Çalışanların emekli olabilmesi için sigorta giriş tarihi, prim ödeme gün sayısı ve yaş şartlarını sağlaması gerekir. Bazı zamanlarda ise kişiler, yaş sınırına takılmadan erken emekli olabilir. Kadınlarda erken emeklilik şartlarının en başında doğum borçlanması gelir. Sigortalı kadın çalışanlar, doğum yaptıktan sonra sigortaları kesilir. Bundan dolayı da doğum borçlanması ile erken emekli olabilirler. Ancak bunun için doğumdan sonraki iki yıl boyunca kendi adlarına bir priminin yatmaması gerekir. Ayrıca doğum sonrası 2 yıl içinde çocuğun sağ olması da erken emeklilik için aranan şartlar arasında yer alır.
Sigortalı erkek çalışanlar için erken emeklilik şartı, askerlik borçlanmasıdır. Bu borçlanma ile emeklilik yaşı geriye çekilebilir. Bunun içinde çalışan işe başlamadan önce askerlik yapması gerekir. Çalışırken askerlik durumundan dolayı işten ayrılanlar ise askerlik yaptığı süre için primlerini dışardan ödeyip erken emekli olabilirler.
Kısmi emeklilik olarak da bilinen yaştan erken emeklilikte ise çalışan vatandaşlar 3600, 4500 veya 5400 prim günlerini doldurarak emeklilik haklarından yararlanabilirler. Kadınlar doğum borçlanması dışında, evlat edinme durumlarında da erken emekli olabilir. Çalışan bir kadın 2 yaşından küçük bir çocuk evlat edindiği durumda, emeklilik yaşını erkene çekebilmektedir. Aynı zamanda sigortalı olarak çalışan kadınların, bakıma muhtaç engelli çocuklarının bulunması halinde de erken emekli olabilirler.