Başbakan Erdoğan, AB yetkilileri ile düzenlediği basın toplantısında Suriye konusunda çarpıcı mesajlar verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Varn Rompuy ile Brüksel'de ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Erdoğan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Suriye konusunda gerekli adımların atılması gerektiğini belirterek 'Atılması gereken adımları bize sormamaları gerekir. Suriye'de Beşar giderse yerine kim gelecek sorusundan bıktık. Beşar giderse halkın iradesi iktidar olacaktır. Şimdi çok partili döneme geçmek halkın iradesi kmi istiyorsa onu başa geçirmesi gerekir. Bundan kötü Suriye düşünülemez' dedi.
Basın toplantısından satırbaşları;
HERMAN VAN ROMPUY
Artan bir işbirliği içindeyiz. İnsani durum konusunda aynı duyguyu paylaşıyoruz çevre ülkeler konusunda. Yarın Montrödeki toplantının yeni bir siyasi süreç başlatmasını diliyorum. Gelecekte de verimli bir işbirliği yapacağız.
JOSE MANUEL BARROSO
Burada ağırlıklı olarak ikili ilişkileri ve çevre ülkeleri konuştuk. Ab ve Türkiye müttefiktir. Bu konuda yararlı ve verimli görüşmeler yapıldı. Tek bir sayıyı saymak isterim ticari ilişkilerimizi vurgulamak için. Türkiye'nin yüzde 75inden fazlası Ab'den gelmektedir.
Geri kabul anlaşması imzalandı. Vize için imzalar atıldı. İki taraf için de faydalı olacaktır. Ab'de bir çok kişinin düşündüğü gibi endişe duyuyoruz. Samimi bir dost olarak Erdoğan'la konuştum ve bu sohbet sonucunda memnun oldum. Başbakan bize güvence verdi. Erklerin ayırmına saygı duyduğunu belirtti. Bunlar Türkiye'nin ekonomik çıkarınadır. Dolayısıyla, burada dile getirdiğimiz konuları Türkiye kaydetmiştir. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı konuları izliyoruz. Size yardım etmeye hazırız. Ticari ilişkileri nasıl derinleştireceğimizi konuştuk. Çok acilen Kıbrıs konusunda kapsamlı bir çözüm sağlanması gerektiğini konuştuk. Türkiye'nin Ab üyeliği için bu önemli bir konu.
BAŞBAKAN ERDOĞAN
Uzun bir aradan sonra buradayız. Çok verimli görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmeler sebebiyle memnuniyetimi özellikle ifade etmek isterim. Türkiye olarak Ab ile ilişkilerimizin geliştirilmesi noktasında samimi olduk. Türkiye olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirme konusunda kararlı bir tutum sergiledik. Tüm iyi niyetimize rağmen 3.5 yıllık bir durgunluk meydana geldi. Geçen Kasım ayında yeni bir fasıl açıldı. Bu önemli gelişmeler Türkiye - Ab ile ilişkilerde bir canlanmaya işaret etmektedir.
'SON DERECE FAYDALI OLMUŞTUR'
Brüksel'e uzun bir aradan sonra yaptığım bu ziyaretin hem ilişkilerin seyri bakımından hem de karşılıklı beklentilerin dile getirilmesi açısından son derece faydalı olmuştur. Son birkaç yıldır yaşanmakta olan ekonomik kriz Türkiye-AB işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler de işbirliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.
SURİYE'DE YAŞANANLAR
Son dönemse Suriye'de meydana gelen olaylar Türkiye'yi ciddi manada rahatsız etmektedir. hele hele dünkü görüntüler bir insanlık vahşetinin bir soykırımın ne denli ağır olduğunun bilincinden olan bizleri rahatsız etmiştir. Artık burada insanlığın bir harekete geçmesi, Suriye'deki bu gelişmeler karşısında atılması gereken adımların bir anda atılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Yarınki Cenevre 2 toplantısının olumlu neticeler vermesi beklentisi içindeyiz. BM'nin çok daha kararlı bir adım atmasını bekliyoruz.
KIBRIS MESELESİ
Kıbrıs konusunda da bizler her türlü olumlu adım atılması konusunda kararlıyız. Burada garantör bir ülke olarak yapmamız gereken neyse yapmakta kararlıyız.
'YÜK ALMAK İÇİN GELİYORUZ'
Müstakbel tam üye olarak katkı sağlayabileceğimize inanıyoruz. Bu itibarla Ab'ye yük olmak için değil, yük almak için girmek istediğimizi defaatle ifade ettik. Vatandaşlarımıza en kısa süre içinde vize muafiyetinin sağlanabilmesine verdiğimiz önemi vurguladım.
'HALKIN İRADESİNİN ÜSTÜNDE GÜÇ YOKTUR'
Yargının bağımsızlığı derken tarafsızlık ilkesinden saparak kullanılırsa ciddi manada sıkıntılar doğar. Halkın iradesinin üstünde bir güç kabul etmiyoruz. Yasama organı bu tür sıkıntılar olduğu zaman bunu düzenleme ile mükelleftir. Özellikle medya üzerinde iletişimden çok bunu ikili görüşmelerimizde yapmamız çok daha isabetli olacaktır.
'KİM GELECEK SORUSUNDAN BIKTIK'
Artık burada herhangi adım atılmayacaksa nerede ne zaman adım atılacak insana bunu sorarlar. BM teşkilatının bu konuyu farklı ele alması gerektiğine inanıyorum. Atılması gereken adımları bize sormamaları gerekir. Suriye'de Beşar giderse yerine kim gelecek sorusundan bıktık. Beşar giderse halkın iradesi iktidar olacaktır. Şimdi çok partili döneme geçmek halkın iradesi kmi istiyorsa onu başa geçirmesi gerekir. Bundan kötü Suriye düşünülemez. 150 bin insan öldürüldü. 150 bin insanın öldürüldüğü Suriye'de daha biz neyi soruyoruz.
HSYK DÜZENLEMESİ
Bu konu ile ilgili bize tavsiyeler oldu. Bu tavsiyeler istikametlinde gerekli değişilklikler komisyonda yapıldı.
MERKEZ BANKASI'NIN HAMLESİ
Merkez Bankası bağımsız bir kurumdur. Bana ya da bakanlarıma bağlı değil. Merkez Bankası'nın aldığı bu kararı isabetli görüyorum, kendilerini tebrik ediyorum.
haberler.com