Eski Zamanlarda İnsanlar Hiçbir Teknoloji Olmadan Nasıl Harita Çiziyordu?

Günümüzde haritalar, GPS ve Google Haritalar gibi dijital platformlarla hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak antik çağlarda insanlar haritaları nasıl oluşturuyordu dersiniz? Haritaların sadece yolları veya nehirleri gösterdiğini düşünüyorsanız, eski çağlardaki haritalar sizi şaşırtacak! Bilimin ve matematiğin rehberliğinde, binlerce yıl süren bu zorlu yolculuğa göz atacağız. Sizi şöyle yavaştan aşağıya alalım 👇🏻

Kaynak

Çoğu insan haritaların sadece coğrafi alanları gösterdiğini düşünür ama ilk haritalar aslında gece göğünün gözlemlerini resmediyordu!

1963 yılında Türkiye’de, Çatalhöyük’te bulunan ve M.Ö. 6200 yıllarına tarihlenen bir mağara resmi, bir kasabayı sokakları, evleri ve yanardağıyla resmediyordu.

Bilim insanları bu çizimin bir harita mı yoksa sadece bir resim mi olduğunu anlamaya çalışsalar da insanlığın gördüğünü kaydetme arzusunun haritaların başlangıcına ilham verdiği düşünülüyor.

Bilinen ilk harita, M.Ö. 600’de Babil’de bir kil tablet üzerine yapılmış. Dünyayı o dönemin bilgisine göre yorumlayan bu harita, diğer dönem haritalarının aksine okyanusların ötesindeki toprakları da gösteriyordu.

Bazı araştırmacılar haritanın, Babillilerin mitolojik inançlarını temsil ettiğini öne sürerken, diğerleri bunun antik dünyayı gösterdiğini düşünüyor.

M.Ö. 5. yüzyılda, ilk dünya haritası Anaksimandros tarafından çizildi. Haritanın orijinali günümüze ulaşmasa da, Herodot’un tariflerine göre kara parçaları, etrafını çevreleyen bir su kütlesi içinde dairesel olarak yerleştirilmiş.

O dönemdeki dünyayı, Yunanistan merkezde olacak şekilde Akdeniz, Avrupa ve Asya kıtalarını kapsayan basit bir tasarımla gösteriyordu.

Antik dönemde haritacılık, üçgenleme gibi matematiksel yöntemlerle şekilleniyordu. Yerler arasındaki mesafeler ve açılar biliniyorsa, iki yer arasındaki mesafe kolayca hesaplanabiliyordu.

Üçgenleme yöntemi, o dönemin en yaygın kullanılan tekniklerinden biriydi ve bugün de hala daha gelişmiş bir şekilde kullanılıyor.

İlginizi çekebilir:

Eskiden Nüfus Cüzdanlarına Kafa Kağıdı Denmesinin Ardında Yatan İlginç Tarih
Herkes Bi' Mutsuz: Eski Fotoğraflarda İnsanlar Neden Zorla Çektirilmiş Gibi Hiç Gülmezdi?
Atalarımızın Dişleri Diş Macunları ve Fırçalar Olmadan Nasıl Bizimkinden Daha Sağlıklıydı?

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!