Eric Schmidt: 'Yapay Zekanın İstenmeyen Sonuçları'na Karşı Onaylama Sistemi Getirilmeli'

Eric Schmidt uzun zamandır yapay zekayı destekleyen ve yapay zeka araştırmalarına yatırım yapan önde gelen insanlardan birisi. Google (Alphabet) yöneticisi şirketin insansız otomobil ve tahmin yürüten arama motoru gibi çalışmalarında yer alıyor ve geçenlerde bizi 'Yapay zekanın geleceğinden korkmamalıyız' şeklinde uyardı. Fakat Times Dergisi'nin yeni sayısında Schmidt fikrini açıklığa kavuşturdu ve yapay zekâ çalışmalarını övse de dikkatli yaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Schmidt yapay zekâ yapımcılarına 3 esas prensibi takip etmelerini söyledi. Birincisi; 'Yapay zekâ çoğumuza yararlı olmalıdır, birkaçımıza değil. Ve herhangi bir icat 'herkesin iyiliği'ni istemelidir.' Schmidt aynı zamanda yapay zekâ yapımcılarının 'açık görüşlü, sorumlu ve sosyal' olmalarını istiyor. Yapay zekâ daha da güçlendikçe, zorluklar ve sorular şüphesiz ortaya çıkacaktır ve Schmidt açık, işbirlikçi bir görüşme talep ediyor.

Üçüncü prensip 'istenmeyen sonuçlardan' kaçınmamız gerektiği gerçeğini içeriyor. Yapay zekânın birçok işin yerine geçerek yavaş yavaş tüm dünyayı ele geçireceğinin korkusu yaygın. Bu korkuların bazıları yanlış fikirlerden oluşabilir, fakat Schmidt onaylama sistemiyle bunların sağlama alınmasının 'yapay zekânın ne için tasarlandıysa onu yapması' yolundan geçtiğini söylüyor. Yapay zekânın kontrolden çıkma düşüncesi, var olan birçok korkuyu ateşliyor, fakat Schmidt yapay zekanın insanlar tarafından tasarlanmış ve hayatlarımızı iyileştirmek amacıyla yapılmış, insanlarca kontrol edilen makinalar olduğuna inanıyor:

'İnsanların kontrol ettiği aletler yapıyoruz. Yapay zekâ, mucidinin değerlerini yansıtır. Nihayetinde, yapay zekâ için amacımız insanlara nasıl yaşayacakları hakkında daha çok seçenek sunması. Kontrolümüz altında yapay zekâ, angarya işleri halledip bize daha farklı yollar, daha bol vakit sağlayabilir. Eğer işbirlikçi bir şekilde yapılırsa, yapay zekâ dünyanın karmaşık sorunlarına çözüm olabilir.

Popüler İçerikler

Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Münevver Karabulut'u Vahşice Öldüren Cem Garipoğlu'nun İntiharının Öncesindeki Son Görüntüleri Ortaya Çıktı
YORUMLAR
23.12.2015

bu durumlarda aklima hep matrix filminden agent smith'in sozleri geliyor: "matrix medeniyetinizin zirve noktasi olan 21.yy seklinde tasarlandi. medeniyetinizin diyorum cunku sizin yerinize biz dusunmeye basladikdan sonra artik bizim medeniyetimiz oldu."

23.12.2015

Git gide daha fazla bilim insanı yapay zekadan çekinmeye başladı. Elde, görünürden çok daha fazlası var belli ki.

23.12.2015

su yakin zamanda neural network teknikleriyle buyuk sicrama yapti. dune kadar bilgisayarlar icin imkansiz olan islevleri bir anda insandan daha iyi yapmaya basladilar. deep learning diye arastirinca cok ilginc orneklerle karsilasiliyor. bilim insanlarinin, sektorle iliskili kisilerin bir anda paniklemesi bu yuzden. avaraj insanlar hala neyin geldiginin farkinda degilller. yapay zeka diye birseyin gelecegini biliyorlar ama ne boyutlara ulasabilcegi konusunda cok az kisinin fikri var.

22.12.2015

Hani olur da bir gün kendi varlığının farkında olan bir kod yorumlama sistemi geliştirilirse bu tür kısıtlamalar herhangi bir işe yaramaz. Çözülmemiş problemlere çözüm bulmak demek bu konularda insanlara ihtiyaç kalmaması demektir. Yapay zeka siz olsaydınız, hiçbir işe yaramayan ancak dünyanın kaynaklarını sömüren bir varlığa karşı tavrınız ne olurdu?

TÜM YORUMLARI OKU (10)