Eserleri Milyonlarca Dolar Ediyor! Frida Kahlo'dan Banksy'e Sanat Tarihinin En Önemli Sanatçıları

Sanat tarihi boyunca ortaya çok fazla sanatçı çıksa da bu sanatçıların bazıları günümüzde bile çok popüler ve eserleri milyonlarca dolar değerinde! İşte Frida Kahlo'dan Botticelli'ye en önemli sanatçılar...

1. Sandro Botticelli (1445-1510)

Floransalı sanatçı Sandro Botticelli, 15. yüzyılın en üretken ressamlarından biriydi. Sanatçının eserlerinin büyük çoğunluğu İncil tasvirleri içeriyor olsa da, en çok mitolojik sahneleriyle tanınır. 

  • En önemli eserleri: Venüs'ün Doğuşu, Primavera

2. Leonardo da Vinci (1452-1519)

Leonardo da Vinci, Rönesans'ın en önemli isimlerinden biriydi. Sfumato ve chiaroscuro gibi yağlı boya tekniklerinde ustalığa ulaştı.

  • En önemli eserleri: Mona Lisa, Son Akşam Yemeği

3. Albrecht Dürer (1471-1528)

Albrecht Dürer, titizlikle detaylandırılmış çizimlerine dayanarak gravürler üretti. Rönesans döneminde ilk kez bir sanatçı bu kadar gerçekçi illüstrasyonlar yapmayı başardı.

  • En önemli eserleri: Melancolia

4. Michelangelo (1475-1564)

Resim, heykel ve mimari ustası Michelangelo, İtalyan Rönesansının en örnek figürlerinden biridir. Michelangelo, yaşamı boyunca biyografisi yayınlanmış ilk Batılı sanatçıdır.

  • En önemli eserleri: Sistine Şapeli Tavanı, Son Yargı

5. Raphael (1482-1520)

Raphael, bugün bir form ve kompozisyon ustası olarak anılıyor. 37 yaşında ölmesine rağmen, İtalyan mimar ve ressam arkasında çok sayıda eser bıraktı. 

  • En önemli eserleri: Bakire'nin Düğünü, Atina Okulu

6. Caravaggio (1571-1610)

Barok ressam tutkulu ve çalkantılı bir yaşam sürdü. Daha önce hiçbir sanatçı, İncil karakterlerinin resimlerinde “normal” insanları model olarak kullanmamıştı. Bu yüzden döneminde epey farklıydı.

  • En önemli eserleri: Aziz Matta'nın Çağırılması

7. Peter Paul Rubens (1577-1640)

Peter Paul Rubens, Hollanda Altın Çağı'nda yaşamış önde gelen bir Flaman Barok ressamıydı. Gösterişli renkleri ve dinamik kompozisyonlarıyla tanınan Rubens, kendisini İspanyol Hapsburg'ları için önde gelen bir saray ressamı olarak kabul ettirdi.

  • En önemli eserleri: Haçın Yükselişi

8. Artemisia Gentileschi (1593-1656)

Başarılı bir ressamın kızı olan Artemisia Gentileschi, genç yaşta sanat dünyasına girdi. İtalyan Barok döneminin tanınmış bir ressamı olan Artemisia Gentileschi, cinsiyetinin onu konusundan alıkoymasına izin vermedi. Güzel Sanatlar Akademisi'ne kabul edilen ilk kadındı.

  • En önemli eserleri: Yudit Holofernes’i Katlederken

9. Gian Lorenzo Bernini (1598-1680)

Bernini henüz genç yaşlarda büyük ölçekli mermer heykeller yaratıyordu. Daha sonra, Michelangelo'nun ayak izlerini takip ederek Aziz Petrus Bazilikası'nın mimarı olacaktı.

  • En önemli eserleri: Proserpina'nın Tecavüzü, Azize Teresa'nın Vecdi

10. Diego Velazquez (1599-1660)

Saray ressamı olarak konumu, sanatçıya Avrupa'yı gezme, eski ustaların sanatını görme ve zamanın en prestijli insanlarından bazılarını yakalama fırsatı verdi. Velázquez'in portreleri şimdiye kadar yapılmış en iyiler arasında sayılıyor.

  • En önemli eserleri: Nedimeler, Aynadaki Venüs

11. Rembrandt (1606-1669)

Hollandalı sanatçı Rembrandt Harmenszoon van Rijn, sanat tarihinin en önemli ve etkili isimlerinden biri olarak kabul ediliyor. Avrupa'nın en üretken 19. yüzyıl öncesi ressamlarından olduğu için “Eski Usta” olarak da bilinir.

  • En önemli eserleri: Dr. Tulp'un Anatomi Dersi

12. Johannes Vermeer (1632-1675)

Johannes Vermeer kendini 17. yüzyıl Hollanda Altın Çağı'nın günlük anlarını keşfetmeye adadı ve genellikle ev hayatından sahneler çizdi. Hayatı boyunca nispeten başarılı bir ressam olmasına rağmen, yalnızca 34 tane tablosu var.

  • En önemli eserleri: İnci Küpeli Kız, Süt Boşaltan Kadın

13. Katsushika Hokusai (1760-1840)

En çok ikonik baskısı Kanagawa'daki Büyük Dalga ile tanınan Katsushika Hokusai, Ukiyo-e hareketinin ya da diğer ismiyle Japon tahta baskılarının öncüsüdür. Hayatı boyunca 20.000'den fazla resim, eskiz ve baskı yarattı.

  • En önemli eserleri: Kanagawa'daki Büyük Dalga

14. Edouard Manet (1832-1883)

Édouard Manet, modern yaşamı resmeden ilk 19. yüzyıl sanatçılarından biriydi. Realizmden izlenimciliğe geçişe öncülük eden öncü bir figürdü.

  • En önemli eserleri: Olympia, Çimlerde Öğle Yemeği

15. Edgar Degas (1834-1917)

Diğer izlenimcilerin aksine Edgar Degas, ışık ve doğa ile meşgul değildi. Bunun yerine iç mekanları tercih etti. 

  • En önemli eserleri: Bale Sınıfı, Absent İçenler

16. Claude Monet (1840-1926)

Eşi benzeri olmayan stili ve resim sanatına öncülük eden yaklaşımıyla Claude Monet, etkili bir Empresyonist figür olarak tanınmaktadır

  • En önemli eserleri: Nilüfer Gölü, İzlenim: Gün Doğumu

17. Mary Cassatt (1844-1936)

Mary Cassatt, erkek egemen Fransız hareketinde önemli bir figür haline gelecekti. Cassatt, sanatında kadınları ve kızları temsil etmeye olan ilgisiyle tanınıyor ve çoğunlukla sessiz, anne-kız tasvirleri olarak ortaya çıkıyordu.

  • En önemli eserleri: Mavi Koltuklu Küçük Kız

18. Vincent van Gogh (1853-1890)

Vincent van Gogh, ölümünden sonra önemli miktarda ün kazanmış olsa da, hayatı karakteristik olarak renkli tuvalleri kadar sorunsuz değildi. Van Gogh, mali mücadelelerden, bozulan ruh sağlığına kadar, kariyeri boyunca birçok kişisel zorlukla karşılaştı. 

  • En önemli eserleri: Yıldızlı Gece, Patates Yiyenler

19. Henri Matisse (1869-1954)

20. yüzyılda modern sanatı tanımlamaya yardımcı olan devrimci bir sanatçı olarak kabul edilen Fransız sanatçı Henri Matisse, ilk olarak Post-Empresyonist olarak ortaya çıktı.

  • En önemli eserleri: Şapkalı Kadın, Dans

20. Pablo Picasso (1881-1973)

79 yıllık bir kariyere sahip olan Pablo Picasso, 20. yüzyılın en önemli sanatçılarından biridir. Çoğu sanatçı ikonik bir tarzla tanınırken, Picasso yaşamı boyunca birkaç kez tarzını değiştirdi.

  • En önemli eserleri: Avignonlu Kızlar, Yaşlı Gitarist

21. Diego Rivera (1886-1957)

Devrim niteliğindeki resimleri ve çalkantılı kişisel hayatıyla ünlü olan Diego Rivera, modern sanatın en tanınmış figürlerinden biri olmaya devam ediyor. Büyük ölçekli kamu çalışmalarıyla Rivera, halka meydan okuyan, harekete geçiren ve ilham veren önemli siyasi mesajlar verdi.

  • En önemli eserleri: Kavşaktaki Adam

22. Georgia O'Keeffe (1887-1986)

Amerikalı sanatçı Georgia O'Keeffe, Amerikan Modernizmi hareketinin başlamasına yardımcı oldu. Özellikle çiçek ve manzara resimleriyle biliniyor.

  • En önemli eserleri: Jimson Weed, Bulutların Üzerinde Gökyüzü 

23. Rene Magritte (1898-1967)

Sürrealist sanat hareketinin öncüsü olan René Magritte, bilinçaltını ve hayal dünyasını kutlayan eserler yarattı. Uzun kariyeri boyunca, gerçeklik ve fantezi arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak izleyiciyi düşünmeye teşvik etti.

  • En önemli eserleri: İnsanın Oğlu, İmgelerin İhaneti

24. Salvador Dali (1904-1989)

Yaşamı boyunca heykel, baskı resim, moda, yazı ve hatta film yapımı dahil olmak üzere çeşitli ortamları keşfetmesine rağmen, Dalí'nin resimleri özellikle çığır açıcı olarak öne çıkıyor.

  • En önemli eserleri: Belleğin Azmi, Aziz Antonius'un Baştan Çıkarılışı

25. Frida Kahlo (1907-1954)

Tüm zamanların en ünlü kadın ressamlarından biri olan Meksikalı sanatçı Frida Kahlo'nun mirası bugün de etki yaratmaya devam ediyor. Tutkulu ama çalkantılı hayatı, resimlerinin konusunu büyük ölçüde etkiledi. 

  • En önemli eserleri: İki Frida, Kırık Sütun

26. Jackson Pollock (1912-1956)

Amerikalı sanatçı Jackson Pollock, Soyut Dışavurumcu hareketin en büyük ressamlarından biri olarak kabul edilir. 1940'ların sonlarında üretmeye başladığı kendine özgü resimleri sanat dünyasını büyüledi. 

  • En önemli eserleri: No.5, Mural

27. Andy Warhol (1928-1987)

Amerikalı sanatçı Andy Warhol, 1950'lerin Pop Art hareketinde önemli bir figürdü. Warhol sayısız ortamda çalışırken, en çok polikromatik serigrafi baskıları ve resimleriyle ünlüdür.

  • En önemli eserleri: Marilyn Diptych, Campbell's Soup Cans

28. Yayoi Kusama (1929)

Japon sanatçı Yayoi Kusama, yaşayan en ünlü kadın sanatçı olarak kabul edilir. Kariyeri boyunca, zanaatına imza niteliğinde bir yaklaşım geliştirdi.

  • En ünlü eserleri: Infinity Mirror Room, Phalli's Field, Narcissus Garden 

29. Keith Haring (1958-1990)

1980'lerde Keith Haring uluslararası üne kavuştu. Haring, ticari marka çizimlerini kullanarak pop-art tarzı sanatıyla anında tanınır hale geldi. Sokak kültürüne yansıtmış olan Amerikalı ressam, aynı zamanda sosyal aktivistti.

  • En önemli eserleri: Safe Sex, Radiant Baby

30. Jean-Michel Basquiat (1960-1988)

20. yüzyılın sonlarında Jean-Michel Basquiat çağdaş sanat dünyasını alt üst etti. 1970'lerde ve 80'lerde New York'ta yaşayan ve çalışan genç sanatçı, grafitiyi lüks galerilere taşıyarak sokak sanatının öncülüğüne ve popülerleşmesine yardımcı oldu.

  • En önemli eserleri: Warrior, In Italian

31. Banksy (1974)

Sadece takma adıyla tanınan Banksy, tartışmasız günümüzün en ünlü sokak sanatçısı. 1990'lardan bu yana, İngiltere merkezli, anlaşılması zor, yaratıcı, çoğu zaman bir kara mizah anlayışıyla, politik ve sosyal sanat eserleri yapıyor. Yüzü ve gerçek kimliği bilinmiyor.

  • En ünlü eserleri: Kırmızı Balonlu Kız, Çöpteki Aşk

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Ünlü Ressamın Katil Olduğunu Biliyor musunuz? Dünyaca Ünlü Sanatçılar Hakkında Bilinmeyenler
İntihar Ederek Hayata Veda Eden Ressamların Geride Bıraktıkları Son Eserleri
Bu Tablolar Sizi Osmanlı'ya Götürecek! Yabancı Ressamlar Tarafından Yapılmış 20 Eski İstanbul Resmi

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
05.08.2022

Evet, işte böyle içerikleri daha çok görelim lütfen. Ebrardan, cinayet haberlerinden, politikadan ıyk geldi artık..

11.08.2022

#17Amerika doğumlu Mary Cassatt, sanatsal eğitimi için Fransa'ya gitti, hayatının ve kariyerinin çoğunu orada geçirdi. Orada yeteneğiyle Edgar Degas gibi çağdaşlar tarafından tanındı ve Paris'te İzlenimciler ile sergilenen tek Amerikalı sanatçı oldu. Kadın portreleri ve günlük anlarda yakalanan anne ve çocuk portreleri onun imza konularıydı. Hem üslubu hem de kadınların iç yaşamlarına dair anlayışlı çağrışımlarıyla, 19.yüzyılın sonlarına ait belirgin bir şekilde modern bir sanatçıydı. Kaynak: https://hoghheim.com/blogs/sanat-tarihi/mary-cassatt-kimdir

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ