Eşsiz Savunma Mekanizması ile Saldırganlarını Gafil Avlayıp Ölüme Sürükleyen Hayvanlar

Okyanusun derinliklerinde ya da yağmur ormanların uzak köşelerinde kendini saldırılardan korumak için binbir çeşit tuhaf özellik geliştirmiş hayvan var. Mentalfloss'tan sizler için en ürkütücü ve ilginçlerinden derledik.

Gözünden kan fışkırtabilen boynuzlu Teksas kertenkelesi

Boynuzlu Teksas Kertenkelesi oldukça korkunç görünümlü bir yaratıktır. Kahverengi, yapılı ve doğal kumlu ortamlarda mükemmel bir şekilde kamufle  olabilen, dikenli bir vücuda sahiptir. 

Üzerinde bulunan keskin dikenler ve boynuzlar saldırganlarını korkutamazsa, Teksas boynuzlu kertenkele, gözünden oldukça uzağa ulaşabilen bir miktar kan fışkırtır. 5 metreye kadar gidebilen bu kan akımı, yırtıcıların dikkatini dağıtı ve ona kaçma fırsatı tanır. Fakat bu savunmanın oldukça ağır da bir bedeli var! Kertenkele toplam kan miktarının 1/3'ünü bu sırada kaybedebilir. 

Öte yandan bu kertenkelelerin soyu, insanların doğal alanlarını tahrip etmesi dolaysıyla giderek azalmakta! 

Tehdit altında kendi kemiklerini kırabilen tüylü kurbağa

Düşünün ki kendinizi her tehdit altında hissettiğinizde, ilk ve tek savunma yönteminiz kendi kemiklerinizi kırmak ve silah olarak kullanmak oluyor!?

İşte bir Orta Afrika türü olan tüylü kurbağa tam da bunu yapıyor. Üreme esnasında, erkek kurbağalar vücutlarının kenarlarında tüye benzeyen ince lifler çıkarırlar. Teorik olarak, bu tüye benzeyen vücut yapısı, kurbağaların yumurtalarını korurken daha fazla oksijen almasına yardımcı olur. 

Fakat bu kurbağayla ilgili gerçekten şaşırtıcı özellik, saldırganlarla baş etmek için kendi ayak parmağı kemiklerini kırması ve bu kırılan kemikleri derisinden dışarı çıkarıp keskin pençeler haline getirmesidir. 

Kaburgalarını vücudundan çıkan keskin dikenlere çevirebilen semender

Kıllı kurbağa, kemiklerini silah olarak kullanan tek amfibi değil. 

Saldırıya uğradığında, İspanyol nervürlü semender kaburgalarını belli bir aç ile öne doğru kaydırır ve gergin derisinden dışarı doğru çıkarır. O anda vücudunun iki yanında çiviler çıkmış korkunç bir sürüngen haline gelir. 

Her saldırıya uğradığında bunu yapabilen semender, kemiklerinin cildinden dışarı çıkmasından pek fazla zarar görmez. 

Kendini patlatabilen 'akkarınca'

Sürü için kendi feda edebilen bir karınca türü karşınızda!

Saldırıya uğradığında, Fransız Guyanası yağmur ormanlarında bulunan bir tür termit, tüm koloniyi savunması için intihar saldırısı görevlerine, en yaşlı işçi takım arkadaşlarını gönderir. Bu yaşlı böcekler artık sürü için faydalı olmadıklarıdan, toksik kristallerle dolu sırt bezelerini patlatmaya hazırdır. 

Tükürük ile karıştığı zaman patlayan bu zehirli sırt çantaları, düşmanı felç eden ve aynı zamanda işçi karınacayı da öldüren ölümcül bir savunma mekanizmasıdır. 

Düşmanlarını sümüksü bir maddeyle kaplayan balık asalağı

Balık asalağı (hagfish), düşmanlarını alt etmek için inanılmaz derecede kullanışlı yeteneği olan yılan şekilli deniz bir tür deniz hayvanıdır. 

Tehdit algıladığı anda balık asakları, vücudundaki gözeneklerinden bir sümüksü madde yayar, suyla karıştığı zaman saldırgan tuzağa düşer ya da solungaçları tıkaranak boğulur. Balık asalakları defalarca saldırıya uğrasa da hiç zarar görmeden kurtulabilirler. 

Balık asalaklarının tek zayıf yanı ise, vücudundaki sümüksü sıvı reservini kullandıktan sonraki 2 - 3 hafta boyunca bunların tekrar dolmasını beklemesi gerekmesidir.

Anüsünden organ fırlatan deniz hıyarı

Deniz hıyarları bulundukları yaşam alanının en sıkıcı görünen hayvanları olabilir. 

Dünyada bu yerleşik olarak yaşayan canlıların 1250 bilinen türü vardır ve çoğu gerçekten salatalık gibi görünür. Ama konu hayatta kalmak olduğunda, işler değişri. Tıpkı denizyıldızı ve deniz kestanesi gibi deniz salataları da derisidikenliler familyasına aittir ve gerekirse vücut parçalarını yenileyebilirler. 

Deniz hıyarı gerektiği zaman şişebilen ve zehirli bir kimyasal içerdiği için saldırganlarını öldüren iç organlarını vücudundan dışarı çıkarabilir.

Ölü taklidi yapabilen opossum (Amerikan keseli sıçanı)

Böyle bir listeyi, opossumları eklemeden bitirmek olmazdı! 

Opossum ölü taklidini bilinçli bir savunma mekanizması olarak kullanmaz, aslında yoğun korku altında hissettiği zaman istemsiz olarak koma benzeri bir hale girerler. Bunun yanısıra, opossumun korkusu, avcılarını tiksindiren ceset benzeri bir koku yaymasına da yardımcı olur. 

Ayrıca bu hayvanlarla aynı ortamda yaşıyorsanız sizin için de harika bir savuma mekanizması sağlıyorlar çünkü, haftada 4000 böcek, zehirli yılan ve kene yiyorlar.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR
19.08.2018

NatGeo'da 'Newt' diye bir canlıyı izlemiştim, parlak renkli, kurbağa boyutlarında, kendisini avlamak isteyen yılanı boynunu göstererek kaçırmıştı. Sebebiyse parlak renginin altında, derisinde bulunan ölümcül zehirli bakteriler. Yılan geri çekildi fakat afrika boğa kurbağası bu arkadaşı yuttu ve 5 dk sonra ölen kurbağanın ağzından çıkıp yoluna devam etti. Hayvanın derisini kaplayan toksinler kana hızlı bir şekilde karışıp önce kasları, sonra sinir sistemini etkiliyor daha sonra da kalbi durduruyor. İzlemek isteyen arkadaşların Yuutuba "NatGeo Wild Newt" yazması yeterli.

19.08.2018

bu tür içerikleri arttırın lütfen

19.08.2018

Opossumu buz devirinden biliyoruz zaten.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ