindeki kaynaklardan en iyi şekilde yararlandı.

10 bin kişide 30 ila 80 klinik psikiyatri hastasının Gülliver Sendromu'na yakalandığı hesaplandı.

Bu hastalık fazlasıyla nadiren görülse de, halüsinasyonların Leroy'un en başta düşündüğü kadar zararsız olmadığı, görülen halüsinasyonların %18'inin kronik hâle geldiği ve hastaların %8'inin halüsinasyon gördükleri esnada vefat ettiği belirlendi. Hastaların doğrudan halüsinasyonlar yüzünden öldüğü düşünülmese de görülere neden olan sebeplerin ölümlerde etkisinin büyük olduğu sanılıyor. Araştırma, Leroy'un bu figürlerin 'dost canlısı' olduğu açıklamasını çürütmüş oldu. Vakaların %46'sında hastalar gördükleri cüceleri 'korkunç' veya 'rahatsız edici' gibi olumsuz ifadelerle tanımlıyor.

Halüsinasyonların nasıl meydana geldiğini anlamak için hastaların tasvirleriyle diğer psikiyatrik koşullar arasındaki korelasyona bakıldı.

Vakaların yarısında bu minik karakterlerin, hastalara şizofreni spektrum bozukluğu, alkol kullanım bozukluğu veya görme kaybı teşhisi konulduktan sonra ortaya çıktığı tespit edildi. Vakaların kalan yarısında ise halüsinasyonların görülmesine neden olabilecek çeşitli nedenler sıralandı. Bu bozukluğun doğrudan başka nörolojik durumlardan kaynaklanması oldukça muhtemel olduğu sonucuna ulaşıldı. Dr. Blom da tedavinin halüsinasyonlara yönelik değil, hastalarda görülen asıl sorunlara yönelik uygulanması gerektiğini düşünüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Çeşit Çeşit Halüsinasyon Türleri ve Bunlara Sebep Olan Hastalıkları Bir Bir Açıklıyoruz!
Bir Garip Psikolojik Rahatsızlık: Vücut Bütünlüğüne İlişkin Kimlik Bozukluğu
Akıl Sağlığının Bozulmasıyla Ortaya Çıkan ve Hayatı Zehir Eden 13 Psikolojik Rahatsızlık

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?