Ethereum Dakika Başı Yakım Miktarının 20.000 Doları Geçmesi Market İçin Ne İfade Ediyor?

Ethereum ağ popülerliğinin artması ve DeFi projelere olan yoğun ilgi, ETH yakım hızının fazlasıyla artmasına neden oldu. Londra Hardfork'tan beri geçen 131 günde, yaklaşık 1.2 milyon ETH yakıldı ve dakika başı yakım değeri 20.000 doları geçti. Ağ güncellemeleriyle birlikte yakım hızının daha fazla artması beklenirken, bunun piyasa hareketlerine nasıl bir etkisi olabilir? 

İşte bütün detaylar!

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. 

Her dakika 6,28 ETH yakılıyor.

Ethereum zincirinin yerel birimi Ether arzı, özellikle Londra Hardfork yükseltmesinden sonra ciddi anlamda düştü. Yakım hızındaki artış dakika başı 6,28 Ether'in sürümden çekilmesine neden oldu. Oldukça tartışmalı bir teklifle kabul edilen güncellemeden bu yana, değeri 4.4 milyar dolardan yüksek Ether yakımı gerçekleşti. Bu orana göre, her yıl yaklaşık 3.3 milyon ETH yakılacak.

Sadece birkaç saatte 817.000 doların üzerinde Ethereum yakıldı.

Geçtiğimiz günlerde yakılan Ethereum değeri 817.000 doları aştı. Ağın hızlı şekilde stabilize edilmesi, yanma hızının daha yüksek olmasına neden oldu. Ethereum değeri tüm zamanların en yüksek seviyesindeyken 4.700 dolardan işlem görüyordu ve anlık yakılan Ethereum değeri, günlük ortalama işlem hacminin %20'sine denk geliyordu. Bu da ATH noktasındaki yakım değerini 5 milyar dolar seviyesine taşıdı.

EIP-1559 güncellemesi, ETH arzının düşmesini sağlıyor.

Ethereum ağındaki eski yakım mekanizmasında, ağ etkinliği fazlayken yakım hızı da artıyor ve bu sistem kullanıcıların işlemler için daha yüksek ücret ödemesine neden oluyordu. EIP-1559 güncellemesi ise ağ yoğunluğu fazlayken blok kapasitesini 12.5 milyondan 25 milyona çıkardı. Böylece işlem kapasitesi yükseldi ve transfer onayı için ödenen ücretler azaldı. Sonuç olarak ağ yoğunluğuna göre artıp azalan kapasite, blok onayından sonra madencilere ödenen ücretin yakıma yollanmasını sağladı. Böylece ETH arzı hızlı şekilde düşmeye başladı.

Yakılan ETH değeri madenci ödüllerinden yüksek!

Ethereum ağ geliştirmelerinin devam ettiği bu süreçte, Kasım ayından beri yakılan ETH değeri madenci ücretlerinden yüksek olmaya başladı. 1 haftalık dönemde 100.000 ETH yakıldı ve aynı dönemde madenci blok ödülleri için 93.000 ETH ayrıldı. Ether ihracının yaklaşık -8.600'e ulaştığı sırada, yakılan ETH değeri ise 37 milyon dolara denk geldi.

Yakım hızındaki artış pek çok sebebe bağlanabilir.

Yakım hızındaki artış, Ethereum zincirinin daha fazla token tarafından kullanılması, sabit para birimlerine olan talebin yükselmesi ve ağ protokollerindeki geliştirmeler gibi pek çok sebepten kaynaklanıyor. Hem hacim, hem de ticaret bakımından en büyük NFT pazarı olarak bilinen OpenSea üzerindeki işlemlerde ETH kullanılması, talebin fazlasıyla artmasına neden oluyor. Ek olarak Ether transferleri, Uniswap gibi DeFi protokolleri ve piyasa değeri de yakılan miktarın artmasını gerektiriyor.

Ethereum, deflasyonist bir geleceğe doğru gidiyor olabilir.

Analistlerin incelemesine göre, Ether deflasyonist olma yolundaki ilk adımlardan birini atmış gözüküyor. Bu yakım mekanizmasının özellikle uzun vadede ETH fiyatını olumlu yönde etkileyeceği düşünülüyor. Öte yandan, ağdaki gaz ücretleri hala kullanıcılar için önemli bir sorun. Pek çok kullanıcıya göre gaz ücretleri, yapılacak transfer işleminden bile yüksek oluyor. Buna rağmen ETH, bu yılın fiyat performans bakımından en iyi kripto paralarından biri olarak değerlendiriliyor.

Ethereum zinciri daha ölçeklenebilir hale gelecek.

Ağ güncellemelerine devam ederken, Ethereum çıkarmanın çok daha zor olması ve piyasadaki arzın azalması bekleniyor. Daha ölçeklenebilir, verimli ve kullanıcı dostu olması planlanan Ethereum, ucuz transferlere imkan tanıyan deflasyonist bir kripto para birimi olabilir. Halihazırda çok sayıda platformu destekleyen ETH, daha fazla güncelleme ile farklı protokollere de entegre olabilir. Ödenen ücretlerin azalması, üretimin yavaşlaması ve yakımın hızlanması piyasadaki arzı düşürürken Ethereum fiyatını çok daha yüksek seviyelere getirebilir.

Popüler İçerikler

Narin Cinayetinde Yeni Gelişme! Katilin Kim Olduğunu Açıklayan İtirafçı: "Katil, Amca Salim" Dedi
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede