Etik Seyahat Nedir? Doğayı Gezerken Ona Saygılı Olmak İçin 10 Tüyo

Gezmeyi çok seviyoruz ama eğlenirken doğayı da unutmamamız gerektiğini hep atlıyoruz. Etik seyahat ile doğayı koruyarak seyahat etmek mümkün...

Doğaya bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde oldukça fazla zarar veriyoruz...

Özellikle de seyahat edildiği zamanlarda duyarlı bir şekilde hareket edilmediğinde verilen zarar birkaç katına çıkıyor. Etik seyahat bu konuda önemli bir yere sahip.

Etik seyahat, dünyayı gezerken aynı zamanda onu koruma konusunda bilinçli davranmak anlamına geliyor.

Böylece doğayla iç içe bir tatil yapılırken hem keyif alınıyor hem de sürdürülebilirlik ön planda tutularak doğa da korunuyor. Peki doğada vakit geçirirken doğayı nasıl koruyabiliriz?

1. Rotanızı başka yerlere çevirin.

Bali'yi görmek birçoğumuzun hayali olabilir ancak Bali gibi ekonomisi tamamen turizme bağlı olan ülkelerin ekolojik dengesi turistler yüzünden alt üst oluyor. Bu sorun da anca turist sayısının azalması ile çözülebilir hale geliyor.

2. Kaynakları gereksiz yere harcamayın.

Gün boyu yüzerek veya gezerek yorulduğunuz bir tatil kulağa mükemmel geliyor değil mi? Sonrasında güzel bir duş ne kadar da güzel olur... Tüm bunları okumak bile rahatlatıcı olsa da doğayı korumak adına kaynakları sınırsızmış gibi kullanmamak gerektiğini unutmamak gerekiyor.

3. Atıkları toplayın.

Yalnızca kendi çöpünüzü değil, diğer insanlar tarafından doğaya atılan çöpleri de elinizden geldiğinizce toplamaya çalışın. Bunu yaparken kendi sağlığınızı riske atmadığınızdan emin olun tabii...

4. Gıda israfını en aza indirin.

Yiyeceğiniz kadar yemek alın. Eğer yine de yemeği bitiremezseniz kalan artıkları çöpe atmak yerine sokak hayvanlarının yiyebileceği şekle sokarak onlara verin. Böylece atık üretimi azalır, sürdürülebilirlik sürecine katılmış olursunuz.

5. Eşyalarda da doğa dostu olanları tercih edin.

Seyahat sırasında cam şişe, yıkanabilir temizlik bezleri, kumaş alışveriş çantaları gibi geri dönüşüm yapılabilecek eşyalar kullanmanız çok daha iyi olacaktır.

6. Orman yangınlarına sebep olabilecek her türlü ihtimali ortadan kaldırın.

Bilinçsizce ateş yakılması ve yakılan ateşin tam anlamıyla söndürülememesi, yerde cam şişe olması ve ormanlık alanda ateşle oynanması gibi durumlar orman yangınlarının başlıca sebepleri olabiliyor. Dikkat etmekte fayda var...

7. Fidan dikin.

Doğaya verebileceğiniz en güzel hediye, seyahat sırasında ekeceğiniz bir fidandır. Bunu kendiniz yapsanız çok daha güzel olur ama öyle bir imkanınız yoksa çeşitli kurumlara fidan bağışı yaparak da fidanınızı dikebilirsiniz.

8. Çöpleri ayrıştırın.

Seyahat ederken çöpleri ayrıştırmak gözünüzde büyüyebilir ancak en azından plastik, cam, kağıt gibi geri dönüşüm sürecinde kullanılabilecek ve yanınızda taşımanın çok da zorluk çıkarmayacağı atıkları ayrıştırmaya çalışın.

9. Yakın mesafeler için bisikleti veya yürümeyi tercih edin.

Hem kendi sağlığınız hem de doğayı korumak için verebileceğiniz en doğru kararlardan biri olabilir bu!

10. Sıfır atık felsefesini benimseyin.

Yalnızca seyahat boyunca değil, hayatınızın her aşamasında sıfır atık felsefesini benimseyerek doğaya büyük katkıda bulunabilirsiniz.

Erikli'dir Uludağ'ın meskeni, lezzetimizin kaynağını korumamız gerekli.💙

Erikli olarak Uludağ'ın canlı çeşitliliğinin sürdürülebilirliği önemsiyoruz ve lezzetimizin kaynağını #KorumamızGerekli diyoruz!

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var