Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Skandal 'Evlatlık' Fetvası Hakkında İlk Kez Konuştu

Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet'in kan donduran evlatlık fetvası hakkında bazı açıklamalar yaptı.

Türkiye'yi yasa boğan deprem felaketinde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremde ne yazık ki anne babalar evlatsız, binlerce çocuk da ailesiz kaldı.

Depremde kimsesiz kalan bebekler ve çocukların evlat edinilmesi için de kısa sürede çalışmalar başladı. Ünlü isimler de dahil birçok vatandaşımız depremzede çocukları evlat edinmek için sıraya girdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı depremin üçüncü günü, koruyucu aile olmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden ya da deprem bölgesinin dışında ikamet ettikleri ilin Aile ve Sosyal Hizmetler müdürlüklerine başvurabilecekleri ile ilgili bir açıklama yaptı.

Tam bu sırada da kan donduran bir skandal patladı. Diyanet'in "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" başlıklı sorusuna yapılan açıklamada "Evlat edinenle evlatlık arasındaki bu ilişki sebebiyle bir evlenme engel doğmadığı gibi..." cümlesinin yer alması gündeme bomba gibi düşmüştü.

Tartışma yaratan bu Diyanet'in bu evlatlık fetvasına tepkiler çığ gibi yükseldi. Tepkilerin ardından da açıklama kısa sürede kaldırıldı.

Günler sonra ise Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Diyanet'in evlatlık fetvası hakkında bazı değerlendirmeler yaptı.

Görmez, "Bu bizim annesiz, babasız kalan yetim çocuğu evimize alıp onu korumamıza engel değildir. Üç şartla değildir. Peygamber efendimiz yetimin bulunduğu eve rahmet olacağını bildiren müjdeleri vardır. Annesiz babasız çocuğa şefkat göstermek, okutmak, büyütmek. Üç şart vardır. Bir nesep iddiasında bulunmayacaksın. Herkes biyolojik anne ve babasının kim olduğunu bilmek zorundadır. Buna riayet edeceksin."

"Nesep eksenli bir eve çocuk alma değil; himaye, koruyucu aile olarak alacak. İkincisi, öz çocukların mirasını paylaşırken ona miras, miras hukukuna göre değil; ama vasiyet üzerinden. Ki baba anne kendi mirasının üçte birini vasiyet edebiliyor. En fazla üçte birini bağışlayabiliyor. Onu himaye ettiği çocuğa bağışlayabilir. Üçüncü husus da mahremiyet meselesi."

"Kur'an-ı Kerim'in kim kimle evlenebilir, kim kimle evlenemez çok açıktır. Mahremiyet kendi çocuklarımıza karşı sahip olmak durumundayız. Eğer evde böyle bir çocuğu yetiştirirsek elbette mahremiyet esastır. Bütün bunların bir tarafa bırakılıp, mahremiyet içinde evlenebilir, evlenemez ifadesinin başa konması doğru değildir. Mesele bunun topluma izah edilememesi meselesidir. Fetvanın dibinde problem var. Bu hepimizin ortak sorunlarından bir tanesi. Arkadaşlarım beni bağışlasınlar, Diyanet nöbetimizde en çok tokat yediğimiz yerlerden bir tanesi hep fetvalar oldu."

'Gençleri ve insanları kuşatacak dili ortaya koyamadık. Bu eleştiriyi kendime yöneltiyorum bir hoca olarak. Bizim bu dili düzeltmemiz lazım. Ona verilen tepkiler. Bir hatayı düzeltirken başka bir hata hata yapmamalıyız. Gündeme getiriliş tarzı hakikaten üzücü oldu. Hele hele depremin ikinci hafta konuşulmasından çok da muazzep oldum, onu da ifade etmek isterim. O ifadelerden böyle bir çıkarımda bulunmak doğru değildi.' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mehmet Görmez'in açıklamasını buradan dinleyebilirsiniz:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

"Evlat Edinen ile Depremzede Çocuk Arasında Nikah Düşer" Tartışmalarına Bir Kullanıcıdan Tokat Gibi Yanıt
Murat Boz Diyanet'in Kan Donduran 'Evlatlık' Açıklamasına Tepkisiz Kalmadı!

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
YORUMLAR
17.03.2023

Türkiye Cumhuriyeti kanunlara göre yönetilen (Allahın kanunu değil, TC Kanunu) bir devlettir. Dini kuralların hükmü YOKTUR. Diyanete sorulan sorunun ve cevabın da hiç bir hukuki etkisi olmadığı gibi geçerliliği de YOKTUR. Evlat edinilen kişiyle evlenmek SUÇTUR. Diyanet soruya verdiği cevabın altında dipnot olarak "burda yazılan kanunen geçerli değildir, lütfen avukatınıza danışınız" yazmalıdır. Mesela "evlatlığa miras düşmez..." yazmış ama bu cümle Türkiye Cumhuriyetinde geçerli DEĞİLDİR....

17.03.2023

Diyanetin, devlet bütçesinden beslenip anayasayla kollanan yapısı, toplumsal her konuda kendine danışılan bir otoriteye dönüştü. Böylece Laik devlet özelliği yara alarak, islamın kamusal alan dışına, insanların vicdanına çekilmesi imkansız hale getirildi. Şu çok açık ki; islamiyet bir din değildir. Islamiyet, toplumsal ve siyasal hayatı düzenleme iddiasında bulunan ve yeryüzüne hukuk getiren bir siyasi ideolojidir.

pedofili Bakanlığı'nın açıklamaları toplumun belirli bir kesimi için yani RTE yi karısının üzerinde bulsa karısından şüphe eden kesim için yeterli açıklama olmuş.

Pasif Kullanıcı
17.03.2023

Eski Diyanet değil…Diyanet işleri eski başkanı..Türkçeyi düzgün kullanın Allah aşkına.. Bu sapıklara da daha ne diyeyim artık…Tartıştıkları konulara bak 🤦🏻‍♀️

17.03.2023

Eski başkan diye bir ünvan mı var da öyle kullanacaklar? Diyanet İşleri Başkanı kendi başına bir tamlama ve ünvandır. Kelime aralarına başka kelime getirilemez. Doğrusu "Eski Diyanet İşleri Başkanı"dır. Türkçeyi doğru öğrenelim. "Eski" sıfatını sadece "Diyanet" kelimesini tanımlıyor olarak algılamak ve öyle aktarmak, Türkçeyi doğru bilmemektir.

TÜM YORUMLARI OKU (21)