Onedio Logo

Eskişehir'de Tartışmalı Karar: Suya Yüzde 60 Zam Yapıldı

Kapak Görseli

CHP'li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi şebeke su fiyatına yüzde 60 zam yaptı. Karar tartışmalara neden oldu. Yüksek oranlı zamma AKP ve İYİ Parti'den tepki gelirken, CHPmaliyetlerdeki artışı gerekçe gösterdi. 

null Görseli

Eskişehir ESKİ (Eskişehir Su ve Kanalizasyon İşletmesi) Genel Kurul toplantısının kasım ayı ikinci birleşiminde suya yüzde 60 oranında zam yapılması tartışmalara neden oldu. ESKİ'nin 2020 yılı bütçesi ve performansının da görüşüldüğü mecliste, ESKİ Genel Kurulu'nda komisyonlardan gelen 2020 su tarifelerine yüzde 60 zam yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. ESKİ'nin bütçesi de 370 milyon TL olarak belirlendi.

"Rekor bir zam"

AKP'li Sarıcakaya Belediye Başkanı Hüseyin Çam, bütçenin geneline bakıldığında günü kurtarma çabası görüldüğünü belirterek, “Bugün metreküpü 2,75 TL olan suyun fiyatı 4,85 TL'ye yükseltilmek istenmektedir. Herhalde yapılan bu zam oranı tüm zamanların rekoru olacaktır. Tabi tüketici suyu 4,85 TL'ye değil, buna yüzde 8 KDV ve 0,39 TL ÇTV eklenince yeni fiyat 5,63 TL’den alacaktır. Bu durum insaf ölçüsüne uymamaktadır” şeklinde konuştu.

"5 yılda yüzde 20 zam yapıldı"

CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Önder ise 2014'ten 2019'a kadar geçen 5 yılda suya toplamda yüzde 20 zam yapıldığını söyleyerek, “5 yılda elektriğe yüzde 77, doğalgaza yüzde 80, akaryakıta yüzde 52, asgari ücrete yüzde 25 zam yapıldı. Bizim yaşam kaynağımız suya yüzde 20 zam yapıldı” diyerek, duruma tepki gösterdi.

CHP Başkan Vekili Aydın Ünlüce ise hem yatırımları yapmak hem de fonlamak için böyle bir artışa ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, 'Aslında CHP ve Başkan Yılmaz Büyükerşen'e daha fazla zam talebi geldi. Ancak hem başkan, hem CHP grubu böyle bir ortamda daha fazla zam yapılmasını istemedik ama gerçekten çok üzgünüz' dedi.

AKP ve İYİ Parti'den tepki

AKP Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan 

Suya zam kararının ardından AKP Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan yaptığı açıklamayla karara tepkisini ortaya koydu. Partisinin itirazlarına rağmen, yüzde 60 oranında zam yapıldığını ifade eden Çalışkan, 'Bu zam oranı çok yüksektir ve fahiş bir orandır. Bu zammın kabul edilmesi mümkün değildir. Ayrıca bu zammın, merkezi hükümet tarafından yapılan diğer zamlarla ilişkili olduğu ve genel ekonomik duruma göre yapıldığı savunmasına sığınılamaz. Diğer taraftan, geçen yıl yapılmayan zamlardan dolayı ve maliyet artışlarından dolayı, ESKİ'nin zarar edeceği bahanesi de tamamen geçersizdir. Su zammının ivedilikle geri alınması kamuoyu adına istiyoruz' ifadelerini kullandı. 

Zam kararına İYİ Parti cephesinden de tepki vardı. İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Mehmet Ektaş, Eskişehir'de şehir şebeke suyuna yapılan yüzde 60 oranındaki zammın vatandaşın üzerine adeta bir kabus gibi çöken fiyat artışlarından olduğunu bildirdi.Yerel yönetimlerin de zam kervanına katıldığını savunan Ektaş, 'Toplumu oluşturan bireylerin en temel haklarından biri temiz suya erişim hakkıdır. Bu hak toplum sağlığıyla da doğrudan ilintilidir. Buradan Büyükşehir Belediye Meclisine çağrıda bulunuyoruz. Son su zammı, yeniden ele alınmalı ve geri çekilmeli, resmi kurumlarca açıklanan enflasyon rakamlarıyla eşitlenmelidir.' değerlendirmesinde bulundu.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi: "Hizmetleri sürdürebilmek için zorunlu olarak alınan bir karar"

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Suya yüzde 60 oranında zam yapılmasının ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden bir açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'Kıymetli hemşehrilerimiz, 28 Kasım 2019 Perşembe günü ESKİ Meclis Toplantısı'nda alınan karar ile su tarifelerinde fiyat artışına gidilmiştir. Bu artış su ve kanalizasyon hizmetlerinin kesintisiz, kaliteli ve sürdürülebilir olabilmesi için zorunlu olarak gerçekleştirilmiştir. Sizlerin konu hakkında detaylı bilgi sahibi olması ve fiyat değişikliğini anlayışla karşılamanız için bu zorunluluğu sizlere açıklamak istiyoruz.

Son yıllarda doğalgaz, elektrik, akaryakıt, işçi maliyetleri gibi hizmeti etkileyen ana faktörlerde çok büyük artışlar gerçekleşmiştir. Özetlemek gerekirse son 2 yılda elektrik giderleri %87, akaryakıt giderleri %44, asgari ücret %44 oranında artmıştır. Su üretimi ve işletmede kullanılan ham madde (alüminyum sülfat, demir klorür, katyonik polimer, aktif karbon vb.) fiyatları ise son 1 yılda %116 artış göstermiştir.

Tüm bu artışlara rağmen 2017-2019 arasındaki 2 yıllık süreçte su fiyatları yalnızca %5 oranında arttırılmıştır. Sonuç olarak su üretim maliyeti son 3 yılda %69 oranında artarken, su tarifelerindeki 3 yıllık artış yalnızca %11 olmuştur.'

Tüm bunlara rağmen ESKİ, başta kent merkezi olmak üzere özellikle kırsalda yatırımlarını aksatmamak için büyük mücadele vermiştir. Özellikle kırsalda vatandaşlarımızın büyük sıkıntı çektiği asbestli boru değişimi olmak üzere arıtma tesisleri yapımı, kanalizasyon ve yağmur suyu hattı yenilemeleri ile yıllarca ilgili kurumlarca ihmal edilen kırsal ilçelerimizde büyük yatırımlar gerçekleşmiştir. ESKİ'nin önümüzdeki 5 yıllık süreçte yapacağı temel yatırımların bedeli ise 150 milyon TL olarak tahmin edilmektedir. Ekonomik krizin her geçen gün kendini biraz daha hissettirdiği ülkemizde doğalgaz, elektrik, akaryakıt gibi üretimi ve hizmeti doğrudan etkileyen temel giderlerdeki büyük artışlar bu fiyat değişikliğini kaçınılmaz hale getirmiştir. Yapılan bu fiyat değişikliğini bu bilgiler çerçevesinde değerlendirmenizi istiyor, bu konuda siz değerli hemşehrilerimizden anlayış bekliyoruz.'

Sözcü, AA

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Eğitim Geçmişiyle Herkesi Kendine Hayran Bırakan ODTÜ'lü Hoca Prof. Dr. Elif Uysal Merak Edilenleri Yanıtladı
Eğitim Geçmişiyle Herkesi Kendine Hayran Bırakan ODTÜ'lü Hoca Prof. Dr. Elif Uysal Merak Edilenleri Yanıtladı
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
YORUMLAR
29.11.2019

Tepki gösteren akp olunca komik oluyor. En basit şekliyle, sözde enerji tasarrufu adı altında saatlerle oynadınız. Oysa daha çok enerji tüketimine yol açan ve dolayısıyla gereksiz şekilde daha fazla enerji üretimi ve maliyetine yol açan bir şeyi yaptınız. Bunu geçin doğuda kaçak oranı yüzde doksanlarda ve tahsil edilemiyor ama bu konu hic gündeme gelmiyor. Oysa faturasını ödeyen herkese o kaçak elektriğin faturası çok güzel yansıtılıyor. Yani belediye bunu haksız şekilde yaparsa eleştirin ama zamlsr haklı gerekçelerle yapılıyorsa o zaman tepki zamların kaynağına olmalı. Çünkü masraflar bir şekilde yansıtılacak zaten.

29.11.2019

Ülkenin dört yanından suya zam haberleri geliyor ve insanlar tamamen işin particilik kısmındalar. Yok efendim CHP zam yapmış da AKP yapmamış da bilmemneymiş. Ya kardeşim azıcık evrensel konulara odaklanın; yıllardır söyledik durduk, iklim değişiyor, kuraklık başlıyor, ilerde kıçımızı yıkayacak su bulamayacağız. Bir anda su kesilmesi diye bir şey olamaz tabii ki kapitalist düzende bu iş böyle başlar. Önce azalan su rezervlerinden dolayı suya rekor zamlar gelir, sonra yavaş yavaş su kullanım özgürlüğü varlıklı kesime has bir özgürlüğe dönüşür. İşin komik tarafı, bütün coğrafyamız Mad Max'e döndüğünde biz hala parti kavgası yapıyor olacağız anlaşılan.

Oyları alana kadar herşey güzel oy aldıktan sonra yaslan millete daha sikimi oy alırsınız

TÜM YORUMLARI OKU (22)