Ermenistan'ı Ziyaret Eden Papa Bir Kez Daha 'Soykırım' Dedi

Ermenistan’ı ziyaret eden Papa Francesco 1915 olaylarını yine soykırım olarak nitelendirdi. Papa’nın geçen yıl, 1915’in 100. yıldönümü sebebiyle düzenlediği ayinde 'soykırım' sözcüğünü kullanması üzerine Türkiye-Vatikan ilişkilerinde kriz yaşanmıştı.

Ermenistan'a üç günlük ziyaret gerçekleştiren Papa Francesco, 1915 olaylarına atıfta bulunurken yine soykırım ifadesini kullandı.

Papa’nın Ermenistan’da yapacağı konuşmanın yazılı metni Vatikan’a akredite gazetecilere önceden dağıtılmış, bu metinde de 'soykırım' sözcüğünün yer almadığı, “Metz Yeghern” (Büyük Felaket) teriminin kullanıldığı dikkat çekmişti.

'Metnin dışına çıktı'

Ancak Papa Francesco, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırlanmasının ardından yaptığı konuşmada, yazılı metnin dışına çıkarak 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteledi.

Papa, 'Ne yazık ki bu trajedi, bu soykırım geçen yüzyılın elem verici felaketler dizisinin ilkiydi. Ve bütün bir halkı yok etmeyi planlayacak kadar işkencecilerin zihinlerini karartan yanlış radikal, ideolojik ya da dini amaçlarla mümkün kılındı” dedi.

Papa 1915 Ermeni Olaylarına “Soykırım” Dedi

Papa, geçen yıl Vatikan'da düzenlenen törende de '20'inci yüzyılın ilk soykırımı' ifadesini kullanarak Türkiye'nin tepkisini çekmişti. Bunun üzerine Türkiye-Vatikan ilişkilerinde kriz yaşanmıştı.

Türkiye, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı’yı geri çağırmış, diplomatik çabalar sonucunda Paçacı görevine 10 ay sonra, geçen Şubat ayında dönebilmişti.

Papa Francesco, 12 Nisan 2015’teki ayininde 'Son yüzyılda insanlık 3 büyük trajedi yaşamıştır' diyerek bunlardan ilkinin 'genel olarak 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen ve Ermeni halkına karşı yapılan' diğer ikisinin de “Nazizm ve Stalinizm tarafından işlenenler” olduğunu söylemişti.

DWve BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
24.06.2016

ne türkmüş arkadaş.öldürdünüz yetmedi,işgal ettiniz yemedi,en sonunda kendinize benzettiniz bu seferde suçlayacak kimse kalmadı.madem soykırım yaptık şunu da bir cevaplasınlar;1915 öncesi hatırı sayılır türk nufusunun olduğu erivanda şimdi neden bir tane türk yokta soykırımcı dediğiniz insanların ülkesinde hala neden ermeni var?

24.06.2016

Bir Hristiyan olarak söyluyorum. Bunlara sakin inanmayin. Papalar Hristiyan dunyasinin hep yuz karasi olmuslardir. Zaten ilk fotografa dikkatlice bakarsaniz Papaz Papanin kulagina "Ermeni soykirimini kabul et yoksa elimdeki asayi götüne sokarim" dermiscesine bir hal var

24.06.2016

Papaya istediginizi soyleyebilirsiniz. İmanli bir Hristiyan oalrak kendisi asla benim gibi Hristiyanlari temsil etmiyor. Zamaninda Protesto ede ede adamlarin kliselerini baslarina yikiyorduk o gunden beri bizden degiller anca kendi yobaz katoliklerini kandirir. Zaten İspanya disinda Ermeni soykirimini taniyan butun devletler Katolik Hristiyanligi benimsemis kisiler.

soykirarak guldum

TÜM YORUMLARI OKU (32)