Eşyalardaki Ne İşe Yaradığını Öğrendiğinizde Küçük Bir Aydınlanma Yaşayacağınız Fonksiyonel Detaylar

Her gün defalarca kez kullandığımız pek çok eşyada bazen farkına bile varmadığımız, farkına vardığımızda ise 'Bunu buraya neden koymuşlar ki?' deyip anlam vermeye çalıştığımız detaylar bulunuyor. Bazılarını asla anlamıyor, bazılarını ise kendimizce yorumlayıp bir amaca hizmet ettiriyoruz. Peki, aslında o detaylar ne işe yarıyor? Hadi, birkaçına birlikte göz atalım.

Alışveriş arabalarındaki o raf ve ucundaki çıkıntı neden var?

Markete gittiğinizde hemen gözünüzün aradığı alışveriş arabalarında ittiğinizde açılan ek bir raf bulunur. Bu rafın ucunda da esrarengiz halkalar neye yarıyor olabilir sizce? Şimdiye kadar ne işe yaradığını keşfedemediyseniz hemen söyleyelim. Bu halkalar alışveriş listenizdeki hassas ürünlerin sepet içerisinde ezilmesini önlemek için orada bulunuyor. Yumurta, ekmek, çilek gibi hassas gıdaları poşetlerle bu halkalara asıyorsunuz. Böylece onları ezilmekten kurtarmış oluyorsunuz.

Benzin bidonlarındaki sıralı üç tutacağın amacı ne olabilir?

Benzin bidonlarında neden üç tane tutacak var diye düşündünüz mü hiç? Çünkü eğer bidon hafifse ortadaki tutacağı tutarak benzini taşıyabilirsiniz ama ağırsa ve birinden yardım alacaksanız iki kişi yanlardaki tutacaklardan tutarak ağırlığı dengeli bir şekilde dağıtabilir, benzini kullanacağınız araca aktarırken etrafa taşıp tehlike yaratması riskini de ortadan kaldırabilirsiniz.

Kutu içeceklerin açma halkasında neden çift boşluk var?

Soğuk içecekleri genellikle metal kutularda sunan markalar, açma halkalarını iki delikli tasarlar. Peki, sizce bu delikler neden var? Bu sizi biraz şaşırtabilir ama amaç tamamen çevresel. Açma halkalarının iç kısmı boş bırakılarak daha az atığın oluşturulması hedefleniyor. Her gün bu kutulardan milyonlarcasının atığa dönüştüğünü düşünürsek etkili bir çözüm. Yine de o delikleri fonksiyonel bir amaca hizmet ettirmenin bir yolu var. Kutu içeceğinizi açtığınızda bu boşluğu çevirip açık alanın üzerine getiriyorsunuz. Pipetinizi bu boşluktan geçirip halkayı hafif yukarı kaldırdığınızda artık hareket etmeyen, sabit bir pipetiniz oluyor ve siz de içeceğinizin tadına varıyorsunuz.

Ankastre fırının altındaki çekmece işinize yarıyor mu?

Fırınların altındaki ek çekmeceyi bilirsiniz. Çoğunlukla fazla mutfak eşyalarını koymak için kiler olarak kullanılan bu çekmecenin aslında bambaşka bir amacı var. Pişirdiğiniz ama daha sonra yemeyi planladığınız yemekleri bu çekmeceye koyuyorsunuz ve fırındaki ısı sayesinde yemekleriniz bir süre daha soğumadan bekliyor.

Bozuk paraların kenarındaki sıralı çizgilerin anlamı var mı?

Bozuk paraların eskiden altın ya da gümüş gibi değerli madenlerden yapıldığını bilirsiniz. Her paranın kenarından biraz kazıyarak bu maden tozlarını eritip satan uyanıkların sayısı artınca önlem almak kaçınılmaz olmuş. Paraların böyle bir işleme maruz kalmadıklarını kanıtlamak için kenar kısımlarına adeta bir nakış gibi işlenen çizgiler o zamanlardan kalma. Şimdi ise bir gelenek olarak devam ettiriliyor.

Makarna kaşığının ortası neden delik?

Makarna kaşıklarının ortasındaki delik, makarnayı süzerken fazla suyu akıtmasının yanında farklı bir amaca daha hizmet eder. Bu delik porsiyon ayarı yapmak için kullanılıyor. Spagetti makarnayı pişirmeden önce bu delikten geçiriyorsunuz, tamamen dolduğunda bir porsiyon için yeterli kuru makarna miktarını öğrenmiş oluyorsunuz. Sadece birkaç kişilik spagetti yapacağınız zamanlar için çok iyi fikir, değil mi?

Sayfa kenarlarındaki boşluklar çok mu gerekli?

Bugün bile yazı yazarken sayfanın dört bir tarafında belirli genişlikte boşluklar bırakıyoruz. Peki, bu işlem sadece estetik bir kaygı mı dersiniz? Cevabı hayır. Bu boşlukların ortaya çıkış sebebi de epey geçmişten geliyor. O dönemde her yerde çokça bulunan fareler kitaplara dadanıp sayfa kenarlarını kemirince kitaplardaki bilgileri koruyabilmek adına böyle bir çözüm bulunmuş. Daha sonra bu da bir gelenek hâline gelmiş.

Gömleklerin sırt kısmındaki ilmek neden var?

Gemideki kancalara gömleklerini asan gemicilerden kalan sırttaki ilmek detayı, günümüzde de askı olmadan gömleklerimizi asmaya yarıyor. Pratik çözümler her dönemde hayatı kolaylaştırıyor, değil mi?

Yakıt göstergesindeki ok, süs olmasa gerek!

Araçların benzin göstergesinin üzerinde müzik çalardaki 'play' simgesine benzeyen bir ok işareti bulunur. Farklı araçlarda farklı yönlerde olan bu ok, aslında size benzin deposunun ne tarafta olduğunu gösterir. Her zaman kullandığınız aracın benzin deposunun yerini elbette bilirsiniz. Ancak ilk kez kullandığınız ya da kiraladığınız araçlardaki bu ok işaretini benzin istasyonlarına hangi yönde yaklaşacağınızı belirlemek için kullanabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt