Erkeklerin Cinsel Anlamda Partnerine Bağlı Olmasını Sağlayan Vazopressin Hormonu Nasıl Yükselir?

Kadınların cinsel birleşme sırasında salgıladıkları oksitosin hormonu ile birlikte partnerlerine daha çok bağlandıkları bilgisi bir efsane değildir.

Oksitosin ya da bağlanma hormonu hem erkekte hem de kadında bulunur ancak yalnızca kadın orgazm sırasında oksitosin hormonu salgılar.

Bu durumda erkeğin cinsellik sırasında kadına sadakat göstermesi için herhangi bir tetikleyici yoktur. Ya da erkeğin sadakat düzeyini partneri ile yaşadığı cinsellik belirlemez. Erkekler her ne kadar aradaki yakınlık cinsel ilişki yaşanacak duruma gelmiş olsa bile mesafelidir.

Oksitosin hormonu kadın ve erkeklerin birbirine yakınlaşma mesafesini duygusal olduğu kadar fiziksel de etkiler.

Almanya’daki Ruhr Üniversitesi ile Çin’deki Chengdu Üniversitesi‘nin geçmiş yıllarda yaptığı bir araştırma, oksitosin hormonunun erkeklerin ilgi duydukları kadına daha çok yakınlaşmalarına neden olduğunu ispat etti. Dolayısıyla oksitosin eşe bağlılık konusunda çiftlerin olmazsa olmazı, diyebiliriz.

Oksitosinin erkeklerde testosteron üretiminde ve sperm hareketlerine yardımcı olmak gibi birçok rolü vardır ancak istisnai durumlarda salgılanır.

Uzmanlar erkeklerin kadınlara göre oksitosin hormonu seviyesinde yoksunluk yaşadığını söylüyor. Diğer yandan eşler arasında aldatmaların yüzde 57 oranla erkekler tarafından gerçekleştiği biliniyor. Bu iki olay size de bağlılık hormonu eksikliği nedeniyle birbirine ilintili gibi görünüyor olabilir.

Peki, erkeklerin eşlerine bağlılığını arttıracak bir hormon yok mu?

Oksitosinin yetersiz kaldığı bu noktada karşımıza Vazopressin hormonu çıkıyor. Erkekler için 'sadakat hormonu' olarak da adlandırılan bu hormonun asıl görevi böbreklerden su geri emilimini gerçekleştirmektir. Ayrıca Kan hacmini ve konsantrasyonu düzenler.

Vazopressin hormonu yüksek olan memelilerin tek eşli olmaya daha yatkın olduğu biliniyor.

Nörobilim uzmanları tarafından bulunan sadakat geni denilen, 'AVPRıA'nı 20'inci kromozomunda Vazopressin hormonu salgılanıyor. Vazopressin hormonu yüksek olan memeliler tek eşli olmaya meyilli oluyor. Dahası hayvanlar üzerinde yapılan deneylere göre çok eşli olan memelilerin vazopressin hormonu seviyesi yükseldikçe tek eşliliğe geçebiliyor.

Bağlanma problemleri yaşayan ve hiç evlenmemiş bir erkekte vazopressin hormonu düşüktür.

Oysa tek eşli olmayı seçmiş bir erkeğin sadakat genine bakıldığında vazopressin hormonu yüksek çıkmıştır. Peki, erkeklerde bağlılığı arttırmak için vazopressin hormonu nasıl salgılanabilir?

Vazopressin eksikliğinde brokoli ve avokado gibi besinler önerilir.

Hormonun salgılanmasına bazı besinler yardımcı olabilir. Ayrıca vazopressin hormonu eksikliğinde idrar miktarında artış, kan basıncında düşme, dehidrasyon gibi şikayetler de görülebileceğinden ilaç takviyesi yapılabilir. Ancak bir uzmana danışmakta fayda olacaktır.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Hastanenin MR Cihazında Cinsel İlişkiye Giren Çiftin Görüntüleri Hayrete Düşürdü!
Dörtlü Cinsel İlişki Yaşamaya Başlamadan Önce 'İffetli' Olduğunu Söyleyen Kadından Beyin Yakan Açıklamalar
Filmlerde Gösterildiği Gibi Değil: Orta Çağ'da Cinsellik Nasıldı?
12 Karısından Toplam 102 Çocuğu Olan Adamın Çok Eşlilik ve Doğum Kontrol Yöntemiyle İlgili Yaptığı Açıklamalar

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
02.01.2023

Oksitosin cinsellikte salgilanir cunku gebellik ihtimaline karsin spermleri rahim icine itmek amacli.kasilma saglar.dollenme erkek bedeninde gerceklesmedigi icin onlar da bu salgi azdir.ayrica ona kalirsa kadinda da testesteron salgilanir erkekte ostrojen Lh da salgilanir ama fizyolojik gorevleri bakimindan az miktardadir zaten yuksek olmasi patolojiktir.tipki oksitosinin erkekte yuksek olmasi gibi.vazopressinin(adh) boyle bir etkisi oldugunu kac yildir asla duymadim.biraz sallama bir icerik gibi geldi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ