Etkileriyle İnsanları Hayrete Düşüren Sihirli Mantarların Depresyonu Nasıl Tedavi Ettiğini Açıklıyoruz!

Hayal gördüren psilosibin bileşenine sahip çeşitli sihirli mantarlardan sadece bir avuç kadarı halüsinojenik özellikleri nedeniyle tüketilir. Arkeolojik kayıtlara göre insanlar tarafından en azından 3.500 yıldır kullanılan bu mantarların nasıl işlediğini merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Tüm Psilocybe türleri arasında, Psilocybe cubensis günümüzde eğlence amacıyla en çok tüketilen ilaç konumunda.

Altın şapkalı mantar olarak da bilinen bu küçük, bronzla altın sarısı arasında bir renge sahip mantar, çoğunlukla Amerika, Güneydoğu Asya ve Avustralasya'nın besin açısından zengin mera ve topraklarında yetişir. Hayal gördüren mantar kullanıcıları, çay ve yiyeceklerde rehidre edilmiş bir ya da iki gram kurumuş mantar tüketir. Daha az yaygın olan bir kullanım türü ise, psikoaktif bileşenleri sıvı özütü hâlinde tüketmektir.

Birkaç gram mantar, 15 dakika ila 1 saat arasında etkisini gösterir.

Mantarların etkisi genellikle 4 ila 6 saat sürer. Psilosibin de dâhil P. cubensis'in içindeki birkaç hayal gördüren bileşen, ne kadar tüketildiğine, aktif maddelerin konsantrasyonuna ve tüketen kişinin vücuduna bağlı olarak beyinde çeşitli duyulsa ve duygusal tepkilere yol açar.

Tüketen kişilerde LSD'dekilere benzer durumlar görülür.

Hayal gördüren mantarları tüketenler, genellikle ışık kaynaklarının ayla etkisiyle görüldüğü ve renklerin daha canlı hâle geldiği görsel bozulmalar yaşar. Şekiller, optik bir illüzyon etkisi varmışçasına kayıp değişebilirken yüksek dozlarda kişinin algısı, görüntüleri yanlış yorumlayarak halüsinasyonlara neden olabilir. Zaman algısı da değişip aslında kısa olan bir süre, çok ama çok uzunmuş gibi gelebilir.

Duygusal anlamda ise, mantar coşkuyu ve hazzı artırarak kişiyi rahatlatır.

Çoğu durumda, kimileyin uyuşukluk ve kafa karışıklığının da eşlik ettiği bir gerçeklikte rüya benzeri bir kopuş söz konusudur. Psikolojik olaraksa, bileşenler, gözbebeklerinin büyümesine ve sindirim sisteminde bazen kusma seviyesine ulaşabilecek bir bulantı hissinin oluşmasına neden olur.

Sihirli mantarlar paranoyaya da neden olabiliyor.

Özellikle de anksiyete ya da bipolar bozukluğu olan kişiler yüksek düzey paranoya yaşayabiliyor veya halüsinasyon nöbeti geçirebiliyor. P. cubensis düşük toksisiteye sahip olduğundan, pek çok uyuşturucu maddenin potansiyel etkileriyle karşılaştırıldığında nispeten zararsızdır.

Yine de vücudun işleyişini etkileyebilecek her türlü yasa dışı madde gibi bunun da belirli riskleri söz konusu.

Bazı insanlarda mantar, nahoş bir deneyime yol açabilir. Psikolojik sıkıntı, baş dönmesi, halsizlik ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Mevcut zihinsel sağlık sorunlarına bağlı olarak, travma veya geçmişe dönüş gibi mevcut sıkıntıların nüksetmesine sebep olabilir.

Hayal gördürücü mantarın etkisindeyken bazı etkinliklerin gerçekleştirilmesi oldukça risklidir.

Araba sürmek ya da yüzmek gibi eylemler esnasında bireylerin kaza geçirme olasılığı daha fazladır. Bir de en başta kafayı bulmak için alınan riskler söz konusu. Sihirli olsun ya da olmasın mantar aramak, ölümcül bir mantar türünün tüketilmesiyle sonuçlanabilir. Elbette şırınga gibi başka yollarla psilosibin tüketmenin de potansiyel sağlık riskleri mevcuttur.

Yasal açıdan bakacak olursak, psilosibin pek çok ülkede yasaklı bir madde.

Sihirli mantar bulundurmak veya kaçakçılığını yapmak da para cezasından hapis cezasına kadar çeşitli hükümleri söz konusu. Öte yandan bu durum yavaş yavaş değişiyor. Zira son yıllarda bazı ülkelerde az miktarda hayal gördürücü madde bulundurulması suç olmaktan çıkarıldı.

Vücudumuz bu maddeleri, P. cubensis'te bulunan bir başka bileşen olan psilosine dönüştürür.

Sinir sistemimizi etkileyip 5-HT reseptörü olarak bilinen birkaç farklı serotonin reseptörünü etkin hâle getiren diğer kimyasallarla rekabet eden de psilosindir. Psilosibin gibi hayal gördürücüler, sinir ağlarını yeniden yapılandırıyor ve beyni temelden etkileyerek sıfırlıyormuş gibi duruyor.

Araştırmacılar, dikkatli bir şekilde psilosibin enjekte ederek bileşenlerin diğer etkilerini gözlemiyor.

İzlenen bir ortamda, psikoterapi yöntemlerine uyularak gerçekleştirilen bu deneyler, maddelerin depresyon karşısında daha az yan etkiye neden olup antidepresanlar kadar etkili olup olmayacağını keşfetmek amacıyla gerçekleştiriliyor.

Beyin hücrelerinin bağlantı kurma şeklini etkileyerek duygudurum bozukluklarını tedavi etmede uzun vadede etkili bir ilaç olarak kullanılabilirler.

Ancak bunun büyük hasta grupları üzerinde ne kadar etkili olduğunu ve uzun vadede ne kadar güvenli olduğunu görmek için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Yapılan Araştırmalar Sonucunda Koronavirüsü Hafif Atlatanların da Beyninde Kalıcı İz Oluştuğu Ortaya Çıktı
Görüntüsüyle Hepimizi Büyüleyen Kuzey Işıklarının Çıkardığı Ürkütücü Sesi Duymuş muydunuz?
Göğüs Ağrısıyla Hastaneye Gittikten Sonra Kalbinden Çimento Çıkan Adamın Bi’ Garip Hikayesi

Popüler İçerikler

Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
YORUMLAR
28.10.2021

Tüm uyuşturucu , halisünatif ve uyarıcı "zihin algısını değiştiren" (altered mind) etkisi yapan maddeler ölümcül olabilir , esrar hariç (alkol dahil). L50 olarak hesab edilen (miktar/kilogram) ölümcül miktar çok ince bir çizgidedir , labaratuar ortam haricinde tüketilen ham kaynaklarda bu L50 miktarını ayarlamak çok zordur , kumar oynamış olursunuz. Ayrıca bu tür maddelerin altta yatan (latant) psikolojik problemleri tetikleyip psikolojik problemlere sebebiyet verdiğide bilinen gerçek. Bence eğlence için hayatınızı yada ruh sağlığınızı tehlikeye atmak pek mantıklı değil. LSD ve Esrar hariç tüm bu maddelerde (Alkol dahil) ciddi fiziksel bağımlılık yapar , Esrar ve LSD psikolojik bağımlılık yapar. Yoksunlukları aldığınız keyfin ötesinde sıkıntı yaşatır.

28.10.2021

Psilocybin hakkında kaynak olarak gösterilen linkte sanki çok masummuş gibi gösterilmiş , İngilizce wiki'ye göz atarsanız , saldırgan davranış , intihar eğilimi , psikoz atakları gibi direkt olmayan ama indirekt çok tehlikeli ruh halleri doğurabiliyor , bu sebeplerle ölüm yada başkalarına zarar verme riski oldukça yüksek. Bence taraflı olarak yazılmış bu makalede bu riskler yokmuş gibi yazılmış. Unutmayın bir makale bilimsel diye ilan edilse bile bir çok bilimsel makale maalesef bir önermeyi doğru gibi gösterme maksadı taşır , çoğu bilimsel makale iddia ettiği önermeye aykırı düşen gerçekleri göz ardı etme eğilimindedir , bu yüzden karşılıklı kontrol (cross check) yapılmadan hiç bir bilimsel araştırmaya körü körüne inanmayı , benim tavsiyem.

28.10.2021

uyusturucu maddelere karsi kati kurallar yumusuyor. artik uretken dusunen bir toplum degil, uyusmus hayallere dalmis kitleler isteniyor. ornegin sigara esrardan cok daha zararli olmasina ragmen sigara serbest, esrar yasakdi neden? cunku sigara gerginligi alip kisinin verimli calismasini saglarken esrardir mantardir kisiyi uyusturup verimi dusurur. cayin kahvenin modern kulturun bu kadar merkezine alinmasinin nedenide ayni sey. bugun ne degisti: artan nufus ve otomasyonla eskisi gibi calisan kalabalik nufusa ihtiyac yok, makineler ihtiyacin cok daha fazlasini minimum insan gucu ile uretebiliyor, insan gucune ihtiyac duyulan hizmetler tek tek otomasyona geciyor. artik calisan insan degil, kenarda uyusmus problem cikarmayan, gelir adaletsizligini ve duzeni sorgulamayan insanlar gerekli.

12.07.2022

Şeyi çok merak ettim, mesela sigaranın verimliliği arttırdığına dair bana bilimsel bir belge sunabilir misin ? Yani bütün uyuşturucu maddeleri kullanmış gibi yorumda bulunmuşsun ama her madde uyuşturmaz, adı seni yanıltmasın, çoğu bilim insanının kendi ağzından dinleyebilirsin bu maddeleri kullandığını, şu an kullandığımız bir çok teknoloji ya da sanat eseri aslında bu maddeleri kullanan insanlar sayesinde buralarda.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ