Onedio Logo

Eskişehir'e Neden 'Eski' Denmiş? Meğer İsminin Hakkını Veriyormuş!

Kapak Görseli

Şehirlerin isimleri nereden gelmiş hiç merak ettiniz mi? Mesela Eskişehir'e neden 'Eski' denmiş? Biraz haksızlık edildiğini düşünseniz de aslında Eskişehir isminin hakkını fazlasıyla veriyormuş. Anadolu'nun en sevilen şehirlerinden biri olan Eskişehir'in köklü tarihini öğrendiğinizde, bize hak vereceksiniz.

Hazırsanız Eskişehir'in tarihinde bir yolculuğa çıkıyoruz.

Kaynak 1 - Kaynak 2 - Kaynak 3

Eskişehir, Anadolu'nun en güzide şehirlerinden biri.

Eskişehir, Anadolu'nun en güzide şehirlerinden biri. Görseli

1993 yılında Büyükşehir statüsü kazanan Eskişehir, 2023 yılı itibariyle 915 bin nüfusa sahip. Başarılı üniversiteleriyle öğrencilerin tercih sebebi, sunduğu olanaklarla Anadolu'nun önde gelen şehirlerinden biri.

Eskişehir'i Eskişehir yapan birbirinden farklı özellikleri var.

Eskişehir'i Eskişehir yapan birbirinden farklı özellikleri var. Görseli

Sazova Parkı, müzeleri, şehir içindeki yeşil alanları, ırmağı...Tabii yöresel yemekleri de cabası! Eskişehir'e gelip de karnınız aç dönemezsiniz bir kere. Her şehrin olduğu gibi Eskişehir'in de kendine has lezzetleri var.

Peki Eskişehir'in ismi nereden geliyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Eskişehir'in tarihi çok eskiye dayanıyor. Bunun sebebi ise Sakarya Irmağı ve kollarının suladığı verimli bir ovada konumlanmış olması. Ayrıca kültürel merkezlere yakınlığı da bulunuyor tabii. Anadolu ve Ege'ye olan yakınlığı, Eskişehir'i merkezi bir konum haline getiriyordu.

Antik devirdeki 'Phrygia Epiktetos' bölgesi bugünkü Eskişehir Afyon ve kütahya'nın büyük bir kısmını içine alıyordu.

Eskişehir, Yunancada Dorylaion, Latincede Dorylaeum ismiyle tanınıyordu. Arap kaynaklarında ise Darauliya, Adruliya ve Drusilya ismiyle yer alıyordu.

Türkler, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra doğudan gelirler ve Eskişehir'i alırlar. Şehrin alınmasının ardından, doğudan gelen Türk boylarını durdurmak isteyen Manuel Kommenos, Batıya doğru çekilmek zorunda kalır.

Kılıçarslan, Eskişehir'i tekrar ele geçirince "Biz buraya yeni gelmedik, geri geldik" dercesine şehre "Eskişehir" ismini koyar.

Doylaion kenti bir dönem Bizans'ın egemenliği altına girer. 1176 yılında ise Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan’ın Bizans İmparatoru Manuel Komnenos’u mağlup etmesinden sonra Eskişehir yeniden Selçuklu egemenliği altına girer.

Eskişehir ismine dair bu noktada iki farklı efsane bulunur. İlki, Kılıçaslan'ın bu şehre 'geri' geldiklerini belirtmek için koyduğu yönündedir.

İkinci efsanede ise Dorylaion-Şarhöyük’ün yakınında, harabenin güneyinde yeni bir yerleşme kurulduğu söylenir. W.M.Ramsay’ın bildirdiğine göre, Dorylaion harabelerine Eskişehir adı verilmiştir. Bu isim de günümüze kadar uzanmıştır.

İstanbul Bebek'e Adını Veren Meşhur 'Bebek' Kim?
Ortamlarda Satarsınız: Taksim Adının Nereden Geldiğini Açıklıyoruz!
Kadıköy'ün Meşhur 'Kadısının' Kim Olduğunu Hiç Merak Ettiniz mi?

Popüler İçerikler

MEB’ten Özel Okullara İnceleme: Fahiş Fiyat Artışı Yapan Özel Okullara Soruşturma Başlatıldı
MEB’ten Özel Okullara İnceleme: Fahiş Fiyat Artışı Yapan Özel Okullara Soruşturma Başlatıldı
100 Erkekle Birlikte Olacağını Söyledikten Sonra Tutuklanan OnlyFans Kullanıcısı İşkence Gördüğünü Anlattı
100 Erkekle Birlikte Olacağını Söyledikten Sonra Tutuklanan OnlyFans Kullanıcısı İşkence Gördüğünü Anlattı
Esnek Çalışma Modeli Geliyor: Yeni Modelle Birlikte Çalışma Saatleri de Azalacak!
Esnek Çalışma Modeli Geliyor: Yeni Modelle Birlikte Çalışma Saatleri de Azalacak!
YORUMLAR
14.01.2025

1071'de gelenlerden önce de Anadolu Türklerin yurduydu. Gazi ne demiş: "Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümid etmediği, bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne yedi bin senelik en aşağı, bir türk beşiğidir; beşik tabiatın rüzgârları ile yıkandı, o çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvelâ korkar gibi oldu, sonra onlara alıştı. Onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu. Bir gün o tabiat çocuğu, tabiat oldu, şimşek, yıldırım, güneş oldu. Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir!"

14.01.2025

Eskişehir'i seviyorum ama galiba yerel yönetimler bir süredir şehri ismine uydurmaya çalışıyorlar! Kaldırımlar, sokaklar ve genel olarak şehir bakımsız.Bir kaç yıl önce bir biri ardına yapılan güzel işlerin üstüne zerre kadar katkı yapılmıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ