Eşcinsel Olduğu İçin Hakemlik Yapmasına İzin Verilmeyen Halil İbrahim Dinçdağ'a Yaşatılanlar ve Verdiği Hayat Mücadelesi

İyi ki öyle bir aileye sahipmiş...

Eşcinsel hakem olarak gazetelere, televizyon programlarına konuk olan Halil İbrahim Dinçdağ, 11 yıldır süren var olma mücadelesini Katarsis X-TRA'da Gökhan Çınar'a anlattı. Yaşadıklarını biz de sizlerle paylaşmak istedik. Benim dinlerken tüylerim diken diken oldu...

Halil İbrahim Dinçdağ, henüz ortaokul öğrencisiyken kendisini tanımaya, "Acaba neden böyleyim?" sorusunu sormaya başlamış. Durumunun normal olup olmadığını bir süre kestiremeyip bu nedenle de kimseyle hislerini paylaşamamış.

Liseyi Trabzon'un bir ilçesinde yatılı olarak okumaya başladığında duygularını, kendisinin bir eşcinsel olduğunu kabullenmeye başlamış. Halil, küçük yaşlardan beri psikolojik mücadele de vermiş.

Çocukluğundan beri futbolu çok seven ve ya futbol hakemi ya da spiker olmak isteyen Dinçdağ, çoğu zaman intiharı düşünmüş. Ailesine layık olmadığını düşündüğü için birçok gece sabah uyanmamayı dilemiş.

Lise son sınıfa geldiğinde apartmanlarında oturan bir futbol hakeminin yönlendirmesiyle dilekçe yazarak hakemliğe başvurmuş. Eğitimlerden başarılı bir şekilde geçerek 1996 yılında lisanslı hakem olmuş ve tam 14 yıl aralıksız mesleğini yapmış.

Tabii ki yıllardır ertelettiği askerliği zorunlu olarak yapacağı 32 yaşına kadar... 2008 yılında askerlik yapması için kağıtlar gelmeye başlayınca korktuğu için gitmemenin yollarını aramış ve bir arkadaşının önerisiyle eşcinsel raporu almak için uzun bir uğraş vermiş.

İlk önce kendi bölgelerindeki doktora gidip eşcinsel olduğunu söylemiş ve o doktor kendisini Erzincan Askeri Hastanesi'ne sevk etmiş. Orada görüştüğü doktor da sadece birlikteki doktorun rapor yazabileceğini söylemiş. Dinçdağ'da herhangi bir video ya da fotoğraf olmadığı için Erzincan'daki doktor rapor yazamamış.

Erzincan'dan rapor alamayınca gitmemeye, olabildiğince ertelemeye karar vermiş ve gel zaman git zaman Sivas'a gitmek zorunda kalmış. Sivas'a gittiğinde durumunu anlattıktan sonra bir süre hastanede kalmış daha sonra da GATA'ya sevki yapılmış. Burada da bir türlü rapor alamamış.

Ardından Genelkurmay Başkanlığı'na şikayet dilekçisi yazmış. Sivas'a git gel derken bir şekilde raporu almayı başarmış.

Asıl kabus buradan sonra başlamış. Askerden döndükten sonra bağlı olduğu Trabzon'daki İl Hakem Kurulu askerlikle ilişkisi olmadığına dair bir yazı istemiş. Bu yazıyı ilettikten 2 ay sonra da kendisine yavaş yavaş görev verilmemeye başlamış ve ardından da askerlik yapmadığı için hakemlik yapamayacağını iletmişler.

Bu kararı Türkiye Futbol Federasyonu'na taşısa da buradan da "hakemlik yapamaz" yazısı gelmiş. O çok sevdiği, yıllarını verdiğini hakemlik mesleği böylece 2009 yılında elinden alınmış.

Hakemlikten atıldıktan bir süre sonra TFF'ye detaylı bir dilekçe yazmış ve ardından ikinci kabusunu yaşamış. Bir gün uyandığında Fanatik gazetesinin "Eşcinsel hakemin düdük mücadelesi" isimli başlıklı kendisinin haberiyle karşılaşmış.

Federasyona ulaşan Dinçdağ'ın yazısı bir yönetici tarafından gazetecilere servis edilmiş.

Bu haberle birlikte basının sürekli aramasından bıktığı için o dönem yayınlanan "Telegol" isimli programa çıkmaya karar vermiş. Programa çıkıp kendisini ifade etmiş.

O zamana kadar oğullarının eşcinsel olduğunu bilmeyen anne baba da böylelikle tüm Türkiye'yle birlikte öğrenmiş. Dinçdağ, her ne kadar ailesinin tepkisinden çekinse de annesi 'Kim ne derse desin sen benim evladımsın. Ne olur bizi bırakma.' babası da 'Onun canını sıkan insanların ben de canını sıkacağım” diyerek destek vermiş.

11 yıldır hakemlik yapamayan Halil İbrahim Dinçdağ, şu an hala işsiz. Ne hakemlik ne de başka bir meslek yapabiliyor. 150'nin üzerinde iş başvurusu yapsa da hiçbir şekilde dönüş yapılmamış. Bulaşıkçılık yapmasına bile izin verilmemiş.

Bu arada Dinçdağ, 2010 yılında Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) tazminat davası açmıştı ve mahkeme 29 Aralık 2015’te davanın kısmen kabulüne karar vererek, TFF’nin 3 bin lira maddi, 20 bin lira manevi olmak üzere 23 bin lira tazminat ödemesine hükmetmişti.

Fakat Yargıtay, manevi tazminat koşulları oluşmadığı için davayı reddetmişti.

Halil İbrahim Dinçdağ'ın hikayesinin detaylarını buradan izleyebilirsiniz;

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
26.10.2020

İşte size o bildiğiniz yavşak yavşak konuşan, kıvıran, herkese laf atanlardan başka bir eşcinsel birey. Unutmayın eşcinsellik demek kadın gibi davranmak demek değildir. Alın size dümdüz adam

28.10.2020

İnsanlara iş vermiyorsunuz. Psikolojik ve fiziksel şiddetlere maruz bırakıyorsunuz. Sonra da bunlar hep fuhuş yapıyor diyorsunuz. Sokağa atıyorsunuz. Bunların ağzı pis diyorsunuz. Dışlıyorsunuz, öfkeyle yaklaşıyorsunuz. Sonra bunlar saldırgan diyorsunuz. O kadar şiddeti siz görün siz de normal kalamazsınız. Eşcinsel olup intiharı düşünmemiş bir kişi görmedim. Eserinizle geceleri uykusuz kalmanızı diliyorum. Çünkü benim çocuklarıma aynısını yapmaya kalkanı ezip geçerim.

27.10.2020

Çok üzüldüm :( Bir insanı yönelimine göre yargılamak o kadar iğrenç ki. Hollanda'da artık kadınlar bile zorunlu askerlik yapmaya başlarken bu adam sırf eşcinsel olduğu için askerlik yapamıyorsa bu durum ülkemizin oldukça geride kaldığının göstergesidir.

31.10.2020

Kısa bir bilgi : Adam zaten askerliğe gitmemek için, kimliğini açığa çıkarmış.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ