Eskiden Silgiler Neden Ağırlıklı Olarak Pembe Renkte Üretilmişti?

Herkesin sıkça kullandığı ve medyada viral konular arasına giren silginin, bir zamanlar neden hep pembe renkte üretildiğini derledik. İyi okumalar!

Kaynak: BSMTV

Kalemin yan çarı silgiler ne zaman ortaya çıkmıştır.

Silgilerin çıktığı zamandan bu yana, kağıttaki kalem izlerini çıkarmak için tasarlanmış küçük, çeşitli maddelerden üretilen nesnelerdir. 1736'da bir Fransız bilim adamı olan La Condamine’nın, Fransa'daki Académie Royale des Sciences'a kauçuk örnekleri sunmasıyla tanınan ve icat edilen bu ilk silgiye 'caoutchouc' adı verilmiştir.

İlk üretilen silgilerin ana maddesi ağlayan ağaç: Kauçuk

1770'de Edward Nairne adlı bir İngiliz mühendis, menşeisi Güney Amerika ve Asya’ya ait olan ve adını Güney Amerikalı bir halk olan Keçuva’dan alan Kauçuk ağacını kullanarak silgiyi üretmiştir.

Nairne, kauçuk parçalarını bir araya getirirken tesadüf eseri kauçuğun silme gücünü fark etmiş ve silginin ham maddesini oluşturan bu ürünü keşfederek silgiyi oluşturmuştu.

Silginin, "silgi" adını alması.

İngilizce'de silgi anlamındaki kelime olan “eraser” yerine doğrudan kauçuk anlamına gelen “rubber” kelimesi kullanılır.

Rubber kelimesinin nereden geldiğine bakacak olursak; silginin kurşun kalemdeki siyah lekeleri silme yeteneğinden oldukça etkilenen İngiliz kimyager Joseph Priestley, bu maddeyi 'rubber' olarak adlandırmıştır.

Gelgelelim büyük soruya: Bu silgiler neden pembeydi?

Bu ikonik seçimin arkasındaki gerçek, malzemelerle ilgilidir. 1916'da piyasaya çıkan ilk silgiler kauçuk ve sünger taşı/ponza taşı adı verilen maddelerin karışımından yapılmıştı.

Silgiler her ne kadar sadece kauçuktan üretilebilseler de kalem izlerinin silinmesi için yeterli sürtünmeyi sağlamak amacıyla sünger taşı gerekli bir maddeydi. O zamanlar çoğu sünger taşı beyaz veya kırmızıydı, bu da o zamanki silgilerin renginin, tarifte kullanılan sünger taşının rengine bağlı olarak değişmesi demekti.

Dünya'nın pembe silgilerle tanışması

Dünyayı pembe silgilerle tanıştıran, Bavyeralı bir kalem üreticisinin Amerikan yan kuruluşu olan 'Eberhard Faber Pencil Company' idi. İlk başta renk tonu, şirketin tedarik ettiği, kırmızıdan ziyade pembe olan İtalyan sünger taşı türünün bir sonucuydu.

Dünyanın güvenilir silgisi: Pembe inci

1916'da ürettikleri silgilere pembe sünger taşı eklemeye başlayan bu şirketin  piyasaya sürdüğü bu pembe renkli silgiler tüketiciler arasında popüler oldu ve bu durum o silgilerin 'Pembe İnci' olarak bilinmesini sağladı.

Bu popülerlik sonucu daha sonraki üretilen silgiler pembe olacak şekilde renklendirilmişti. Bu sebepten dolayı olması beklenen renk, güvenilir 'Pembe İnci'nin' rengiydi.

Hepimizin elinde bir kere bulunmuş olan Mongol kalemler

Bugün bile çoğumuzun mutlaka bir yerde, bir şekilde gördüğü veya sahip olduğu sarı kalemlerin arkasına pembe renkli silgiyi ekleyerek 'Mongol kalemi' ortaya çıkartmıştır. Bu silgili kalemler 1900’lü yıllarda ABD pazarını kasıp kavuran başka bir yenilik olmuştur.

Günümüzün pembe incileri

Pembe İnciler aslında bugün hala yapılıyor olsa da şu an Paper Mate markası altında üretiliyorlar. İlginçtir ki, ne süngertaşı ne de doğal kauçuk artık silgilerde kullanılmıyor. Bu yüzden söyleyebiliriz ki, aslında pembe incilerden geriye kalan tek şey renkleridir.

Photoshop uygulamasının dahi silgi simgesi olan pembe inci

Ayrıca bu tanıdık renk, Photoshop'un silgi simgesi olacak kadar yaygındır. Bize dijital gelecekte bile silgilerimizi bu şekilde hatırlayacağımızı garanti edecek nitelikte.

Günümüz silgileri

En eski silgiler yalnızca kauçuktan yapılmış olsa da o zamandan bugüne silgi, birçok farklı bileşen kazanmıştır.

Örneğin silginin içinde bulunan kauçuk maddesi silginin daha güçlü ve ısıya karşı daha dirençli olmasına yardımcı olurken sebze yağı silgiyi bir kağıt parçasına sürtüldüğünde kirli kauçuğun geride bırakılarak atılmasını sağlar. Daha güçlü izleri gidermek için mürekkebi, kauçuğu daha sert ve aşındırıcı hale getirmek içinse süngertaşı eklenerek silginin çeşitli açılardan uzun süreli ve rahat bir kullanım sunması sağlanır.

Bizleri İlkokulun Silgi Kokan Tebeşir Lekeli Yıllarına Götürecek Birbirinden Tatlı 15 Anı
Okul Yıllarımızı Zindana Çevirip Hayattan Soğumamıza Neden Olan 18 Araç ve Gereç
Öğrencilerin Kullandığı Kırtasiye Malzemelerinden 17 Karakter Analizi

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
08.05.2021

Ari mayali kokulu olanlar favorim ✏

Pasif Kullanıcı
08.05.2021

Güzel icerikti editör 👏

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ