Eski Devekuşu Yumurtası Boncuklarını İnceleyen Bilim İnsanları Dünya'nın En Eski 'Sosyal Ağı'nı Keşfetti

Arkeologlar tarafından yapılan bir araştırmada tam 50.000 yıl öncesine dayanan bir sosyal ağ keşfedildi. Dünya'nın en eski sosyal ağı olan bu alanın Güney ve Doğu Afrika'yı birbirine bağladığı düşünülüyor.

Bilim insanları, yaklaşık 50.000 yıl önce Güney ve Doğu Afrika'daki eski insanları birbirine bağlayan bir ticaret ve iletişim zinciri keşfettiler.

Araştırmacılara göre bu buluş Dünya'nın ilk sosyal ağı!

Bu buluş, küçük eserlerden oluşan bir iz sayesinde mümkün oldu.

O da en eski kişisel süsleme biçimlerinden biri olan devekuşu yumurta kabuklarından yapılmış boncuklar.

Almanya merkezli araştırmacılar, Afrika kıtasının 1.800 mil uzunluğundaki 31 bölgesinde ortaya çıkarılan bu boncuklardan 1.500'den fazlasını inceledi.

Boncukların kabuk kalınlığı ve çapının analizi, avcı-toplayıcıların, her bir topluluğu ayıran geniş mesafelere rağmen, tutarlı bir bölgesel ağ önererek onları “neredeyse aynı” bir şekil ve tarzda ürettiklerini buldu.

Araştırmacılar, boncukların ittifakları güçlendirmek için sembolik olarak değiş tokuş edildiğini öne sürdü.

Bugün hala Yerli Afrika toplulukları tarafından üretilen devekuşu yumurta kabuğu boncukları, kullanımlarının 75.000 yıl öncesine ait kanıtlarıyla, arkeolojik kayıtlarda bilinen en eski kendini süsleme biçimleri arasında.

Araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılan rota, bilim insanlarının Güney ve Doğu Afrika'daki bir popülasyonun iletişim halinde olduğunu belirlemelerine de yardımcı oldu.

İncelenen yumurta kabuklarının doğrudan alınıp satılmadığı veya paylaşılan şeyin bunların nasıl üretileceği bilgisi olup olmadığı belirsizliğini koruyor.

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
22.01.2022

Al boncuklarını ver boncuklarımı...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ