Et Fiyatları Yükselince İstanbul'un 'Kanatları' Kalmadı: Tarımda Açlık Tehlikesi!

Et fiyatlarındaki yükselişin nedenleri hayvancılıktaki sorunlar olurken, tavuk etine yönelene vatandaş kanat bulamadı. Çiftçilerin maliyetleri giderek yükseliyor: Açlık uyarısında bulundular.

Kırmızı et fiyatlarındaki artış sürerken, nedenleri de farklılaşmaya devam ediyor.

Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan, Cumhuriyet'te Ece Güneş'in haberine göre, et fiyatlarındaki artışın nedeninin yem fiyatlarındaki yükselişle sınırlı olmadığını söyledi. 

2019-2021 döneminde Türkiye'de dişi hayvanların kesimlerinde yoğunluk olmasıyla hayvan sayısının yetersiz kaldığını vurgulayan Ayhan, süt üreticisinin zarar etmesi nedeniyle hayvanlarını keserek sektörden çıktığını belirtti.

Türkiye’de kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin kesilen inekler nedeniyle olduğunu söylerken, yem fiyatlarından daha çok hayvan sayısının yetersiz olmasının ve sektördeki tekelleşmenin fiyatları artırdığını savundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 600 bin hayvan ithalatıyla fiyatları düşürme yönteminin de çözüm olmadığını söyleyen Ayhan, bunun daha önce de denenerek başarısız olduğunu belirtti.

Kırmızı et fiyatlarının yükselmesiyle tüketici beyaz ete yönelince tavuk kanat bulmak zorlaştı.

9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde kasap ve marketlerde tavuk kanat kalmadı. Ekonomim'in aktardığı habere göre, tavuk eti fiyatları 5 ayda yüzde 200 oranında artarken, yaz döneminde de tavuk kanat konusunda tedarik sıkıntısı yaşanabileceği belirtiliyor. 

Artan kırmızı et fiyatları da vatandaşı 'görece' uygun kalan beyaz ete yönlendiriyor.

Beyaz et talebi artınca bayram tatilinde İstanbul’da kalanlar kasap ve marketlerde tavuk kanat bulamadı.

İstanbul Kasaplar Odası üyesi Veysel Günal, 'Mangal sezonu olduğu için, 9 gün de arada bir tatil olduğu için tabii bu da tavuk firmalarında büyük bir fırsatçılığa sebep oldu' dedi.

Kanat fiyatları 200 lira seviyesinden olurken Günal, 'Önümüzde yaz sezonu var, yaz sezonunda tavuk kanat bulunamayacak' dedi.

"Aç kalmaya doğru gidiyoruz"

Gübre fiyatlarındaki yükseliş de çiftçi maliyetlerini artırınca tarımda üretim yapılamaz hale geldi. Ordu Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, 'Aç kalmaya doğru gidiyoruz' dedi. 

Birgün'ün haberine göre, gübre fiyatlarındaki artış hızlanınca çiftçiler ekonomik zorluklarla mücadele edemez hale geldi.

Çiftçiler, ton fiyatı 11-12 bin lira olan gübre maliyetlerinin yanında, işçilik ve diğer giderlerle de mücadele ederken, Aydın, "Dünyanın neresinde olursa olsun, devlet desteği olmayan çiftçilerimiz maalesef üretimden geri kalıyor" dedi.

Çiftçinin artan maliyetlerle 'Alıp da üretme şansı yok ki' diyen Aydın, 'Dünyanın neresinde olursa olsun, çiftçinin kalkınmadığı yerde, çiftçinin üretmediği yerde ülkeler batmak zorunda. Tarım ayağa kalkmazsa ülke kaybolur. Maalesef aç kalmaya doğru gidiyoruz. Yani ülke olarak gidiyoruz' şeklinde uyardı.

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
YORUMLAR
24.04.2024

Kurban bayramında acı tabloyu görecez hep birlikte…

24.04.2024

Bu kadar öküz ve sığıra rağmen. Tarım ve hayvancılık ülkesi-ydik düştüğümüz durum içler acısı.

24.04.2024

malisif

24.04.2024

Aç kalmak kimileri için iyidir. Zihinleri açılıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ