Erkekler İçin 13 Adımda Kadınlara Eşitlik Mücadelesinde Destek Verme Rehberi

Toplumumuzda süregelen cinsiyetçilikten, kadın cinayetlerinden, taciz ve tecavüzlerden utanıyor ve bu mücadelede kadınların yanında saf almak mı istiyorsunuz? Harika!

Bu dayanışma yolunda bir erkek olarak dikkat etmeniz gereken detayları sizler için derledik!

1. Öncelikle her şeyin dilde başladığını bilin ve "şakacıktan" da olsa cinsiyetçi, kadınları aşağılayıcı söylemlerden uzak durun.

Zihnimiz dili oluştururken, dil de düşüncelerimizi yönlendirir. Örneğin namus cinayetlerinin olduğu bir toplumda 'ya benimsin ya kara toprağın' gibi cümleler şaka anlamında bile kullanılmamalı; zira ölüm kalım meselesidir! Tecavüz şakaları ve kadınları yaftalayıp aşağılayan 'fahişe, sürtük' gibi kelimeler de öyle!

2. Sadece sizin kendi dilinizi düzeltmeniz ya da sadece kadınların yanında dilinizi tutmanız yetmez; bulunduğunuz erkek ortamında da dostlarınızı uyarın.

Cinsiyetçi söylemlere erkek ortamında tepkisiz kalmak ya da gülüp geçmek uygun değil; tepkinizi göstermelisiniz.

3. Desteğiniz sadece dilde kalmasın! İş yerinizde ve ailenizde de kadınların ihtiyaç durumunda yanlarında olun.

Ayrımcılığa uğrayan kadın iş arkadaşınıza destek verin, tacizi yahut cinsiyetçi aşağılamaları görmezden gelmeyin.

4. Bu tavrınız sadece sosyal ortamla sınırlı kalmasın. Özel hayatınıza da taşıyın; annenize, kız kardeşinize de inandığınız değerlere uygun davranın!

Yattığınız yerden annenizden su isterken ya da kız kardeşinize 'izin verme' yetkisine sahipmiş gibi davranırken 'kadın haklarını savunuyorum, kadınların yanındayım' derseniz; en basit tabirle iki yüzlü olursunuz.

5. Özellikle romantik ilişkilerinize bu duruşunuzu yansıtın. Basmakalıp "kadınlar şöyledir böyledir" tarzı genellemelere kaçmayın, dinleyin ve anlamaya çalışın.

Bir kadının hayata dair her deneyimi sizden daha farklı oldu; dolayısıyla olaylar karşısındaki tepkileri ve hisleri de farklı olabilir. Bunları karşınızdaki kadını dinleyerek anlamayı deneyin. Üçüncü sınıf komedi filmlerinin ya da İnternet fenomenlerinin yaptığı 'kadın dediğin şunu ister' gibi tespitleri değil!

6. Cinsiyetçiliği, toplum baskısını ve feminizmi hafife almayın. Sizin gözünüze fark edilmeyecek kadar önemsiz gözüken detaylar, pek çok kadının öldürülmesine sebep olabiliyor!

Dolayısıyla kendinizi 'her şeyin farkında, her şeyi gören otorite' olarak görmeyin. Kadının bu konudaki görüşüne ciddiyetle yaklaşın.

7. Kadınlara destek vereceğim derken, ne yapmalarını sürekli dikte eden ve adeta bir otorite gibi "aferin" dercesine onay veren bir tavra bürünmeyin.

Kadın olmak deneyimini yaşamadığınız için tavsiye vermek size düşmez. Destek olmak ve 'yönetmek-liderlik etmek' arasındaki farkı bilin.

8. Bilhassa kadınların özne olduğu durumlarda bilirkişi gibi davranmayın.

Kadınlar şöyledir, böyledir, şunu ister, şöyle yapmalıdır, vesaire vesaire... Tüm bunları bir kadından daha iyi bilemezsiniz, değil mi? :)

9. Merak ettiğiniz ya da kafanızın karışık olduğu konularda varsayımlardan vazgeçip kadınlara soru sorun. Kadınlar, inanın, iletişime çok açıklar!

Ayrıca kadınlarla bizzat iletişime geçip sorular sormanız durumunda alacağınız cevaplar, saçma sapan genellemelerden çok daha güvenilir olacaktır.

10. Feminizmin anlaşılır olduğu kadar komplike olduğunu da kabul edin; feminizmde de farklı bakış açıları ve akımlar var.

Akademik seviyede iyice araştırmadığınız ve hatırı sayılır zaman ayırmadığınız sürece feminizmin her alanına, her akımına hakim olmanız pek mümkün olmayacaktır. Bu konuda her şeyi de bilmek zorunda değilsiniz; kadınlarla fikir alışverişinde bulunmak bu durumda da fayda sağlar.

11. Erkek bakış açısından ve meselelerin merkezine erkeklerle ilgili olanları koymaktan vazgeçin.

Örneğin, kadınların namus meselesinden öldürüldüğü, gece sokağa çıkınca tecavüze uğradığı ve bu suçları işleyen erkeklerin 'ceza indirimi' aldığı bir coğrafyada, feminizmin 'sizin flört imkanlarınızı sınırlandıracağını' düşünüyorsanız; meselenin odak noktasına erkeği koyuyor ve oldukça densizce düşünüyorsunuz demektir.

12. Kadınlara müttefik olmaya çalışırken erkekleri de cesaretlendirmeyi unutmayın.

Kadınlar kendilerini kurtarabilirler; siz kadınların bodyguard'ı gibi takılmak ya da onlara pembe otobüsler yapmak - sosyal hayattan dışlamak, bir yerlere kapatmak yerine, kendi erkek dostlarınıza cinsiyetçilik karşıtı fikirlerinizi aşılamalı, onlara yanlışları göstermeli ve destek olmalısınız.

13. Söz konusu feminizm ve kadın hakları olduğunda; daha çok dinleyin, desteğinizi bir dost gibi hissettirin.

Birlikte güçleneceğiz!

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
YORUMLAR
08.03.2017

femizim erkekler ölsün yaşasın kadınlar demek değil. eşit haklara sahip olayı istemektir. bir erkek olarak feminist olmanız sizi daha az 'erkek' yapmaz. böyle yeneceğiz bu hastalığı, sonra ırkcılığı, sonra homofobikliği, hayvan haklarını böyle böyle kazıyacağız akıllara...

08.03.2017

bu tür içeriklerde erkeklere ya da işte belirli bir cinsiyete hitap edilmesi yanlış. Bu denilenleri kadınların erkeklerden de önce yapıyor olması gerekmiyor mu? Toplumsal bir sorun yokmuş da erkekler problem çıkartıyormuş gibi. Ama erkekler şöyle davransın, böyle davransın demenin kadınlar çiçektir demekten farkı yok. Yukarıdaki maddeleri bu mücadeleye destek vermek isteyenler diye genellediğinizde bir anlamı var. Yoksa işte kadını kalıplara sokmasın erkekler ya tabii sokmasın da kadın bu durumda sesini çıkartsın, kimi neyin kalıbına sokuyorsun desin. Bu yazıyı okudu diye kim kendi b.ktan durumunu değiştirir allasen.

90 larda 2000 lerin başlarında 8 mart eylemlerinde kadınlardan çok erkekler olurdu, Şimdi kadın örgütleri daha iyi çalışıyor erkeklerin desteğine çok da ihtiyaçları kalmıyor. Kadınlar kendi haklarını yeterince iyi koruyorlar. Tek sorunları örgütlenmeleri nispeten biraz daha zor bir kitle oluşu.

TÜM YORUMLARI OKU (5)