Erken Uyarı Sistemi Depremde Hayat Kurtarır mı? Konunun En Yetkili İsmi Yanıtladı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası İstanbul Depremi için erken uyarı sistemlerini değerlendirdi. 

Özener, dünyanın en mükemmel erken uyarı sisteminin bile depremde fayda etmeyeceğini önemli olanın bina sağlamlığı olduğunu vurguladı.

İstanbul'da beklenen büyük deprem öncesi bugün beşincisi düzenlenen 'Uluslararası Deprem Erken Uyarı Konferansı' yapıldı.

Konferansa Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe ve deprem alanında yerli yabancı uzmanlar katıldı.

Erken uyarı sistemlerinin bilinen aksine deprem olmadan önce haber veren bir sistem olmadığını anlatan Prof. Dr. Haluk Özener şunları söyledi ⬇️

'Erken uyarı sistemini aslında bir deprem olmadan önce haber veren bir sistem olarak değil de aslında deprem olduktan sonra depremin yıkıcı dalgalarının yerleşim yerlerine veya kritik tesisleri ulaşmadan yapılan bir uyarı olarak algılamak lazım.

İstanbul'da 2001 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından kurulan bir sistem var.

Bir deprem olduğu zaman depremin ilk dalgası olan P dalgası ki daha az yıkıcı olan ve daha hızlı bir dalga. Bu sismik istasyonlara ulaştıktan sonra arkadan gelen yıkıcı dalganın arasındaki olan süreyle biz erken uyarı sinyali yolluyoruz. 

Eğer depremin kaynağı yerleşim yerlerine çok yakınsa Marmara örneğinde verirsek kimi yerlerle 5 ila 7 saniyeden bahsedebiliyoruz ki 5 ila 7 saniye bugün sadece depremden sonra ortaya çıkabilecek ikincil afetlerin önüne geçmekte kullanılabiliyor.'

Erken uyarı sistemlerinin kaçmak için yeterli süreyi sağlayamayacağını söyleyen Özener, öncelikli tedbirin konutları sağlamlaştırmak olduğunu vurguladı.

Özener sözlerini şöyle noktaladı: "Aslında erken uyarı sinyali demek tek başına bir çözüm değil. Çoklu afet yönetiminden bahsetmemiz lazım. Dolayısıyla öncelikle deprem güvenli konutlarda oturmamız lazım. Yani 3-5 saniyenin çok bir anlamı yok."

"3 saniyede belki doğalgazı, elektriği kesebilirsiniz. Ya da çeşitli önlemler alabilirsiniz. Ancak deprem güvenliği olmayan bir binada oturuyorsanız; dünyanın en mükemmel erken uyarı sistemine de sahip olsanız bina yıkıldıktan sonra bir anlamı olmayacaktır. 3-5 saniyede kaçma şansınız yok"

Deprem Bankayı Yıktı: Kasadaki 2 Milyonluk Altın Kayboldu

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
16.10.2023

Türkiyedeki depremler yerin 5-10 km altında karada veya karaya yakın oluşuyor. Eğer japonya gibi 120 km altında ve uzak denizde oluşsaydı o zaman erken uyarı sistemi çok işe yarardı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ