Ertem Eğilmez'in Bir Şekilde Elinin Değdiği Efsane 30 Yeşilçam Filmi

Bilerek ya da bilmeyerek ne zaman televizyon başına otursak illa ki bir kanalda Ertem Eğilmez'in elinin değdiği filmlerden birine rastlamamız çok büyük olasılıktır. Yeşilçam tarihinin en üretken isimlerinden biri olarak Ertem Eğilmez, hem yönetmen, hem yapımcı, hem de senarist olarak sinema tarihimize eşsiz eserler kazandırmıştır. Sadece sinema değil edebiyat alanında da yaptığı yeniliklerle de devrim yaratmış karikatür dünyasına da katkılarını esirgememiştir. Ayrıca Türkiye'ye ilk langırt makinalarını getirten adam olarak da tarihe geçmiştir. Farklı yönleriyle sinema ve edebiyat dünyamıza fark katmış Ertem Eğilmez üstatın efsane nitelemesine yakışan herkesin bildiği 30 filmini sizler için derledik.

1. Taçsız Kral (1965)

Film, Metin Oktay'ın İzmir sokaklarında mahalle arkadaşlarıyla top oynadığı günlerden başlayıp Damlacıkspor'a, İzmirspor'a ve oradan da Galatasaray'a uzanan futbol kariyerinin hikayesini anlatmaktadır. Metin Oktay bu filmde bizzat kendisini oynamıştır.

2. Bir Millet Uyanıyor (1966)

Çanakkale Savaşı'nda savaşmış ve çoğu şehit düşmüş 96. alay'ın kalanlarıyla Kurtuluş Savaşı'na katılıp gösterdiği fedakarlığı konu alan film, Ertem Eğilmez'e tarihsel filmler dalında Altın portakal ödülünü kazandırdı.

3.Tarkan Serisi ( 1969-1973)

Ertem Eğilmez Kartal Tibet'in başrolünü oynadığı Tarkan serisinin 5 filminde yapımcılığını üstlendi. 1969'da Tarkan filmi ile başlayan seri, 'Gümüş Eğer,Viking Kanı, Altın Madalyon ve Güçlü Kahraman'  filmleri ile 1973'e kadar devam etti.

4.Ayşecik ile Ömercik

Yeşilçam'da Zeynep Değirmencioğlu'nun başrolünü oynadığı dönemin önemli dram filmlerinden kabul edilir.

5. Tatlı Dillim ( 1972)

Kemal Sunal'ın oynadığı ilk olarak önem taşıyan filmin başrollerinde Tarık Akan ve Filiz Akın bulunuyordu.

6. Sev Kardeşim (1972)

Başrollerini Tarık Akan ve Hülya Koçyiğit'in oynadığı filmde Ertem Eğilmez hem yapımcı hem de yönetmenliği üstlenmiştir.

7-Oh Olsun (1973)

Kemal Sunal'ın oynadığı 2. film olan Oh Olsun, Altın Portakal'da En iyi senaryo ödülünü kazanmıştır. Başrollerde  Tarık Akan ve Hale Soygazi'nin oynadığı filmde Eğilmez Yönetmen'dir.

8- Canım Kardeşim ( 1973)

Canım Kardeşim, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in üstlendiği, 1973 yapımı bir Türk filmidir. Dram türündeki bu sinema filminin başrollerini Tarık Akan, Halit Akçatepe ve dönemin çocuk oyuncusu Kahraman Kıral paylaşmıştır.

9- Salako ( 1974)

SalakoKemal Sunal'ın sinemaya adım attığı yıllarda çevrilmiş bir film. Filminyönetmeni Atıf Yılmaz, senaryo yazarları Sadık Şendil ve Ertem Eğilmez'dir.

Filmlerde figüran olarak rol alan Kemal Sunal çok beğenilmiş ve ilk kez bir filmde başrol oynama şansı yakalamıştır.

10- Salak Milyoner (1974)

Filmde Türk sinemasının bilinen kişilerinden Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin AkpınarMünir Özkul, Adile Naşit ve Halit Akçatepegibi isimler vardır. Film iyi bir izlenme oranı yakaladığı için filmin devamı niteliğinde Köyden İndim Şehire yapılmıştır.

11- Köyden İndim Şehre (1974)

Yönetmenlik koltuğunda Eğilmez'in oturduğu, Baş rollerini Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Halit Akçatepe'nin paylaştığı filmde, köylerinde gömülü olan defineyi bulduktan sonra, altınları bozdurmak için Ankara'ya gelen dört kardeşin hikayesi anlatılmaktadır. Salak Milyoner'in devamı niteliğinde çekilmiştir.

12-Mavi Boncuk (1974)

1 Ocak 1975 tarihinde vizyona giren, Ertem Eğilmez'in yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendiği ve aynı zamanda Zeki Alasya veSadık Şendil ile birlikte senaryosunu yazdığı, Başrollerinde Emel Sayın, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Münir ÖzkulKemal Sunal,Adile Naşit ve Perran Kutman'ın gibi yıldızların oynadığı Türk Komedi filmidir.

13-Delisin ( 1975)

Ergin Orbey'in senaryosunu yazdığı ve yönettiği 1975 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Tarık Akan ve Necla Nazır oynamaktadır. Yapımcılığını Ertem Eğilmez üstlenmiştir.

14- Ah Nerede ? (1975)

1975 yapımlı Türk romantik komedi filmidir. Tarık Akan veGülşen Bubikoğlu'nun başrollerini paylaştığı filmdir. Yapımcılığını Ertem Eğilmez üstlenmiştir.

15- Bizim Aile (1975)

Başrollerinde Münir ÖzkulTarık Akan, Adile Naşit ve Itır Esen'in yer aldığı, 1970'lerdeki geniş kadrolu Arzu Film filmlerinin en bilinenlerinden biri olan 1975 yapımı Türk filmi.

16- Süt Kardeşler ( 1976)

Süt Kardeşler, yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Gulyabani isimli romanından uyarlanan, 1976 yılı yapımı bir Türk filmidir.

17- Tosun Paşa (1976)

Tosun Paşa, 1976 Kartal Tibet yönetmenliğinde güldürü (komedi) filmi.

Filmdeki Tosun Paşa karakteri, Ahmet Tosun Paşa'dan esinlenmedir. Ertem Eğilmez filmin Yapımcısıdır.

18- Aile Şerefi ( 1976)

Senaryosunu Sadık Şendil,Suphi Tekniker ve Orhan Aksoy'un yazdığı, yapımcılığını Ertem Eğilmez ileNahit Ataman'ın üstlendiği filmi Orhan Aksoy yönetti.

19- Şabanoğlu Şaban (1977)

Kemal Sunal'ın canlandırdığı 'Şaban' karakteri üzerine yazılan ve çekilen, 1977 yapımı bir Türk filmidir. Yönetmenliğini Ertem Eğilmez yapmıştır.

20- Gülen Gözler (1977)

Yönetmenliğini Ertem Eğilmez'in yaptığı ve Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Müjde Ar, Ayşen Gruda ve Itır Esen gibi isimlerin rol aldığı1977 yapımı dram - komedi tarzındaki Türk filmi.

21- Çöpçüler Kralı (1977)

Yönetmenliğini Zeki Ökten'in üstlendiği, 1977 yapımı bir Türk filmidir. Güldürü türündeki bu sinema filminin başrollerini Kemal SunalŞener Şen, İlyas Salman ve Ayşen Gruda paylaşmıştır. Yapımcılığını Ertem Eğilmez üstlenmiştir.

22- Sultan (1978)

Yapımcılığını Ertem Eğilmez, yönetmenliğini Kartal Tibet'in üstlendiği, dram ve komedi türlerindeki 1978 yapımı Türk filmi. Başrollerini Türkân Şoray ile Bulut Aras paylaşmaktadır.

23- Neşeli Günler (1978)

Senaryosunu Sadık Şendil'in yazdığı filmin yönetmeni Orhan Aksoy'dur. Başrollerini, Türk sinemasının iki büyük emektarı Münir Özkul ve Adile Naşit'in turşucu rolünde oynadığı film, geçimsiz bir çiftin ayrılmasını ve gelişen olayları komik bir dille anlatmaktadır. Yapımcı Ertem Eğilmez.

24- Kibar Feyzo (1978)

Yapımcılığını Ertem Eğilmez'in, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı; Kemal Sunal, Müjde Ar,Adile Naşit, Şener Şen, İhsan Yüce, İlyas Salman ve Erdal Özyağcılar'ın rol aldığı, 1978 yapımı bir komedi filmidir. Politik ve toplumsal eleştiriler açısından Yeşilçam'ın önemli eserleri arasında gösterilir.

25- Ne Olacak Şimdi ? (1979)

Yapımcılığını Ertem Eğilmez, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın, senaristliğini Sadık Şendil'in yaptığı 1979 yılı sinema filmidir. Başrollerde Levent Kırca, Nevra Serezli, Şener Şen ve Perran Kutman vardır.

26- Banker Bilo (1980)

1980 yılında Ertem Eğilmez tarafından çekilen İlyas Salman veŞener Şen'in başrollerinde olduğu Türk filmidir. Politik ve Toplumsal eleştiri içerir.

27- Şekerpare (1983)

Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1983 yapımı Türk filmi. Senaryosunu Yavuz Turgul'un yazdığı filmin baş rollerinde İlyas Salman, Şener Şen ve Yaprak Özdemiroğlu oynamıştır. Filmin yapımcılığını ise Ertem Eğilmez üstlenmiştir

28- Milyarder (1986)

Film Türkiye'nin küçük ilçelerinden biri olan Mesudiye'deki tren istasyonunun amiri Mesut'un Millî Piyango'dan büyük ikramiye kazanması ile birlikte çevresinde gelişen olayları anlatmaktadır. Filmin, Yapımcısı Ertem Eğilmez, Yönetmeni Kartal Tibet'tir.

29- Arabesk (1989)

Başrollerini Şener Şen ve Müjde Ar'ın oynadığı film Ertem Eğilmez'in son filmi olması nedeniyle önemlidir. Film, döneminde ciddi gişe başarısı elde etmiştir. Yeşilçam'ın ilk absürd komedi filmi olarak da bilinir.

30- 'Hababam Sınıfı' Serisi ( 1975-1981)

Rıfat Ilgaz'ın eşsiz eseri, Yeşilçam'ın unutulmaz Komedi filmlerinden olan Dünya sinema tarihinin en sevilen ve beğenilen 100 filmi arasında yer alan 'Hababam Sınıfı' serisi 1975'de 'Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı' ile başladı 1981'de 'Hababam Sınıfı Güle Güle'' ile sona erdi. Ertem Eğilmez filmlerin hem yapımcılığını hem de yönetmenliğini üstlendi. Ve Ertem Eğilmez'in sinema tarihimize kattığı şaheserlerden biri olarak sinema tarihimizdeki yerini aldı.

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi