“Eskişehir’de Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Eskişehir’e Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 18 Yemek

Turistik açıdan son derece zengin olan ülkemizde gezilecek yerler arasında akıllara ilk gelen şehirlerden biri Eskişehir. Özellikle öğrenci kenti olarak tanınan Eskişehir modern yapısıyla ve şehir içi etkinlikleriyle kendine hayran bırakmakta. Gezmesi son derece eğlenceli olduğu gibi, güzel yemekleriyle de bir gelenin bir daha geri dönmek istemediği şehir ve tatil planlarında mutlaka yer alması gereken yerlerden biri. Özellikle “çibörek” ile tanınan Eskişehir’in Kırım mutfağı etkisiyle şekillenmiş diğer yemekleri de tadılmaya değer. İşte Eskişehir’de ne yiyebilirim diyenler için yemeden dönmemniz gereken 18 yemek...

Gezilmeye değer pek çok şehri olan ülkemizde göze çarpan değerlerden biri de Eskişehir. Öğrencilerin özellikle tercih etmesi ve yaşlı popülasyonunun daha az olmasıyla hem gezecek hem eğlenecek yerlerin fazla olması Eskişehir’in dikkat çeken özelliklerinden. Sadece öğrencilere değil herkese hitap eden bölgede yemek tutkunlarını da mutlu edebilecek pek çok seçenek bulunmakta. Eskişehir’e gidip mutlaka tadılması gereken yemekleri sizin için derledik…

1. Lezzetin vücut bulmuş hali çibörek…

www.instagram.com

Çibörek, sulu kıyması ve çıtır hamuru ile sevmeyeni olmayan bir tat.  Isırdığınızda ağzınızda bayram havası estiren bu lezzet için doğru adres Eskişehir. Yağda kızartılsa da şahane lezzeti ile tek bir tane ile yetinmek mümkün değil!

2. Şehre özgü bir kebap; Balaban kebabı…

www.instagram.com

İskenderin köfteli hali olarak yorumlanabilecek bu kebap, Eskişehir’e özgü bir lezzet. Pidenin üstünde servis edilen köfteler, yoğurt ve sos ile birlikte ağzınıza lezzet şöleni yaşatacak!

3. Soğuk günlerde içinizi daha da ferahlatacak boza…

www.instagram.com

Geniş bir coğrafyada içilen boza, Eskişehir’de de ünlü içeceklerden. Eskişehir bozasının farkı, diğer yerlerde boza buğdaydan yapılırken burada mısırdan yapılması. Tarçını bol bozanızı afiyetle için!

4. Tatlı krizi için met helva…

www.instagram.com

Pişmaniyeye benzerliği ile dikkat çeken met helva, yiyenleri tekrar Eskişehir’e dönmek zorunda bırakıyor. 😊 Sadece yemekle yetinmeyip kutu kutu eve götürmeden duramayacaksınız!

5. Baklavanın kıymalısı göbete…

www.instagram.com

Bu böreği ne kadar anlatsak yetmez ama hamurun arasına koyulan kıymanın dayanılmaz lezzeti diye özetleyebiliriz! Kırımlıların Eskişehir etkilerinden biri olan göbete, çıtır çıtır tadıyla sizi kendine aşık edecek. Hamur işi olduğunu unutmayarak dikkatli yiyin deriz!

6. Yaprak dolmasına alternatif: Acı gıcı sarması…

Eskişehirlilerin bildiği adıyla acı gıcı otu, genellikle bilinen adıyla ısırgan otu. Isırgan otunu pirinçli sarması Eskişehir’in önemli lezzetlerinden. Bu farklı lezzeti denemelisiniz!

7. Kırmızı biberin sosa evrildiği bir lezzet olan pırpılçıka…

www.instagram.com

Eskişehir mutfağının soslarından pırpılçıka, kırmızı biberin en leziz hallerinden birini bize sunuyor. İster kahvaltıda ister kebap yanlarında tüketebileceğiniz bu ağız sulandıran sostan eviniz için de bir tane alın!

8. Pancarı sevdiren pasa…

Pancar yapraklarından yapılan bu yemek ıspanak yemeğini andırıyor. Eskişehir’e gitmişken bu yöresel yemek mutlaka denenmeli. Yanında bol ekmekle üzerindeki yumurtaya bana bana yiyin!

9. Kırım etkisiyle Eskişehir mutfağına giren kuzu sorpa çorbası…

Kuzu etinin içinde olup da kötü olduğu bir yemek zaten olamaz ama kuzu sorpa çorbası bunların ötesinde bir lezzet. Sıcacık kuzu sorpa çorbasını içerken dilinizi yakmayın!

10. 80’lerin ağızlara pelensenk olmuş lezzeti leblebi tozundan leblebi kurabiyesi…

www.instagram.com

Annelerimizden babalarımızdan çok duymuşuzdur çocukluklarındaki leblebi tozu yeme hikayelerini. Bu tadın günümüzdeki yorumlanmış hali olan leblebi kurabiyesi, kahvaltılarda, çay saatlerinde ve misafirliklerde sunulan önemli lezzetlerden. Çay yanında bu kurabiye ile küçük bir kaçamak yapabilirsiniz! 😝

11. Büryanın yorumlanmış hali yufkalı büryan…

Hamur içine koyulan tavuk, pirinç ve baharatlarla birlikte ortaya çıkan yufkalı büryan ister altın günlerinde ister akşam yemeklerinde lezzetli bir seçenek sunuyor. Hamurun içindeki gizli lezzeti Eskişehir’de tatmalısınız.

12. İspanyol empanadasının Eskişehir şubesi: Kavurma börek…

www.instagram.com

İspanyollar’ın empanadası meşhurdur. Eskişehir’in empanadaya taş çıkartan kavurma böreği de empanadanın bir benzeri diyebiliriz. Kavrulmuş kıyma ile yapılan bu börek aslında börekten çok poğaçaya benziyor. Lezzetli kıymanın hamurla bütünleştiği kavurma börek denemeye değer!

13. Pişinin bir benzeri kıygaşa…

Kahvaltıda tüketilen bu lezzet, mayalı bir hamur ile yapılıyor. Eskişehir mutfağının çoğu yemeği gibi kıygaşa da Tatar kökenli bir hamur işi. Pişiden farkı ise içine çörek otu atılması.

14. Lahana dolmanın bir başka şekli olan kelem dolması…

Lahana dolması olarak da bilinen kelem dolması, Eskişehir’in tencere yemeklerinden biri. Lahana dolmasından farkı, içine pirinç yerine bulgur konulması ve tencerenin altına acı biber serpilmesi. Denemeye değer!

15. Köfteli nohutlu bıt bıt çorbası…

www.instagram.com

Adına çorba dense de aslında bir yemek ağırlığında olan bıt bıt çorbası, yaz kış tüketebilen çorbalardan. İçindeki küçük köfteleri, yoğurtlu terbiyesi ile çok sevilen bir Eskişehir çorbası. Üzerine koyulan naneli sos ile de lezzeti şahlanıyor!

16. Muska görünümüyle Sivrihisar Baklavası…

www.instagram.com

Baklava başımızın tacı, Sivrihisar baklavası da öyle. Muska şekliyle, tadıyla, şerbetiyle bir tanesi ile yetinemeyeceğiniz bu baklavayı tüketirken yavaş olun deriz! 2018 yılında Sivrihisar Belediyesi’nce tescil edildiğini de not edelim.

17. İsminin hakkını veren ağzı açık…

Mercimekli iç harcı ile kıymalı iç harçlara alternatif bir hamur işi olan ağzı açık, Eskişehir’in sevilen lezzetlerinden. İsmini, ağzının tam kapatılmamasından almış. Mercimekli iç harcını duyup önyargılı olmadan lezzetini tatmak gerek!

18. Hem çorba hem mantı yerine geçen tabak börek…

www.instagram.com

Yine bir Tatar etkisi ile Eskişehir mutfağına girmiş olan tabak börek sulu veya susuz şekilde servis ediliyor. Sulu olduğunda çorbayı andırıyorken suyu süzüldüğünde ise mantı havasında bir yemek. İster sulu ister susuz, denemeden geçmeyin!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

İstanbul İçin Lezzet Rehberi: İstanbul’da Mutlaka Denemeniz Gereken 35 Yemek
“Hatay’da Ne Yenir?” Sorusunun Cevabı: Hatay’a Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 22 Yemek
"Konya'da Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Konya'ya Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 10 Yemek

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
14.10.2021

Boza'nın hasını içeceğim dersen çarşıda Kara Kedi Bozacısı var. Ayaküstü hemen içip yoluna devam edersin. Ayrıca yediğim en güzel tantuniyi de Eskişehir'de yedim.

14.10.2021

şu an bulamıyorum ama eskiden gardaki büfelerde yeşil mercimekli börek satılırdı her uğradığımda alırıdm, benim için efsanedir yeşil mercimekli börek.

14.10.2021

mercimekli bükme esasında Afyon'da meşhurdur

14.10.2021

Afyonda gelsin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ