'Et'e Bakışınızı Değiştirecek 5 Kitap

1. Hayvan Yemek

''Aşırı Gürültülü Ve İnanılmaz Yakın'' romanından da tanıdığımız Jonathan Safran Foer'in kitabı yazma süreci vejetaryen olmasıyla başlıyor. Baba olmasıyla birlikte tabağındaki eti sorgulayan Foer vejetaryen olmasıyla mezbahaları ve et üreten fabrikaları da araştırmaya başlıyor. Kitap, bu vicdansız endüstriye tanık olmamızı ve tabağımızdakinin bir et değil, bir hayvan olduğunu fark etmemizi sağlıyor.

2. Etin Cinsel Politikası

Biliyoruz, sizin de etrafınızda etsiz bir hayat düşünemeyen erkekler var. Kadınlar et yemekten kolaylıkla vazgeçebiliyorken erkekler bunu hayal dahi edemiyor. Peki ama bunun nedeni ne? İşte Carol J. Adams yazmış olduğu Etin Cinsel Politikası adlı kitabında bu soruyu aydınlatmayı amaçlıyor. Feminizm ve vejetaryenlik, et tüketimi ve ataerki arasındaki bağlantıyı algılayabilmek adına ''Etin Cinsel Politikası'' herkesin okuması gereken bir kitap diye düşünüyoruz.

3. Vejetaryenliğin Yararları

Etrafınızdaki insanlara vejetaryen yahut da vegan olduğunuzu açıkladığınızda ilk sordukları sorulardan biri sağlığınızı nasıl koruduğunuz oluyor, biliyoruz. Peki ya onlara insan bedeninin et yemek için hiç de uygun olmadığını anlatsanız? Sadık Hidayet, modern İran edebiyatının öncülerinden. Kör Baykuş romanıyla tanınan Hidayet ''Vejetaryenliğin Yararları'' adlı kitabında insanın çene yapısının ve bağırsak sisteminin et tüketimine uygun olmadığına dair bilimsel açıklamalarda bulunuyor. Türcülüğe karşı ilk karşıt duruşlardan biri olan bu eser, bilimsel yönü ve açıklamalarıyla vejetaryenliği merak edenler için önemli bir ilk adım niteliğinde.

4. Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve Mücadelesi

Müzik yazılarıyla tanıdığımız gazeteci-yazar Zülal Kalkandelen ve toplumsal cinsiyet, anti militarizm yazılarıyla tandığımız Can Başkent'i bir araya getiren bu kitap veganlık hakkında yazılmış ilk Türkçe kitap olma özelliğini taşıyor. Veganlığın felsefesine, siyasetine ve mücadelesine ışık tutuyor. Bir ilk özelliği taşıyan bu kitap tüm veganlar ve hayvan sömürüsüne karşı olan herkes adına oldukça mühim.

5. Hayvan Hakları ve Veganizm

Zülal Kalkandelen'in önsözü ile başlayan kitap konuya dair kaleme alınmış metinlerden oluşan bir seçki. Plutarch, Wagner, Singer, Reclus, Alcott gibi önemli yazarların hayvan hakları ve veganizm konusuna dair yazdıkları yazıları biraraya getirmiş olan Hacer Kılıçaslan, bu kitap ile veganizm hakkındaki Türkçe kaynaklara önemli bir kaynağı daha etkilemiş oluyor.

Popüler İçerikler

Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
Çok Sevilmişti: TRT Tabii'nin Gassal Dizisinin 2. Sezon Çekimleri Başladı
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı