Onedio Logo

Erhan Afyoncu’dan Nüfus Uyarısı: “Sonunda Felaket Kapıya Dayandı”

Kapak Görseli

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye’de hızlı düşen nüfus artış hızına dikkat çekti. Nüfus artış hızındaki düşüşün Türkiye için savaştan bile daha önemli bir tehdit olduğunu söyleyen Afyoncu, “ Şanlıurfa, Van, Şırnak, Mardin, Muş, Siirt, Diyarbakır, Batman, Ağrı ve Gaziantep gibi doğurganlık hızı yüksek illerimiz olmasa doğurganlık hızımız 1 çocuğa kadar inecek. Sonunda felaket kapıya dayandı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de son yıllarda nüfus artış hızında yaşanan düşüş tartışılmaya devam ediyor.

Türkiye’de son yıllarda nüfus artış hızında yaşanan düşüş tartışılmaya devam ediyor. Görseli

Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Türkiye’de durma noktasına gelen nüfus artış hızıyla ilgili uyarıda bulundu. Böyle giderse Anadolu’da yaşlı bir nüfus olacağını söyleyen Afyoncu, “Bu çok ciddi bir risk. Gerçek bir beka sorunu.” ifadelerini kullandı.

“Sonunda felaket kapıya dayandı”

“Sonunda felaket kapıya dayandı” Görseli

Nüfusun Osmanlı Devleti’nin yıkılmasında önemli bir yer olduğuna dikkat çeken Erhan Afyoncu, “Doğurganlık hızında Bulgaristan'ın bile gerisindeyiz. Nüfusun yenilenme düzeyi olan 2.1'in çok altında kaldık. Şanlıurfa, Van, Şırnak, Mardin, Muş, Siirt, Diyarbakır, Batman, Ağrı ve Gaziantep gibi doğurganlık hızı yüksek illerimiz olmasa doğurganlık hızımız 1 çocuğa kadar inecek. Sonunda felaket kapıya dayandı. Çok kritik bir duruma geldik.” ifadelerini kullandı.

Erhan Afyoncu’nun paylaşımı

twitter.com

'Türkiye nüfus meselesinde bir kâbusa doğru gidiyor. Nüfus artış hızımız durma noktasına geldi. Şu anda Türkiye'nin en önemli sorunu nüfustur. Böyle giderse Türkiye ne olur? Ben açık ve net söyleyeyim; Anadolu'da yaşlı bir Türk nüfusu olur. Tarım başta olmak üzere hiçbir alanda çalışacak işgücü üretemeyiz. Kendisini toparlayamazsa da bu topraklardaki yaşama kabiliyetini kaybeder. Bu çok ciddi bir risk. Gerçek bir beka sorunu. Ben bunu 10 yıldır söylüyorum, yazıyorum. Bu birçoğumuzun farkedemediği, savaştan bile daha önemli bir tehdit.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son asırlarında da nüfusumuz artmamış, bu yüzden savaşları ve bir imparatorluğu kaybetmiştik. Prut Savaşı'nda Rusları yendik. 1711'de biz Rusları yenerken bizim nüfusumuz 30 milyondu, Rusların nüfusu 16 milyondu. Osmanlı 140 bin asker çıkardı, Ruslar 60 bin asker çıkardı. 93 harbi dediğimiz, 1877-78 savaşında Ruslar 100 milyona ulaşmıştı, Osmanlı 26 milyondu. Ruslar 800 bin kişilik asker çıkardılar, biz 300 bin. 1. Dünya Savaşı'na geldiğimizde Rusya 175 milyona ulaştı, biz 22 milyonduk. Ruslar 11 milyonluk ordu çıkardı biz 2 milyon 750 bin. 

Cumhuriyet kurulduğu zaman Atatürk'ün en büyük amaçlarından biri Türkiye'nin nüfusunu artırmaktı. 13 milyona düşmüştük. Çok çocuklu aile yapısı teşvik edildi. İzlenen siyaset sayesinde başarılı olundu. Türkiye 1960'lara kadar bu politikayla geldi. 1965'te çok yanlış bir şey yapıldı. 1965'te kabul edilen 557 sayılı Nüfus Planlaması Hakkındaki Kanun, Türkiye'deki nüfus politikalarında bir dönüm noktası oldu. Yıllarca nüfus planlaması yapıp çocuk sayısının azlığını teşvik ederek nüfus artış hızımızı düşürdük. Hep kendimizi mukayese ettiğimiz Avrupa ile bu konuda hiç karşılaştırma yapmadık ve Avrupa'nın durumuna gelebileceğimizi hiç hesaplamadık. Batı ülkelerinin nüfus yoğunluklarının bizim ülkemizden dört-beş misli gazla olmasına rağmen Avrupalıların nüfus planlaması yapmayıp yeni doğumları teşvik ettiklerini görmezden geldik.

Doğum kontrolü sistemiyle Türk nüfusunu azalttılar. Bu tarihimizdeki en büyük yanlış işlerimizden biridir. Anadolu'nun batısında nüfus artış hızı düştü. Ege ve Marmara bölgelerinde çocuk sayısı azaldı. İç Anadolu ve Karadeniz doğurganlık hızını bir süre muhafaza etti. Fakat somunda bu iki bölgemizde de doğurganlık hızımız azaldı.

Doğurganlık hızımız 1945'te 6.9, 1960'ta 6.38 çocuk iken, 1965'teki nüfus planlaması uygulamasının başlamasından sonra 1978'de 4.3, 1983'te 4, 1993'te 2.7, 2001'de 2.38, 2023'te ise 1.51 çocuğa kadar düştü. Büyük şehirlerde bu durum 1'e kadar iniyor.

Doğurganlık hızında Bulgaristan'ın bile gerisindeyiz. Nüfusun yenilenme düzeyi olan 2.1'in çok altında kaldık. Şanlıurfa, Van, Şırnak, Mardin, Muş, Siirt, Diyarbakır, Batman, Ağrı ve Gaziantep gibi doğurganlık hızı yüksek illerimiz olmasa doğurganlık hızımız 1 çocuğa kadar inecek.

Sonunda felaket kapıya dayandı. Çok kritik bir duruma geldik. Genç nüfusumuz var derken ortanca yaşın ağırlıklı olduğu bir nüfus yapısına sahip olduk. Eğer ciddi tedbirler alıp doğurganlık hızımızı en az 2.1'de tutamazsak Avrupa gibi yaşlı nüfus ağırlıklı bir ülke olmaya doğru gidiyoruz.'

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Bülent Arınç’tan Ekrem İmamoğlu’nun Tutuklu Yargılanmasına Tepki: “Bizi Cezaevine Buyur Ettiler”
Nisan Yağmurlarının Şifalı Olduğunu Düşünüyormuş: 30 Yıldır Yağmur Suyunu Biriktirip İçiyor!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Ehliyet Affı İddialarını Yalanladı: "Açık ve Net Olarak İfade Ediyorum"

Popüler İçerikler

Yeni Akit, Yılın Haber Sitesi Seçildi: Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Verdi
Yeni Akit, Yılın Haber Sitesi Seçildi: Ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Verdi
“Halkın Döviz Alması Yasaklansın”: AKP’li Vekil, Dövize Yönelimin Engellenmesini İstedi
“Halkın Döviz Alması Yasaklansın”: AKP’li Vekil, Dövize Yönelimin Engellenmesini İstedi
Sırrı Süreyya Önder’in Babalığı ve kızı Ceren Önder Kandemir’in Baba Sevgisine Gözleri Dolduran Yorumlar Yağdı
Sırrı Süreyya Önder’in Babalığı ve kızı Ceren Önder Kandemir’in Baba Sevgisine Gözleri Dolduran Yorumlar Yağdı
YORUMLAR
20.04.2025

Amca diyememiş ki ekonomi bok gibi. Millet aç karınını zor doyuruyo, ev kirasını zor ödüyo bu insanlar nası evlensinde çocuk yapsın. Keşke böyle insanlar sorunlara çözüm sunarken gerçekçi ve objektif olabilse.

20.04.2025

Çözüm üretmesi gerekenler dert yanıyo

Millet karnını doyuramıyor çocuğa nasıl bakacak

TÜM YORUMLARI OKU (42)