Eşin Sağlık Sigortasından Nasıl Yararlanılır?

Ülkemizde birçok çalışan ve emekli olan vatandaş Genel Sağlık Sigortası ile ücretsiz bir şekilde devlet hastanelerinde muayene olabiliyor ve sağlık hizmetlerini alabiliyor. Fakat Genel Sağlık Sigortası bulunan vatandaşların merak ettiği konulardan biri de eşlerinin ve çocuklarının da Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanıp yaralanamayacağı oluyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) sigortalarının eşlerinin ve çocuklarının da sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesine imkan tanıyor. Peki, eşin sigortasından nasıl yararlanılır? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik...

Ülkemizde sigortalı olarak çalışan tüm işçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemeleri işverenleri tarafından ödenmektedir. SGK prim ödemeleri sayesinde çalışanlar hem devlet hastanelerinden aldıkları sağlık hizmetleri için ücret ödemezler hem de emeklilik primlerini doldurabilirler. İşveren tarafından ödenecek SGK primleri ilgili kanunlarca belirlenmiş olup zorunlu kılınmıştır. Merak edilen bir konu ise sigortalı kişinin bakma yükümlü olduğu eşi ve çocuğu varsa bu kişiler de sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir mi? Oluyor. Eşin sigortasından yararlanma ve eşin sigortasından yararlanmak için belirlenen şartların ne olduğuna dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz...

Eşin Sigortasından Nasıl Yararlanılır?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile belirlenen Genel Sağlık Sigortası (GSS) tüm sigortalı vatandaşların hayatını kolaylaştırırken bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuğu var ise onların hayatının da güvence altına alınmasına olanak tanıyor. Sigortalı işçi çalıştıran işverenlerin işçileri adına ödediği SGK prim ödemeleri sigortalının sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasını sağlarken emeklilik prim günlerini doldurmasına da olanak sağlıyor. Ayrıca bu primlerin ödenmesi kanunlarca belirlenerek zorunlu tutulmuştur.

Bu kapsamda emekli olmuş veya çalışan sigortalıların eşleri ve çocukları da sağlık hizmetlerin ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler. Eşlerin  bu durumdan faydalanabilmesi için herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmıyor olması, emekli aylığı olmaması ve isteğe bağlı sigortasını ödemiyor olması gerekmektedir. 

Çocuklarının da sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkünken bazı şartlar aranmaktadır. Lise mezunu olan çocuklar 20 yaşına kadar anne babasının sigortasından yararlanabilirken, üniversite okuyanlar veya tamamlayanlar ise 25 yaşına kadar anne babasının sigortasından yararlanarak ücretsiz sağlık hizmeti alabilmektedir. Bu sigorta sistemi için herhangi bir yere başvuru yapmaya gerek yoktur devlet tarafından otomatik olarak tanımlanmaktadır.

Popüler İçerikler

Aslan Videosuna Rakip Çıktı: İstanbul'da “Allah-u Ekber” Diyen Karga
Kızına Verdiği Sözü Tutup 100. Günde Survivor'dan Elenen Hakan Hatipoğlu Ailesine Gözyaşlarıyla Kavuştu
ODTÜ'lü Profesörün Canlı Yayında 'Torpil' İsyanı: "Çocuk Sınavı Kazanıyor, Almıyorlar"