Eskiye Ait Güncel Bir Tartışma: Sanat Eserleri ve Telif Hakları

Sizce yüzyıllar önce üretilmiş, topluma mal olmuş sanat eserleri için telif hakkı olmalı mıdır? Eğer cevabınız evet ise, bu telif kime aittir? Zamanında değerinin farkına varılmamış ve belki yokluk içinde yaşayıp, eserlerini üretmeye çalışan sanatçıların hakları nasıl korunmalıdır?

Sandro Botticelli'nin dünyaca ünlü “Venüs’ün Doğuşu” tablosu (1482–1486, tuval üzerine tempera) Floransa’daki Uffizi Galerisi’nde sergilenmekte.

Venüs'ün anatomisi, imkânsız uzunluktaki boynu ve sol omzundaki anatomik olarak mümkün olmayan açı eserin maniyerist tarzda yapıldığını göstermekte. Venüs'ün ergen bir kadın olarak denizden doğarak kıyıya çıkışı betimlenen tablo, galerideki Botticelli Odasının merkezinde yer alıyor. 

Sanat müzelerini gezdiyseniz aşinasınızdır, çıkışta yer alan müze dükkanlarında genellikle sergilenen sanat eserlerinin kartpostalları, bu eserlerin çizilmiş olduğu eşarplar, şemsiyeler, çantalar, t-shirtler satılmaktadır. Gaultier, bu yılın başlarında Rönesans tablolarının basılı olduğu bir dizi tasarım içeren “Le Musée” koleksiyonunu piyasaya sürdü. Moda evi, uzun sarı saçlarıyla beline sarılan aşk ve güzellik tanrıçasını tasvir eden Venüs'ün Doğuşu'nu çok çeşitli giysilerde; gömlekler, tozluklar ve korseler…, kullanmış. Koleksiyonda ayrıca Peter Paul Rubens'in “The Three Graces” ve Michelangelo'nun “The Creation of Adem” eserlerinden elde edilen görseller de kullanılmış.

The Guardian gazetesi Pazartesi günü, Floransa'daki Uffizi Galerisi’nin, moda tasarımcısı Jean Paul Gaultier'e Botticelli tablosunun görüntüsünü yeni koleksiyonunda izinsiz olarak yeniden ürettiği için dava açtığı hakkında bir yazı yayınladı.

Uffizi Galerisi yetkilileri, Botticelli'nin başyapıtı “Venüs'ün Doğuşu”nun resimlerini bir dizi giyim ürününü süslemek için izinsiz olarak kullandığı iddia edilen Fransız moda evi Jean Paul Gaultier'den İtalya'nın Kültürel Miras Yasası kapsamında yasal bir standardın ihlalini iddia ettiği 'izinsiz' ticari kullanım nedeniyle 100.000 Euro'yu aşan bir tazminat talep etmekte. Galeri yetkilileri, moda tasarımcılarının düzenli olarak müzedeki resimleri kullandıklarını ve çoğu kamuya ait sanat eserlerinin kullanılmasına izin verilmesi ve bunun için ödeme yapılması gerektiğine aşina olduklarını, Nisan ayında moda evine gönderilen ve giyim ürünlerini piyasadan çekmesini veya bir ödemeyi kabul etmesini talep eden bir mektubun ise dikkate alınmadığını belirtmişler. 

Web

Instagram

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
14.10.2022

Son akşam yemeğinin herkes ekmeğini yedi..Eser sahibimi telif alsın yoksa isa ve yoldaşlarımı?

14.10.2022

500 yıllık telif mi olur kardeşim? "Bir resmin de bu kadar zaman ekmeği yenmez" düşüncesiyle böyle tablolarda telif falan aranmaz bence.

15.10.2022

Başlığa bakınca bir bilgisel bekliyor insan ama sadece bir habermiş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ