Ermenistan ile Azerbaycan Arasında Çatışma: Onlarca Asker Öldü

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Laçın'daki Azerbaycan ordusuna ait mevzilere, Ermenistan ordusunca top ateşi açıldığını duyurdu. Bakanlık, Ermenistan güçlerinin saldırısı ve devamında yaşanan çatışmalarda Azerbaycan Ordusu'ndan 42, Devlet Sınır Hizmetleri Komutanlığı'ndan 8 asker olmak üzere toplam 50 askerin şehit düştüğünü açıkladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Twitter hesabından Azerbaycan halkına, şehitlerin aile ve yakınlarına taziye dileklerinde bulundu. Aliyev paylaşımında 'Şehitlerin kanı yerde kalmadı' ifadelerini kullandı.

"Şehitlerin kanı yerde kalmadı"

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Ateşkese rağmen saat 16.55’te Karakilise ilinin Vağudi köyündeki Ermeni mevzilerinden Laçın ilinin Ahmetli köyündeki Azerbaycan mevzilerine top ateşi açıldı. Azerbaycan birlikleri de misillemede bulundu” denildi. Bakanlık, Ermenistan güçlerinin saldırısı ve devamında yaşanan çatışmalarda Azerbaycan Ordusu'ndan 42, Devlet Sınır Hizmetleri Komutanlığı'ndan 8 asker olmak üzere toplam 50 askerin şehit düştüğünü açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 12 Eylül gecesi ve 13 Eylül sabahı Ermenistan ordusunun Azerbaycan'la sınırın Daşkesen, Kelbecer, Laçın ve Zengilan istikametlerinde geniş çaplı provokasyon gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, Azerbaycan ordusundan 42, Devlet Sınır Hizmetleri askeri personelinden 8 toplam 50 askerin şehit olduğu bildirildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Twitter hesabından Azerbaycan halkına, şehitlerin aile ve yakınlarına taziye dileklerinde bulundu. Aliyev paylaşımında 'Şehitlerin kanı yerde kalmadı' ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki çatışmalar üzerine Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile telefonla görüştü.

ABD Dışişlerinden yapılan yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Ermenistan’daki bombardıman haberleri da dahil olmak üzere Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki askeri eylemler konusundaki derin endişemizi iletmek için önceki gece görüştü” ifadelerine yer verildi.

Blinken’ın, askeri güçlerin çekilmesi gerektiğini vurguladığı belirtilen açıklamada, “Başbakan Paşinyan’a, ABD’nin, Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmayı derhal durdurma ve barış anlaşması için baskı yapacağına dair güvence verdiği” bilgisi paylaşıldı.

Diğer taraftan Blinken’ın Aliyev ile de konuşmasına ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise sınırdaki çatışmalar ve Ermenistan’daki bombardıman konusundaki kaygıların iletildiği aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, “Blinken, Cumhurbaşkanı Aliyev’i düşmanlığı durdurmaya çağırdı ve ABD’nin Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmayı derhal durdurma ve barış anlaşması için bastıracağını vurguladı” ifadesi kullanıldı.

AGİT'ten ''çatışmaları durdurun'' çağrısı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, “Azerbaycan ve Ermenistan sınırındaki düşmanlık derhal durdurulmalı. Diplomatik yollarla bugüne kadar elde edilenler heba edilmemeli” değerlendirmesinde bulundu.

AGİT’ten yapılan yazılı açıklamada, Polonya Dışişleri Bakanı Rau ve AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid'in iki ülke arasındaki gerginliğe ilişkin görüşlerine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Rau, son 18 ayda taraflar arasında bir barış anlaşması sağlanmasına yönelik uzlaşı da dahil elde edilen kazanımlara bu tür çatışmalar zarar verdiği gibi çok sayıda sivilin yaşamını da riske attığını aktardı.

Rau, “Azerbaycan ve Ermenistan sınırındaki düşmanlık derhal durdurulmalı. Diplomatik yollarla bugüne kadar elde edilenler heba edilmemeli” görüşünü paylaştı.

AGİT Genel Sekreteri Schmid, daha fazla can kaybının önlenmesi için çatışmalara son verilmesi gerektiğini belirterek, Teşkilatın bölgede kalıcı barışın sağlanması için yardıma hazır olduğunu kaydetti.​​​​​​​

Ermenistan ordusu dün akşam saatlerinde sınırın Daşkesen, Kelbecer ve Laçın istikametlerinde geniş kapsamlı provokasyonda bulunmuş, Ermeni birliklerce Azerbaycan ordusunun mevzileri arasındaki arazilere ve yollara mayın döşenmişti. Bu durumu önlemek için Azerbaycan birliklerince alınan tedbirler neticesinde çatışmalar başlamıştı.

Yaşananların, 2. Karabağ Savaşı sonrasında Ermenistan ve Azerbaycan arasında meydana gelen en büyük çatışma olduğu belirtiliyor.

Ermenistan: Ölen 49 kişi var

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan'la yaşanan çatışmalardaki yoğunluğun bu sabah azaldığını belirterek, 'Ermenistan Savunma Bakanlığı verilerine göre, an itibarıyla ölen 49 kişimiz var ancak bu nihai rakam değil' dedi.

Paşinyan, Ermenistan Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki son çatışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan'ın Kasım 2020'de varılan anlaşmalara yönelik yaklaşımına katılmadıklarını söyleyen Paşinyan, 'Ermenistan ve Azerbaycan dahil tüm bölge ülkelerinin bu yolları kullanacağı yaklaşımıyla yolları açmaya hazırız' diye konuştu.

Çatışmaların şiddetinin bu sabah azaldığını belirten Paşinyan, 'Ermenistan Savunma Bakanlığı verilerine göre, an itibarıyla ölen 49 kişimiz var ancak bu nihai rakam değil' dedi.

Paşinyan, Ermenistan Güvenlik Konseyi'nin gece saatlerinde toplanarak, sabah saatlerine kadar istişarelerde bulunduğunu ifade etti.

Toplantı neticesinde Ermenistan hükümetinin Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) resmi başvuruda bulunulması kararı alındığına işaret eden Paşinyan, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin güncel bilgileri bir süre sonra aktaracağını söyledi.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
13.09.2022

O birileri çıktı bile! Birileri “durdurun” diyor! Öyle durdurun demekle olmuyor bu işler! Anca boş lakırdı çıkartıyorsunuz! Karabağ’da binlerce Azeri katledilirken neredeydi bu amınakoduğumun Batılı devletleri? Ermenistan’a o dönem kim destek çıkmış, söz konusu Türk kanı olunca susmuştu? Devir değişti! Şimdi ağzınızı açsanız da nafile!

yalan haber yapmaya utanmıyor musunuz? ilk ateş açan Azeri ordusu oldu, yanlışlıkla Rus mevkileri vurulunca ateşkes anlaşması için yalvardılar, ateşkese rağmen ateş açmaya devam ettiler. Bunların hepsini tüm dünya medyası --Türk ülkeleri dahil!-- açık açık anlatırken ne hikmetse Azerbaycan'ın Erdoğanı olan diktatör Aliyev ve bizim medya suspus olmakla kalmayıp suçu Ermenilere atıyor, ayıp değil mi bu millete düşürdüğünüz düşmanlık tohumları, milleti birbirine düşürmeniz?

Pasif Kullanıcı
13.09.2022

Söz konusu Ermenilerse yalancılık her zaman onların başının altından çıkar.

Pasif Kullanıcı
13.09.2022

Başkasının elinde maşa olmaktansa kendi onurunuzla aç kalın açıkta kalın ama birileri şatolarında oturup size şunu yapın dediği için bu kadar kansız olmayın. Diyelim ki Azerbaycan a diş geçirdiniz ne olcak ? Arkasında kocaman kardeş ülkesi var tükürüğümüzle bogarız sizi de tükürmeye bile degmezsiniz artık ne bu her yuzyılda bir hortluyorsunuz.

TÜM YORUMLARI OKU (17)