Erzurum Atatürk Üniversitesi, Yoğun Bakımdaki Hastaların Elini Tutup Moral Veren Yeni Bir Robot Kol Geliştirdi

Erzurum Atatürk Üniversitesi'nden akademisyenler, hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören bilinci kapalı hastalara tedavi sürecinde elini tutup moral verecek yeni bir robot kol geliştirdi.👇

Erzurum Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nden akademisyenler, yoğun bakım hastalarının tedavi sürecine yardımcı olmak amacıyla yeni bir cihaz geliştirdi.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahar Çiftçi'nin liderliğindeki ekip, 1 yıllık çalışmanın ardından yoğun bakımda, özellikle bilinci kapalı olarak tedavi gören hastaların elini tutup moral verecek yeni bir robot kol modelini hayata geçirdi.

Yakınlarından uzakta tedavi süreçleri devam eden hastalara olumlu etki yaratması amacıyla geliştiren cihaz, özel yapısı sayesinde hastalara insan eli tutma hissiyatı veriyor.

Cihazın çıkış fikrinin COVID-19 döneminde alınan tedbirlerden kaynaklandığını söyleyen Doç. Dr. Çiftçi:

'Uzakta olan bireylerin yakınlarına yardımcı olabilmek için onların seslerine hastamıza getirerek yanlarında oldukları hissini vermek için bunu geliştirdik. Özellikle yurt dışında yaşayanlar, hastasının yanına gelemiyor ve psikolojik olarak kendisini kötü hissediyor.'

Yeni robot kol, insan eli hissiyatının yanında, yoğun bakımdaki hastalara daha çok destek olmak için yakınlarının konuşmaları, müzik parçaları veya Kur'an-ı Kerim ayetleri gibi pek çok sesi çıkartabiliyor.

Yapılan bilimsel araştırmalarda, yoğun bakım hastalarının müzik ve dokunma ile tedavi süreçlerine katkılar sunulduğunu aktaran Çiftçi, bu çalışmada da dokunma ve müzik terapi yöntemlerinin birleştirildiğini kaydetti.

Özellikle bir el şeklinde tasarlanmak istenen cihaz, ek olarak tedavi gören hastanın elinin üzerine konularak zaman zaman sıkma refleksleri gerçekleştirebiliyor.

Doç. Dr. Çiftçi:

'Cihazın insan elini sıkabilme özelliği var. Aynı zamanda elin iç kısmında sıcaklık hissi de veriyor çünkü dokunulduğunda, maketten ziyade bir insan eli formatına getirmeye çalıştık. İnsanlar yoğun bakıma yakınlarını göremeye geldiği zaman ellerini yakınlarının elinin üzerine koyar ve 'Anne ben geldim, baba ben geldim, iyileşeceksin' gibi sözleriyle telkinlerde bulunurlar. Biz de o hissiyata ulaşmaya çalıştık.'

Yeni terapotik robot kolunu deneyimleme şansını yakalayan yoğun bakım servislerinde görev yapan hemşireler ve üniversite öğrencileri cihaz hakkında olumlu geri dönüşler veriyor.

Cihazı deneyimleme fırsatı bulan fakültenin 3. sınıf öğrencisi Hüseyin Can Torlak, 'Cihazın sıcaklığı insan eli hissiyatında. Biri elimi tutuyor gibi hissiyat yaşadım. Arkadan gelen sesler de güzel bir hissiyat oluşturuyor. Yoğun bakım hastalarımızda olumlu etki bırakmasını umut ediyorum.' ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir:

NASA Açıkladı: Uzaydan Düşerek Çatıyı Delip Geçen Gizemli Nesne 1.6 Kilogramlık Bir 'Uzay Çöpü'ymüş!
100 Yıl İleride Yaşıyorlar! Şanghay'da İdrar Testi Yapıp Sonuçları Cep Telefonunuza Gönderen Umumi Tuvaletler
Bulaşıklar Neden Düzgün Yıkanmıyor? Makinenizin İyi Çalışmamasının 7 Sebebini Açıklıyoruz
Yurt Dışından Getirilen Cep Telefonlarında Kayıtsız Kullanım 180 Güne Çıkarıldı

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
18.04.2024

Güzel bir girişim, yapanları tebrik ederim.

18.04.2024

oo hasta bakıcılara mastürbatör yapmışlar, yakında haberleri gelir.

18.04.2024

Okur okumaz şüphem o yönde oldu.. Bizim ülke için fazla çok fazla.. Yakında duyarız.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ