Erken Yaşta Yapılan Sünnete Dair Her Şey: Sağlıklı mı, Dinen Hükmü Ne ve Etik mi?

Pek çok anne ve baba adayının aklını kucalayan konulardan biri de sünnet biliyorsunuz ki. Sünnet için ideal olan yaşı belirleyen pek çok etken var. Peki bu etik mi? Dinen karşılığı ne? Sünnet olmak sağlıklı mı? Hepsi ve daha fazlasından içeriğimizde bahsettik. Detaylar aşağıda...👇

Kaynak: Diyanet, İslam Ansiklopedisi, WebMD ve Healthline

Günümüzdeki en önemli tartışma konularından biri de etik ebeveynlik biliyorsunuz ki. Pek çok anne - babanın veya anne - baba adayının aklında çocuğa karşı benimsenmesi gereken ‘doğru’ yaklaşım biçimlerinin ne olduğu sorusu var.

Ancak bu bağlamda konuyu ele almak bir noktada problemli hale geliyor. Neden mi? Çünkü hepimizin bildiği üzere dünya üzerinde tek bir doğru yok.

Ancak ve ancak kişilerin sosyolojik geçmişleri, kültürleri, sosyoekonomik durumları ve aslında süregelmiş öğretileri bir şeyin kişi bazında ‘doğru’ olup olmamasını belirleyebiliyor.

Bu nedenle de bir davranışın, doğru olup olmadığını tartışmak epey zor. Ancak bu, insan haklarının ve uluslararası özgürlüklerin kısıtlanmasını da meşrulaştırmıyor. Bunu belirtmekte fayda var.

Madem doğruluğunu bu noktada tartışamıyoruz, o halde bu davranış biçimlerinin etik olup olmadığını tartışabiliriz diye düşünüyorum.

Çocukken sünnet edilip edilmeme fikri modern dünyanın en güncel ve hiçbir sonuca bağlanamayan tartışma konularından biri. Bu noktada konuyu birkaç farklı koldan ele almakta fayda var.

Bunlardan ilki işin dini boyutu. Bir diğeri sağlık ve son olarak belki de işi bu kadar tartışmalı hale getiren kısmı olan rıza boyutu.

Peki, o halde işin dini boyutundan başlayalım. Bakalım Diyanet erken yaşta sünnet olmak ve olmamakla alakalı bu konuda bizlere neler diyor...

02.06.2021 tarihinde toplanan Din İşleri Yüksek Kurulu ‘Küçük Yaşta Sünnet Olamayan veya Sonradan Müslüman Olan Yetişkin Erkeklerin Sünnet Olmasının Dini Hükmü hk.’ şu kararı almış:

“Erkeklerin sünnet olması (hıtân), İslam’ın şiarlarından biridir. Hz. Peygamber (s.a.s.) sünnet olmayı fıtrat gereği yapılan işler arasında zikretmiştir (Buhârî, Libâs, 63, 64; İstizân, 51; Müslim, Tahâre, 49; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 178). İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. 

Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.”

“Ancak sünnet olmak İslam’ın şiarı olmakla birlikte, İslam’a girmek için bir ön şart değildir."

'Bu sebeple geç yaşta sünnet olmak kişiye bedensel ve ruhsal açıdan sıkıntı verecekse ya da sağlık açısından sakıncalar doğuracaksa kişi sünnet olmayabilir.”

Şimdi bu işin tarihi boyutuna gelecek olursak, İslam Ansiklopedisi’nde sünnet kavramı başlığı altında sünnetin Eski Mısır’da (en erken tarihî kayıt m.ö. 2400’ler) din adamı / yönetici sınıfı tarafından ergenlik ritüeli şeklinde uygulandığını görüyoruz.

Hatta yine İslam Ansiklopedisi’nde ‘Araplar arasında İslâm’ın ortaya çıkışından önce de İsmâilî soydan gelmeleri sebebiyle sünnet uygulaması’ yapıldığı bilgisine erişilebiliyor.

Buradan detaylıca inceleyebilirsiniz.

Bu nedenle de aslında tarihe baktığımızda sünnet yaşının genellikle erişkinlikten önce olduğu bilgisini çıkarabiliyoruz.

Pekiii, bunlar işin dini ve tarihi boyutlarıydı. Gelgelelim işin sağlık boyutuna. Yani sünnet olmak sağlıklı mı?

Bu konu hakkında sizlerle daha öncesinde de konuşmuş ve aklınıza gelebilecek tüm soruları yanıtlamıştık:

Hepinizin Aklında Yıllardır Dolanan O Soruyu Yanıtlıyoruz: Sünnet Olmak Cinsel Performansı Etkiler mi?

Ancak erken yaşta sünnet ile alakalı pek çok farklı görüş mevcut:

twitter.com

Doktorlar ne öneriyorlar?

Pek çok bilim insanı bu işlemin yenidoğan dönemde yapılmasını tavsiye ediyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri de bebeklerdeki yaraların iyileşme sürelerinin kısa ve kanama riskinin oldukça düşük olması. Ayrıca ilerleyen yaşlarda yapılan sünnet işleminde kişiye genel anestezi verilirken erken yaşta yapılan sünnetlerde lokal yolla bu işlem uygulanıyor.

Ancak her ne kadar sünnetin sağlık için yararlı olduğu yaygın bir görüş olsa da bilim insanları bu konu hakkında kesin bir görüş bildirmiyorlar.

Tabii bir de işin sağlık etiği boyutu var:

twitter.com

Ve son olarak; işin rıza boyutu var tabii ki. Bu noktada da ikiye bölünmüş durumdayız:

twitter.com

👇

twitter.com

Tabii bir de bu nokta var:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Etik mi değil mi, dinen nasıl olmalı ya da rıza dışı yapılan bir eylem mi sorularının cevaplarını size bırakıyoruz…  Haydi yorumlara!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Beyin Ameliyatı Geçirdikten Sonra Hastane Yatağındayken Çıplak Pozlar Vermeye Devam Eden İşkolik Kadın
İskandinav Ülkelerinin Zirvede Yer Aldığı Dünya Mutluluk Endeksi'ne Göre Türkiye Kaçıncı Sırada?
'Boş Duvara Baksak Daha Çok Eğlenirdik' Dedirten Dünyanın En Sıkıcı İnsan Tipi, Hobileri ve Meslekleri

Popüler İçerikler

Yapay Zekaya Vergi Geldi: ChatGPT Üyeliklerine KDV Zammına Tepki Yağdı
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
25.03.2022

Sünnet kadar saçma bir uygulama yok.

25.03.2022

Sünnet düğünleri çok saçma geliyor bana. Cinsiyetçi bir yaklaşım. Sünnet oldu erkek oldu. Kızlar da böyle bir şey yok? Kadın olmak utanılması gereken bir şey sanki. Yada kadın doğurunca tam kadın oluyor.. Bazı adet ve geleneklerin ilkelliği bitirilmeli. Sünnet olmanın +- yönleri vardır. Ama genelde müslümanlık altında yapılan ibadetlerin sağlık açısından olumlu katkısı olduğunu düşünüyorum. Yapılsa iyi olur

25.03.2022

Çocuğunuza çiş sonrası kağıt peçeteyle temizlemeyi öğretirseniz sünnete gerek kalmaz. Dini boyutu da var denemez. Kuran'da geçmeyen bir bilgiyi doğru olarak kabul edemeyiz. O zamanlar Peygamber'in sözünü kim, nasıl yazdı, bilmiyoruz. Bu yüzden İslam'ın ilkesidir demek, yanlış olur. Diğer dinlere mensup insanlar da sünnet yapıyor, nasıl İslam'ın ilkesi olabiliyor ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ