Esnafın İşsizlik Maaşı "Ahilik Sandığı" 2020'ye Ertelendi! Peki Ahilik Sandığı Tam Olarak Nedir ve Kimleri Kapsıyor?

Yeni torba yasa ile yürürlüğe girmesi beklenen esnaf Ahilik sandığı düzenlemesi hesap çalışmaları sonuçlanmadığı için ertelendi. Erteleme kararının ardından 2020’de yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemede, “kaç yıl prim ödenirse maaş bağlanacak, maaş bağlamada diğer şartlar ne olacak” gibi konuların henüz açıklığa kavuşmadığı öğrenildi. Bu içeriğimizde sizler için 'Esnaf Ahilik sandığı nedir? Ahilik sandığı düzenlemesi neleri içeriyor? Ahilik sandığı işsizlik maaşından kimler ne kadar süreyle yararlanabilecek?' gibi bilgileri paylaşacağız. İyi okumalar...

Esnaf Ahilik Sandığı'ndan kimler yararlanabilecek?

Türkiye'deki tüm Bağ-Kur'luların Ahilik sandığına bağlanması planlanırken, sandık ile İşsizlik Fonu'ndaki gibi tartışmalara neden olabilecek bir yapı olmayacağı ve her esnafın ödediği primin karşılığını almasının planlandığı aktarıldı.

Esnaf Ahilik Sandığı nasıl işliyor?

4A'lı işçilerin yararlanabildiği işsizlik maaşından esnaflar da yararlanabilecek. 4B’li (Bağ-Kur’lu) esnafın işini kaybettiğinde bir süre maaş almasına dayanan Ahilik Sandığı düzenlemesi ile esnaftan sandık primi kesilecek. Devletin de belli oranda destek vermesiyle sandıkta primler birikmeye başlayacak. Prim, esas kazanç üzerinden %2'lik bir oranla belirlenirken, %1 de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı karşılayacak. Yani esnaflar için toplamda en az asgari ücretin %3’ü oranında Ahilik sandığı kesintisi yapılmış olacak.

Esnaf Ahilik Sandığı için hangi şartlar aranacak?

Maaş alacak esnaf için son dönemde belli bir süre Bağ-Kur’lu olarak çalışma ve faaliyetinin sona ermesi gibi şartlar aranacak. Hangi şartlarda iş yerlerini kapatanlara işsizlik maaşı ödeneceği ise, yönetmelikle belli olacak. Maaş miktarları kesilen prim oranına göre artacak ya da azalacak.

Düzenlemeyle alakalı birçok soru ise yanıtsız kaldı.

Geçtiğimiz günlerde torba tasarıya eklenen yeni bir maddeyle Esnaf Ahilik Sandığı’nın yürürlüğe giriş tarihi 1 Ocak 2018’den 1 Ocak 2020’ye ertelenmişti. 

Başta esnafın ödeme güçlükleri nedeniyle ertelenen düzenlemede, mevzuat açısından da anlaşmaya varılamadığı kaydedildi. 

Son duruma göre işsizlik maaşı için primlerin kaç yılda ödeneceği, işçi ve memurlarda olduğu gibi asgari kaç yıllık prim yatırmayla maaş bağlanacağı, hangi durumlarda esnafın maaşa hak kazanacağı, hangi kapanma nedenine ne kadar maaş alınacağı gibi konuların henüz netleşmediği söylendi. Netleşmeyen konuların ikinci bir düzenlemeyle güncelleneceği belirtiliyor.

2018’in ilk 6 ayında toplam 52 bin 987 işletme kapandı.

2018'in ilk 6 ayında 127.815 esnaf ve sanatkar işletmesi açılırken, 52.987 işletme ise kapandı. En fazla iş yeri açılışı kapanışı haliyle büyük şehirlerde görüldü. Bu 6 ayda en fazla iş yeri açılan meslek kolu büfe, bakkal ve market işletmeciliği olurken onu lokantacılık takip ediyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Yeni Yılda SSK ve Bağ-Kur Maaşlarına Ne Kadar Zam Yapılacak? İşte 2019 Emekli Maaşları!
Türk Telekom AKK'siz Tarifeleri Duyurdu: Peki Fiyatlar Ne Kadar?
Asgari Ücret Komisyonuna Katılan İşçi: 'Borçları Ödeyince Maaşımdan Geriye 3 Lira Kalıyor'
'Torba Yasa' Meclis'te: İşsizlik Ödeneği, Kira Sözleşmesi ve Yaşlılık Aylığına Düzenleme Geliyor
İşsizlik Sigortası Fonu Bir Önceki Yıl Prim Gelirleri Oranı Yüzde 50'ye Çıkarıldı

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı