Eskiden Bayram Öncesi İğne Atsan Yere Düşmezdi: Otogarlar Bomboş, Bilet Fiyatları Geçen Yılın İki Katı!

Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişle kara taşımacılığındaki zamlar, otogarlarda bayram yoğunluğunun yerinde yeller estiriyor. Memleketlerine gitmek isteyen öğrenciler, yüksek fiyatlardan şikâyet ederken, otobüs firmaları çalışanları eskiden bayramlarda ek seferler koyarken, seyahat etmenin artık lüks olduğunu söyleyerek, yaşadıkları sorunları anlattı.

Otogarlarda bayram yoğunluğu yerini pahalılığa bıraktı

Eskişehir Otogarı'nda vardiya sorumlusu olan Sarper Ceylan, 'Kimine fiyatlar fazla geliyor kimine gelmiyor ama seyahat etmek artık biraz lükse kaçtığı için fiyatlar kişiye göre değişiyor. Fiyatlar öğrencinin gideceği ile göre değişiyor.  İstanbul masraflı oluyor. En az 180 liradan başlayıp 200’e kadar memleketine seyahat edebilir. Sadece gidiş fiyatları bu. Gidiş dönüş olursa 400 lirayı gözden çıkarması lazım. Otobüslere talep çok yok. Hatta yok' derken şöyle devam etti:

İlave servis açardık böyle zamanlarda. Artık bırakın ilave servisi, normal sıralarımızı bile dolduramıyoruz. Güncel piyasa durumu, mazot fiyatları, insanların alım gücü artık yok. Seyahat etmek artık lükse kaçtı. İnsanlar evlerinden dışarı çıkmıyor. Artık yiyecek ekmek bulamadığı için seyahat de edemiyorlar. Sektörde bir düşüş meydana geldi. Bizim en büyük rakibimiz tren oldu. Kütahya’ya tren 15 lirayken biz burada 60 liraya bilet kesiyoruz. Yolcular bizi tercih etmiyor. Tabi cebini düşünüyor. Mazot fiyatları düşük olsa biz de uygun fiyatlara bilet satardık. İlave servislerimizi açardık. İnsanlar da istediği yere gidip özgürce seyahat edebilirlerdi. Ama seyahat artık lükse kaçtı. İnsanlar da kısıtlamaya gidiyor.

"Eskiden ilave arabalar olurdu. Bayramlar da artık ilave araba falan yok. Acenteler da birer birer kapatıyor"

Yazıhane işletmecisi Saadettin Onar ise, '2002 yılından bu yana bu sektörde çalışıyorum. Bilet fiyatları mazot fiyatlarıyla orantılı. Yani şu an da fiyatlar müşteri için yüksek akaryakıta göre normal. Eskişehir’den sadece gidiş fiyatları Ankara 100 lira, İstanbul 200 lira, Bursa 90 lira, Adana 250 lira, Osmaniye 250- 300 lira, Maraş 400 lira, Adıyaman 450 lira, Antep 350 lira, Urfa 400 lira, Diyarbakır 400 lira, Erzurum 450 lira. Geçen sene bu fiyatlar yarı yarıyaydı. Geçen sene mazot ve akaryakıt fiyatları da yarı yarıyaydı. İnsanlar otobüs yolculuğunu tercih ediyor ama bu sektörde en büyük sıkıntı internet olayı çıktı. İnternetten bilet alıyorlar' dedi ve şunları da ekledi: 

Bir de akaryakıt fiyatlarıyla birlikte bu bayram, bayram havası olmaktan çıktı. Araçlar şu an da ayın 28 ve 29’u hariç diğer günler boş. Yoğunluk yok. Eskiden ilave arabalar olurdu. Bayramlar da artık ilave araba falan yok. Acenteler da birer birer kapatıyor. 47 yazıhane var şu anda açık olan 23 yazıhane var. Yarıdan fazlası kapalı.

"Öğrenciler ilgi gösteriyor ama gelemiyorlar çocuklar bilet parasından dolayı. Arabamız boş geliyor"

Otobüs firmalarının yazıhane çalışanlarında Hüseyin Güntan artan maliyetlerden dolayı ulaşım ücretlerinin de arttığını belirterek,Şu şekilde bile ulaşım ücretleri fiyatları kurtarmıyor. Bu yüzden dolayı da arabacılar gelmiyor' derken, 43 yıllık otobüs şoförü Mehmet Özoğlu ise şunları söyledi:

Öğrenciler ilgi gösteriyor ama gelemiyorlar çocuklar bilet parasından dolayı. Arabamız boş geliyor. Günlük 2 bin lira 3 bin lira zarar yazıyoruz her gün. Yolcu yok. Maddi yönden hangi ulaşım aracı uygunsa ona gidiyor. Biz de boş geliyoruz. 2 yolcuyla geldim bugün ben buraya. Mersin’den Ankara’ya kadar geldim 20 kişiyle. Ankara’dan Eskişehir’e 2 kişiyle geldim. 3 bin lira masrafım var Eskişehir’den Ankara’ya gidiş geliş. Mersin-Eskişehir fiyatları 240 lira.

Anadolu Üniversitesi öğrencisi Seher Sayar, CHP’nin başlattığı askıda bilet uygulaması ile memleketine gidebileceğini belirtti ve şunları söyledi👇

İstanbulluyum, Eskişehir’de okuyorum. Evet bayramda memleketime gitmeyi düşünüyorum. Ulaşım fiyatları biranda iki katına çıktı. Hem tramvaylar, toplu ulaşımlar hem de otobüs fiyatları çok fazla yükseldi.  Ekonomik olarak bizleri zorluyor. Bilet bakıyorum ama tren fiyatları dolmuş durumda bir ay öncesinden. Otobüs fiyatları da gerçekten çok pahalı. Geçen yıl 100 liraya giderken İstanbul’a bu sene 200 liraya gidiyoruz. Almak gerçekten çok zor. CHP’nin yaptığı askıda bilet uygulaması var. Ona başvurmuştum. O olumlu cevaplandı. Onu kullanmayı düşünüyorum. Evet. Eskişehir’de bile zorluk çekiyoruz. Çünkü öğrenci biletleri 3,5 lira. Bunun iki yıl öncesinde biz 1 liraya gidiyorduk. Toplu ulaşım da bizim için sıkıntı. Her şey çok pahalı. Sadece ulaşım da değil.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi