Onedio Logo

Eski Ekonomi Bakanı 'Hükümetler Piyasayı Yenemez' Dedi ve Sordu: İnatlaşmaya Ne Gerek Vardı?

Kapak Görseli

Hazine Bakanı Nebati hafta sonu ekonomistlerle yaptığı toplantıda 'politika faizini gösterge olmaktan çıkardık' demişti.

Eski Ekonomi Bakanı Söylemez ise bunların hepsinin bedelleri olduğunu söyledi. 

'Biz bu bedeli niye ödedik?'

'Biz bu bedeli niye ödedik?' Görseli

Türkiye çift paralı bir ekonomi haline getirildikten sonra şimdi de çift faizli bir yapıya dönüştü. Bu tespit, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ekonomistler ile yaptığı toplantıda söylediği belirtilen “Politika faizini önemsizleştirdik” sözlerini eleştiren ekonomi eski bakanı Ufuk Söylemez'in.

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre, Söylemez bu sözler eğer doğru ise aslında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın ve Türk Lirası'nın önemsizleştirilmesi, itibarsızlaştırılması anlamına geldiğini belirterek, “Türkiye'yi dolarizasyonla önce çift paralı bir ülke haline getirdiler. Kur Korumalı TL Mevduat adı altında Hazine'yi sınırsız bir açık pozisyon riski altına soktular. Faizleri indirmek için çıktıkları yolda eylülde yüzde 18'lerde olan yıllık kredi faizleri şu anda yüzde 28-30 civarında. Türkiye çift faizli bir ülke oldu. Gösterge tahvil faizi yüzde 23'ü buldu. Oranlar arasında uçurum oluştu. ABD'de gösterge faiz yüzde 1'lerde, bu negatif ayrışmanın boyutlarını gösteriyor. Bunların hepsi bir bedeldir, o zaman biz bu bedeli niye ödedik?” dedi.

'İnatlaşmaya ne gerek vardı?'

'İnatlaşmaya ne gerek vardı?' Görseli

Türkiye'nin CDS'lerinin 555 seviyesinde olduğunu, kredi riskini gösteren seviyenin Almanya'nın tam 85 katına ulaştığını belirten Söylemez, “Kurlar geçen eylülden beri % 61 arttı. İngilizlerin bir sözü vardır, ‘Hükümetler piyasayı yenemez'. Eğer serbest piyasa ekonomisi uyguluyoruz diyorsanız oyunu kurallarına göre oynamalısınız. Böyle bir inatlaşmaya ne gerek vardı” diye sordu.

Ankara kulislerinden iki iddia!

Elektrik zamlarının çarpan etkisi ile enflasyonu 3 ay içinde yüzde 50'nin üzerine taşıyacağını belirten Ufuk Söylemez faturaların tahammül edilir boyutları aştığını ve zammın geri alınması gerektiğini vurguladı. Söylemez, Ankara kulislerinden iki iddiayı da paylaştı: 

Ankara'nın bazı büyük şirketlerinin aranarak döviz mevduatlarını bozdurmalarının istendiği iddia ediliyor. Bir diğer iddiaya göre de İran'ın doğalgaz kesintisinin, bazı Türk şirketlerinin borçlarını zamanında ödememesinden kaynaklandığı konuşuluyor. Umarım bu iki vahim iddia da doğru değildir.

Enerji Krizi Yönetilemedi mi: Sanayide Krizin Faturası Kime Çıkacak?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

BOTAŞ 'Borç' İddialarına Ne Yanıt Verdi?
TÜİK Kapılarını Açtı: Enflasyon Nasıl Ölçülüyor?
Enflasyona Endeksli Tahvilde Hazine'den Eksi Faizli İhale
Hazine Bakanı Nebati Dolar İçin Tarih Verdi: Merkez Bankası İçin Ne Dedi?

Popüler İçerikler

Fatih Altaylı’dan Şaşırtan Açıklama: “Mansur Yavaş, AK Parti’nin Cumhurbaşkanı Adayı Olabilir”
Fatih Altaylı’dan Şaşırtan Açıklama: “Mansur Yavaş, AK Parti’nin Cumhurbaşkanı Adayı Olabilir”
Ameliyat Sırasında Fiyat Pazarlığına Tutuklama: Muhasebeci İşinden de Kovulmuş
Ameliyat Sırasında Fiyat Pazarlığına Tutuklama: Muhasebeci İşinden de Kovulmuş
Sedat Peker Sessizliğini Bozdu ve İlk Kez Açıklama Yaptı: Sedat Peker'den Gazeteci İsmail Saymaz’a Açıklamalar
Sedat Peker Sessizliğini Bozdu ve İlk Kez Açıklama Yaptı: Sedat Peker'den Gazeteci İsmail Saymaz’a Açıklamalar