Erkekler ve Kadınlar Arasında Nedenlerini Öğrenince Sizi Hayrete Düşürecek Olan 9 Çarpıcı Farklılık

Erkekler ve kadınların farklı olduğunu zaten biliyoruz diye düşünebilirsiniz fakat o kadar hızlı karar vermeyin. Sandığımızdan daha farklı olduğumuz gibi beklenmedik benzerliklerimiz de yok değil. İşte bu içerikte kadınlar ve erkekler arasındaki hiç bilmediğiniz farklılıklardan bahsederken bunların bir o kadar ilginç sebepleri ve kökenlerine de yer verdik. Haydi okumaya! 👇

Biyolojik açıdan olduğu kadar davranışlar ve olaylara bakış açıları bakımından da erkekler ve kadınlar birbirinden oldukça farklılar.

Peki bu farklılıkların kökenleri ne olabilir ya da gerçekten sandığımız kadar farklı mıyız? Bu soruların cevaplarını bilimsel yönlerini de katarak sizler için derledik. Keyifli okumalar!

1. Kadın ve erkeklerde parmak boyları farklılık gösteriyor!

Bir deney yapmaya ne dersiniz? Elinizi düz bir yere koyun ve işaret parmağınız ile yüzük parmağınızın uzunluklarını karşılaştırın. İşaret parmağının daha uzun olması genelde kadınlarda rastlanılan bir durumken erkeklerde çoğunlukla yüzük parmağı daha uzun oluyor. Peki bunun sebebi ne?

Bilim insanlarına göre bu farklılaşma, anne karnında fetüs halindeyken maruz kaldığımız erkek ve kadın hormonlarının seviyesine bağlı. Yani kadınlarda işaret parmağının uzun olması östrojen hormonunun; erkeklerde yüzük parmağının uzun olması ise testosteron hormonunun seviyesiyle ilişkili.

2. Topuk derilerinin kuruluğu da bu farklılıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bilim insanları, kadınların boyun ve omuz bölgeleri ile ellerinin erkeklere kıyasla daha nemli ve yumuşak olduğunu söylüyor fakat topuklar için tam tersi söz konusu. Kadınların topuk derileri erkeklere göre daha kuru; dolayısıyla erkeklerin topukları çok daha pürüzsüz ve yumuşak!

3. Erkeklerde memeler bir işe yarıyor mu yoksa sadece bir farklılıktan mı ibaret?

Peki erkekler neden memelere, daha doğrusu meme uçlarına sahipler? Bunun sebebi sizi biraz şaşırtabilir fakat aslında herkes hayat denen serüvene dişi olarak başlıyor! Yani embriyo anne karnında yeni oluşmaya başladığında erkek eşey kromozomu olan Y kromozomu hemen devreye girmiyor ve ilk 5 - 6 haftada gelişim sadece X kromozomunun etkisi altında gerçekleşiyor. Tabii bu süre meme uçlarının oluşması için de yeterli bir zaman sağlıyor. Eğer embriyo erkekse Y kromozomu devreye girdikten sonra meme gelişimi duruyor ve bebek erkek olarak gelişmeye devam ediyor.

Ayrıca kulağa imkansız gibi gelse de erkekler de süt üretebiliyor! Kadınların süt üretmesini sağlayan prolaktin hormonu ile yapılan tedaviler gibi özel koşullar sağlandığında erkekler için de bebek emzirmek mümkün hale gelebiliyor.

4. Renkleri nasıl gördüğümüz de erkekten kadına farklılık gösteren durumlardan biri.

Kadınlar renkleri erkeklere kıyasla daha iyi görüyor ancak erkekler de hızlı hareket eden objeleri takip etmekte kadınlardan daha iyiler. Bu muhtemelen bize kadınların toplayıcılık, erkeklerin de avcılık yaptıkları avcı-toplayıcı geçmişimizden kalan bir miras. Mesela kadınlar bir portakalı asıl tonlarıyla görürken erkekler daha koyu bir renk algılıyor veya çimenler kadınlara daha yeşil erkeklere ise biraz daha sarımsı görünüyor.

5. Kas kütlelerini arttırmak kadınlar için çok daha zor.

Kadınlar fit bir vücuda kavuşmak için düzenli olarak spor salonuna gitmek zorundayken erkekler birkaç kere halter kaldırarak karın kası yapabiliyor. Erkeklerin kolayca kas yapabilmesinin sırrı ne diye sorarsanız cevabı basit; testosteron. Kadınlar da testosteron hormonu salgılıyor fakat erkeklere nazaran oldukça düşük seviyelerde kalıyor. Dolayısıyla kas kütlesini hızlıca arttırmak erkekler için her zaman daha kolay.

6. Tabii ki çoğu erkeğin kabusu olan ve kelliğe kadar varabilen saç dökülmesi problemini atlamak olmaz.

50 yaşını geçmiş erkeklerin neredeyse yarısında ve kadınların çeyreğinde kelleşme görülüyor. Bunun sebebi; tıpta 'androgenetik alopesi' adı verilen ve aynı zamanda 'erkek tipi saç dökülmesi' olarak da bilinen yaygın bir kalıtsal hastalık. Bu hastalıkla birlikte insanların saç kökleri zamanla büzüşmeye başlıyor; saçları gitgide incelip kısalıyor ve nihayetinde tamamen yok oluyorlar. 

Saç köklerinin büzüşmesi ise testosterondan türeyen ve dihidrotestesteron adı verilen bir hormona olan duyarlılık sonucu başlıyor. Anlayacağınız erkeklerin kas kütlesi arttıkça kelleşme riskleri de bir o kadar fazlalaşıyor! 😅

7. Adem elması erkekte de kadında da mevcut fakat erkeklerinki çok daha belirgin.

Peki bunun nedeni ne olabilir? Adem elması, ergenlik esnasında şekil alan ve ses tellerini korumakla görevli bir kıkırdak aslında. Dolayısıyla erkeklerin yaşı ilerledikçe ses telleri de büyüyor ve adem elmaları daha belirgin hale geliyor. 

İlginç olan ise şu; adem elması büyüdükçe kişinin sesi de o oranda derinleşiyor! Hatta bir teoriye göre atalarımız vahşi hayvanları korkutmak için daha alçak bir sese ihtiyaç duyuyorlarmış yani adem elmasının hayatta kalmak için önem taşıdığını varsayarak hata yapmış olmayız.

8. Erkeklerin beyni kadınların beyninden daha büyük!

Erkeklerin beyinlerinin daha büyük olduğu doğru fakat bu durum zeka bakımından üstün oldukları anlamına gelmiyor. Ayrıca iki cinsiyet arasında beynin bölümlerine göre büyüklükler farklılık gösterebiliyor. Örneğin; beynin anıları yaratan ve kaydeden hipokampüs bölümü kadınlarda; duyguları deneyimleyip öğrenen amigdal bölümü ise erkeklerde daha büyük. Bilim insanları, deneklere bir video izleterek kendi deneyimlerini hatırlatıp hatırlatmayacağını test ettikleri bir deneyde ise erkeklerde sağ amigdalda, kadınlarda sol amigdalda hareketlilik görüldüğünü söylüyor.

9. İlk göze çarpan farklılıklardan biri olan sakalları tabii ki atlamıyoruz.

Peki günümüzde pek bir işe yaramıyormuş gibi görünen sakallar neden uzamaya devam ediyor? Bir teoriye göre sakallar geçmişte erkeklerin çene hatlarını olduğundan çok daha büyük göstererek daha güçlü ve erkeksi bir görünüm sağlıyordu. Hem de kadınlar için böylesi daha çekiciydi çünkü güçlü bir erkek ile dünyaya daha sağlıklı çocuklar getirebileceklerini düşünüyorlardı.

Bonus olarak sizlere şimdilerde kadınlara özgü olduğu düşünülen yüksek topuklu ayakkabıların bir zamanlar erkekler için de oldukça çekici olduğundan bahsetmek istedik...

17. yüzyılda İranlı biniciler üç santimetreye kadar topuklu ayakkabılar giyiyordu ve o zamanlar at sahibi olmak zenginlik anlamına geldiği için topuklu ayakkabılar da zamanla güç ve para sembolü haline gelmişti. İranlıların Avrupa seyahatleri sonucunda bu giyim tarzı Avrupa'da da yayıldı.

Özellikle de o dönemde Güneş Kral olarak da adlandırılan Fransa kralı XVI. Louis topuklu ayakkabı hayranıydı. Hatta bir fermanla topuklu ayakkabıların sadece asiller tarafından giyilebileceğini ilan etti; topuklar ne kadar kırmızıysa giyen kişi de o kadar güç sahibi olduğu anlamına geliyordu. Sonraları sadece kendisinin onayladığı kişilerin topuklu ayakkabılar giymesine izin verdi.

18. yüzyıla gelindiğinde ise topuklu ayakkabılar kadınlarla özdeşleşmeye başladı fakat bu durum yakın geçmişte David Bowie ve The Beatles gibi rock yıldızlarının topuklu ayakkabı giymesine de engel olmuş değil...

Peki sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler? Haydi yorumlara! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bir Erkeğin Yakın Davranmasına Rağmen Sadece Arkadaş Kalmak İstediğine İşaret Eden 15 Kafa Karıştırıcı Durum
Ölümden Sonra Yeni Bir Hayat Mümkün mü? Şaşırtıcı Örnekler ve Tüm Bilinmeyen Detaylarıyla Reenkarnasyon
Neandertaller Homo Sapiens ile Çiftleşmek İsterken Neslinin Tükenmesine Neden Olmuş Olabilir

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
13.11.2022

Biz düz ve basit canlılarız. Kadınlar karmaşık :)

Topuklu ayakkabı sizden çıkmış nasıl düzsunuz

13.11.2022

Ilginc bilgiler 🤔

Ana sayfadaki resmi görünce Jason Mamoa bebek emziriyor sandım.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ