Ergenlik Çağındaki Çocuğunuza En Doğru Şekilde Yardımcı Olmak İçin Yapmanız Gerekenler

'Kimse beni anlamıyor!' 'Ya anne yaaaa!' 'Beni yalnız bırak!'

Bu cümleleri sık sık duyuyorsanız, tebrikler: Nur topu gibi bir ergeniniz var! 

Gelişim döneminin en zorlayıcı bölümlerinden biri olan ve insanı bambaşka bir bireye dönüştüren bu geçişte anne ve baba olarak nasıl davranmanız gerektiğini anlatıyoruz.

Twitter'dan dolunay, kardeşinin ergenliğe girdiğinden bahsetti ve minik kedisinin uygunsuz içeriklere maruz kalacağını düşünerek endişelendi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Altına elbette yorumlar yağdı: Bu dönemi yaşadığı için rahatlıkla dalga geçenler de oldu...

Ergenliğin gerçekten çok zor olduğunu söyleyerek tavsiyeler veren de oldu...

Bunlardan yola çıkarak biz de sizler için bir rehber hazırladık!

1. Sıkıcılıktan uzaklaşın ve bir ebeveynden ziyade aklı yerinde, mantıklı, ayakları yere basan bir arkadaş gibi davranın.

Tabii ki çocuğunuzla arkadaş olamazsınız, bundan bahsetmiyoruz ama her hatasında azarlayan, uyumsuzluğundan şikayet eden ve her şeyini eleştiren bir anne-baba olacağınıza onu yanlışlardan uzaklaştıran, anladığınızı gösteren ve empati kuran bir arkadaş olabilirsiniz.

2. Bir zamanlar genç olduğunuzu unutmayın ve gizliliğe saygı duyun; odasına pat diye dalmayın, sırlarını yakalamaya çalışmayın, günlüğünden uzak durun.

Herkesin kendine saklamayı istediği sırları vardır, bu nedenle çocuğunuzu odasındayken sürekli rahatsız etmeyin. Yalnız kalma isteğine saygı duyun. Anne-baba olarak minik kelebeğinizin her şeyini bilmeyi isteyebilirsiniz ama artık o günler geride kaldı...

3. Anlamaya çalışın, empati kurun ve hayatındaki değişiklikle başa çıkabilmesi için sonsuz destek verin.

Karşınızdaki artık bir çocuk değil, bunu aklınızdan çıkarmayın. Dolayısıyla onunla doğru iletişim kanallarını kullanarak konuşun, hayatındaki değişikliklerle başa çıkabilmesi için destek olun, birlikte kitaplar okuyun, etkinliklere katılın. Empati kurdukça iki taraflı olarak ferahladığınızı hissedeceksiniz.

4. Sorumluluk almasını sağlayın, okuldan arta kalan zamanlarında ev işleri için destek isteyin, iş bölümü yapın.

Her daim duyduğumuz geyiklerden biridir, Almanya'da 18 yaşına girene ailesi bakmıyormuş... Kültürel ve toplumsal olarak doğruluğunu yanlışlığını elbette tartışamayız ama artık karşınızdaki bir çocuk değil, bu nedenle de sorumluluklarının bilincine varmasını sağlayın. Odasını toplasın, bulaşıkları yıkasın, çamaşırları düzenlesin, evi dağınık bırakmasın.

5. Ceza vermeyin, mümkünse bir disiplin oluşturmaya gayret edin, bilinçli bir yetişkin olması için zorlamadan şartları uygun hale getirin.

Sonuçta siz öğretmezseniz, asla öğrenemez; eğitim ailede başlar. Bu nedenle çocuğunuz büyürken bir disiplin oluşturun ve buna göre hareket edin. Cezanın işe yaramayacağını, hatta çoğu durumda ters tepeceğini aklınızdan çıkarmayın.

6. Sorularını yanıtsız bırakmayın, bilginiz dahilinde aklındaki bütün soru işaretlerini gidermeye çalışın, bilmiyorsanız kafasını karıştırmak yerine dersinizi çalışın.

Her ne kadar anne-babaya tepki gelişse de çocuğunuz mutlaka birtakım şeyleri size mutlaka soracaktır. Onun bu sorularını yanıtsız bırakmayın, ayıp olduğunu düşünerek uzaklaşmayın, bambaşka kaynaklardan yalan yanlış cinsel bilgiler öğrenmesine izin vermeyin. Sizden öğrenmeyi istiyorsa dersinizi çalışın ve anlatın.

7. Merhametli olun, kalbinizin sesini dinleyin, her ne kadar bilinçlenmesi isteseniz de sevginizi açıkça göstermekten çekinmeyin.

Uyum ve anlayışın bu dönemde en çok ihtiyacı olan şey olduğunu unutmayın. Merhametinizi esirgemeyin, disipline etmek için fiziksel olarak zarar vermeye çalışmayın, sevginizin sonsuz olduğunu hissettirin.

8. Rol model olun, sizi takip edecekse doğru bir örnek olmaya gayret edin, söyledikleriniz ile yaptıklarınız arasında kopukluk olmamasına dikkat edin.

Dürüst ve iyi bir rol model olmayı istiyorsanız, tutarlı davranın. Maddi olarak ihtiyaçlarını karşılamanız, sevgi vermeniz, saygı duymanız yetmeyebilir. Onun nasıl olmasını istiyorsanız, siz de öyle olun.

9. Takdir edin, ani duygu değişimleri karşısında yaşadığı kendini beğenmeme hissini atlatabilmesi için aşırıya kaçmadan övün.

Hem dış görüşü hem de duygu durumu olarak çocuğunuz kendisini uzunca bir süre kötü hissedebilir. Kendini acımasızca eleştirebilir, kötü göründüğünü söyleyerek kendine saygısını yitirebilir, özgüven sorunu yaşayabilir. Bu nedenle, aşırıya kaçmadan çabalarını takdir edin.

10. Arkadaş ortamını, arkadaşlarını, dostlarını takip edin ama eleştirmeyin; onlarla ilgili baskı kurmayın, onlardan vazgeçmesini istemeyin.

Hepimiz benzer yollardan geçtik, unutmayın. Çatışmaya yol açmayı istemiyorsanız arkadaş ortamını takipte kalın, zarar gelmemesi için koruyun ama eleştirmeyin, uzaklaşmasını istemeyin. Ters tepebilir.

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
YORUMLAR
03.10.2018

evet narkotik baskıno yağar gibi girmeyin amk. bi keresinde dergiden osbir çekerken abim yakalamıştı 😂😂

03.10.2018

adam akıllı bir vpn önerin çocuğa

Pasif Kullanıcı
03.10.2018

Hatta mümkünse pornhub'dan premium üyelik hediye edin ve kullanılan terimleri öğrenmesi için özel ders verin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ