Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut, yaptırımlardaki olası artışın stokçuluğu önleyip önlemeyeceğine ilişkin DÜNYA’ya değerlendirmelerde bulundu. Parası olduğu için daha fazla mal alan kişilerin, maliyet artışlarına göre fiyat belirlemesinin, kendi içinde bulunduğu koşullara göre değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Çakmut, yeni yaptırımların serbest piyasa ekonomisine müdahale olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceğine iyi bakılması gerektiğini kaydetti. Çözümün ekonominin kendi dinamikleri içinde bulunması gerektiğine değinen Çakmut, “Sorun cezaları artırarak çözülemez, asıl sorun eğitim sorunudur” dedi.
İçinde bulunulan ekonomik koşullarda, satıcı ve alıcı arasındaki dengenin bir taraf aleyhine bozulmaması gerektiğini ifade eden Çakmut, “Toplum dinamikleri de iyi analiz edilmeli. Nasıl satıcıların zarar etmesi istenmiyorsa, tüketicilerin de uygun koşullarda mal ve hizmetlere erişimi sağlanmalı” ifadelerini kullandı.
yaw he he
Tabi ki stokçuluğa karşıyız , lakin şapkayı çıkarıp önümüze koymak lazım . Şu an yapılan şey genel anlamı ile stokçuluk değil . Esnaf sattığı ürünü , satış fiyatı ile ertesi gün yerine koyamıyor . Basit ekonomide buna fiyat istikrarsızlığı ve kur dalgalanması diyor . Bu dalgalanmadan etkilenmemizin sebebi ise üretimden yoksun ithalata dayalı bir ekonominin olması diyeceğimde şaka şaka dıjj güjjler ...
Satacağı mali yerine koyabilmek adına kur dengeye gelene kadar satış yapmayanlara da stokcu mu diyeceğiz? yada Ahaber in yaptığı gibi kışlık meyve sebze depolarıni stokcu diye ifşa mi edeceğiz?