Eski Mısır Hakkında Piramitlerin Ötesinde Son Derece Enteresan 15 Bilgi

Eski Mısır dendiğinde çoğumuzun aklına önce Piramitler ardından da Firavunlar geliyor. Daha sonra Musa’nın denizi yarma hikayesi, Firavun’un kafasına giren sinek, helak hikayeleri, Piramitlerin yapılışı sırasındaki eziyetler, ücretlerin birayla ödenmesi, uzaylılar… Aslında baya bir şey geliyormuş ama olsun biz size yine de daha fazlasını anlatacağız. Ortamlarda “Eski Mısır Uzmanı” gibi görünmenizi sağlayacak enfes bilgiler burada, kaçırmayın.

1. Bir Firavun asla saçının görünmesine izin vermezdi, nedenini bilmesek de her zaman saçlarını tam kapatacak şekilde bir taç takardı veya fotoğrafta da gördüğünüz çizgili örtüyle kapatırdı.

2. O zamanlar Mısır’da çok bulunan sivrisineklerden korumak amacıyla Firavun’un yanında daima üstü tamamen çıplak ve bal sürülmüş köleler bulundurulurdu.

3. Eski Mısır’da hem kadınlar hem de erkekler makyaj yapardı, ancak bunun amacı daha güzel ve çekici görünmek değil güneşten korunmaktı.

img11.deviantart.net

Ayrıca Eski Mısırlılar makyaj yapmanın iyileştirici bir gücü olduğuna inanırlardı.

4. O zamanlarda henüz antibiyotikler keşfedilmediği için ki ancak 20. yüzyılda kullanmaya başladık, Eski Mısırlılar enfeksiyonlar için küflü gıdaları ve toprağı kullanırlardı.

En yaygını yaralara küflü ekmek bastırmaktı, acaba bizim şişen yere çiğnenmiş ekmek koymamız buradan mı geliyor? Eski Mısırlılar Türk müydü??

5. Mısırlı çocuklar, ergenlik dönemlerine gelinceye kadar kıyafet giymezlerdi, bunun sebebi aşırı yüksek sıcaklıklardı, öyle ki Mısırlı erkekler de etek giyerdi, alttan serin serin essin diye.

6. Zengin Mısırlılar kanat takarlardı, evet her biri bir Victoria’s Secret mankeni gibi dolaşırdı ortalıkta.

Daha alt sınıftan olanlar saçlarını uzatır veya at kuyruğu yaparlardı. 12 yaşına gelene kadar, bitlenmeye karşı koruma tedbiri olarak çocukların kafaları tamamen kazıtılırdı, bazen sadece ince bir kuyruk bırakılırdı.

7. Sıklıkla Bülent Ersoy’a benzettiğimiz Sfenks’in burnunu kimin kırdığı asla tam olarak çözülememiştir, burunsuz Sfenks çizimlerine 1737 yılında bile rastlanmıştır.

Sfenkse zarar verdiğini kesin olarak bildiğimiz tek kişi Müslüman bir din adamı olan Sa’im al Dahr isimli arkadaş ki o da 1378 yılında vandalizm gerekçesiyle linç edilmiş.

8. Mısırlılar dünyanın hem düz hem de yuvarlak olduğuna inanırlardı, yani altı düz üst kısmı yuvarlak, tıpkı bir yarım daire gibi, onlara göre Nil Nehri de dünyanın merkezine doğru akmaktaydı.

9. Mısırlı askerler aynı zamanda polis görevini de görürlerdi, yetmezmiş gibi Firavun adına vergi de toplarlardı.

10. Eski Mısır’da her tapınakta en yüksek mertebeden rahiplik görevi Firavun’a aitti, ancak çoğu zaman bu görevi onun adına baş rahip üstlenirdi.

Koca Firavun’un başka işi yok tebasına vaaz verecek, oldu.

11. M.Ö 2600 yılında yapıldığı düşünülen, Djoser’e ait ilk piramidin etrafı 10 metre yüksekliğinde ve 15 kapısı bulunan bir duvar ile çevriliydi.

Bu kapılardan sadece bir tanesi açılabiliyordu. Sanırım Djoser nüktedan biriymiş.

12. Eski Mısır’da kadınlar erkeklerle eşit yasal ve ekonomik haklara sahipti, ancak yine de uygulamada bu eşitliğin keyfini tam olarak çıkardıklarını söyleyemeyiz.

13. Piramitleri uzaylılar mı yaptı? inanışının aksini piramit işçilerine ait iskeletler göstermiştir ki bunlar Mısırlı kimselerdir.

Hiyerogliflerden anladığımız kadarıyla bu işçiler eserleriyle gurur duyan, kendilerine Firavun’a sadakat derecelerine göre “Khufu’nun Arkadaşları”, “Menkaure’nin İçki Dostları” gibi isimler veren değişik kimselerdi.

14. Bir ceset mumyalandığında beyni, burun deliklerinin birinden girilerek çıkarılırdı ayrıca bağırsakları da çıkarılır ve kanopi adı verilen kavanozlara konulurdu.

historyg3.files.wordpress.com

Mumyalama sırasında vücuttan çıkarılmayan tek organ kalpti, çünkü Eski Mısırlılar ruhun kalpte oturduğuna inanırlardı.

15. Ramses’in 8 resmi nikahlı karısı ve yaklaşık 100 cariyesi vardı, M.Ö. 1212 yılında öldüğünde 90 yaşındaydı.

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Rusya 'Harry Potter Kalesi'ni Vurdu: Çok Sayıda Ölü ve Yaralı Var
YORUMLAR
17.03.2016

Küflü gıdanın yaraya basılmasının amacı penisilin etkisinden faydalanmak. Lise bilgilerini hatırlarsanız Fleming, petri kabında üreyen küflerin bakterilerin gelişimini durdurduğunu keşfetmiş ve penisilinin bakteriyel kökenli hastalıklarda kullanılabileceğini keşfetmişti. Tabi yıl 1928. Görünen o ki Mısırlılar bunu yüzyıllar öncesinden bulmuş. Her yönüyle medeniyetlerin atası ve en gelişmişi olduğu tartışılmaz.

18.03.2016

Sen hangi lisede bunu öğrendin?

17.03.2016

Ramsesin beynini ölünce çıkaramamışlar.... 108 hatun beynini yemiş adamın...

17.03.2016

yalnız ramses aşırı yakışıklı. bir de voldemortun burnunu da mı o kişi kırmış aceba

TÜM YORUMLARI OKU (51)