Erzincan'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Erzincan'da Ne Yenir?

Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümünde bulunur. Doğusunda Erzurum, batısında Sivas, güneyinde Tunceli, güneydoğusunda Bingöl, güneybatısında Elazığ ve Malatya, kuzeyinde ise Gümüşhane illeri yer almaktadır. Şehrin geneli dağlar ve platolardan oluşur. Ünlü Munzur Dağları, Erzincan'ın güneybatısından il sınırına doğru girer. İlin en önemli akarsuyu ise Fırat Nehri'dir. Sadece doğal güzellikleri ile değil zengin tarihi ile de bilinmektedir. Anadolu'nun en eski kültür merkezlerinin başında Erzincan gelir. Peki, Erzincan'da gezilecek yerler nerelerdir? Erzincan'da ne yenir? İşte detaylar...

Erzincan, Tarihi İpek Yolu üzerinden bulunmasından dolayı oldukça önemli bir şehirdir. M.Ö 2600 yıllarda Akadların, Hayasların daha sonra ise Hititlerin hakimiyetine girmiştir. İleri ki zamanlarda Anadolu'da egemenlik kuran Urartular, başkenti Van ilan etmişler, sınırlarını Erzincan'a kadar genişletmişlerdir. Bölge, M.Ö 650 yılından itibaren İskitler, Merdler ve Perslerin istilasına uğramıştır. Ancak Persler bu medeniyetler arasında en uzun hakimiyet kuran devlet olmuştur. Helenler, bölgeyi Perslerden almış, şehir Romalıların mücadelelerine tanıklık etmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı ile Erzincan Türklerin hakimiyetine girmiştir. Birçok uygarlığa tanıklık eden Erzincan'ın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Erzincan'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Kemah Kalesi: Erzincan'ın tarihi geçmişini en iyi yansıtan yapılardan biridir. Hatta Evliya Çelebi eserinde Kemah Kalesi'nden bahsetmiştir. Kalenin çevresinde Medler, Persler, Osmanlı ve Bizans'a ait pek çok kalıntı ortaya çıkarılmıştır.

  • Abrenk Kilisesi: Bu kilisenin 1854 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Kilisenin yapımında kullanılan taş işlemeler ve çevresinde bulunan dikili taş oldukça gösterişlidir.

  • Otlukbeli Gölü: Yöre halkının mesire alanı olarak kullandığı yer, 1994 yılında Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Ayrıca göle yapılan setler sayesinde bol miktarda maden suyu da bulunmaktadır.

  • Girlevik Şelalesi: Erzincan'ın doğal güzelliklerinden biridir. Özellikle yaz dönemlerinde serinlemek ve piknik yapmak için oldukça hoş bir yerdir. Şelalenin çevresinde çok çeşitli endemik bitki türleri bulunur.

  • Ergan Kayak Merkezi: Kış turizmin vazgeçilmez yerlerinden biri olan bu kayak merkezi, Türkiye'nin en uzun liftlerine sahiptir. Ayrıca kayak merkezinde konaklama imkanı da bulunmaktadır.

Erzincan'da Ne Yenir?

  • Yaprak Sarma: Bölgenin meşhur yemeklerinden biri olan yaprak sarma, etli ve üzümlü olarak yapılır. Diğer sarmalardan farklı olarak güvençte pişirilir. Güvecin içine kemikli et, erik kurusu gibi malzemelerde koyulur.

  • Babikko: Doğu Anadolu Bölgesi'nin hemen her şehrinde yapılan bir yemektir. Un, irmik gibi malzemeler ile hazırlanan hamur, etsiz mantı gibi pişirilir.

  • Kelecoş: Bu yemek pek çok yörede Keledoş, Keleçaşı gibi farklı adlarla bilinmektedir. Etli bir hamur işi olan bu yemek tercihe göre farklı malzemeler eklenerek de yapılabilmektedir.

  • Haşıl: Bölgede haşılın birçok çeşidi bulunur. Sütlü, pekmezli, ballı ve yağlı olarak tercih edilebilir. Hepsinin ana malzemesi aynıdır. Sadece sütlü olanın içine aş yarması eklenir.

  • Kaküllü Pilav: Şehirde en çok tüketilen yemeklerden biridir. Kaküllü pilav taze fasulyenin kurutulmuşu ya da normali ve bulgur ile yapılır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Erzincan'a Gidenlerin Görmeden Dönmemesi Gereken 15 Yer
Şivelerin Şivesi, "Erzincan Şivesi"nden Birbirinden Renkli 24 Kelime
Sadece Erzincanlıların Anlayabileceği 16 Kelime

Popüler İçerikler

Gözaltına Alınıp Serbest Bırakılan Murat Övüç, Ferdi Tayfur'un 'Hatıran Yeter' Şarkısıyla Kulak Kanattı!
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!