Erdoğan 'Sıfır Araç Bulunmuyor' Dedi ama Türkiye Avrupa'da Sonuncu Oluyor: 5 Arabadan Biri Hurda

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, akaryakıt fiyatlarında son dönemde görülen düşüşlerin devam edeceğini açıkladı. Petroldeki düşüşlere bağlı olarak görülen akaryakıt fiyatlarındaki indirimlerin sürmesi enflasyon baskısı için de önemli olurken, Türkiye'de son dönemde otomobil satışlarında ve trafikte de etkili oluyor. Erdoğan da bugün otomobiller üzerinden ekonomik göstergeleri yorumladı ancak veriler biraz farklı şeyler söylüyor.

Petroldeki gerilemenin etkisi kurdaki yükselişle de geçen yıl çok üstünde olan akaryakıt fiyatlarında bir rahatlama yarattı.

Bakan Nebati, haziranın sonundan bu yana benzin fiyatlarında yaklaşık yüzde 13, motorin fiyatlarında yaklaşık yüzde 15 ve LPG fiyatında da yaklaşık yüzde 11,6 düşüş olduğuna dikkat çekti. 

Geçen yıl 17 temmuzda benzinin litresi 7,74 TL olurken, motorin 7,25 TL olmuştu. Bugün itibarıyla ise benzinin litresi son indirimle 23 liranın altına gerilerken, motorin 25 TL seviyesinden satılıyor.

Ipsos'un son Anti Kriz Monitörü araştırmasında ise toplumda araç sahiplerinin akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş ile araç kullanma eğilimlerindeki değişimi gözler önüne serdi.

Araç sahiplerinin yüzde 91'inin kullanımı azalttığı görülürken, hafta sonu gezmeye gitmeyenlerin oranı %76, alışverişe araçları ile gitmeyenlerin oranı ise %69 olarak görülürken, %71 oranında da araç yerine toplu taşımayı tercih edenlerin olduğu görüldü. 

Yüzde 9 oranında akaryakıt alımı azalırken, daha öncesinde depoyu tam dolduranların %51’artık gerektiği kadar alıyor. Yüzde %39 oranında araç sahibi hiçbir zaman deposunu tam doldurmamış ve şimdi de eskiye göre daha az akaryakıt alıyor. 

Yüzde 60 araç sahibi aracını satmayı düşünmüyor. Yüzde 12 oranında aracını satıp yerine yenisini almayı isteyen olduğu görülürken, araç sahiplerinin %28’i araçlarını sadece satmayı düşünüyor. Kaynak: Dünya

TÜSİAD Berlin Temsilcisi Alper Üçok tarafından paylaşılan bir görselde geçen yıl dünyada ülkelerde 100 bin kişi başına düşen otomobil sayısı görülüyor..

pbs.twimg.com

Türkiye'de 100 bin kişiden 870 kişinin aracı var gibi görülebilir. Tabi bunların içinde makam araçları ya da birden fazla aracı olan kişiler de bulunuyor.

Otomobil konusunda uzman gazeteci Emre Özpeynirci de yaptığı bir paylaşımda çarpıcı bilgiler veriyor.

Gazete Pencere'deki yazısında Özpeynirci, Avrupa’da otomobil sahipliğinde Türkiye'nin  açık ara sonuncu olduğunu belirtirken, 1000 kişiye düşen otomobil sayısının 162 olduğunu ve her 100 otomobilden 26’sının 21 yaş ve üzeri olduğunu açıklıyor.

Bu veriler sonrası akıllara Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın zamanda söylediği her evde araba olduğu hatta kapıcı olarak çalışanların da arabasının olduğunu söylemi gelirken, bugün Erdoğan yeni bir açıklama daha yaptı.

Erdoğan bugün (18 Temmuz 2022) yapılan kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

Son 20 yılda ülkemizdeki araç sayısı 8,5 milyondan 26 milyona çıkarak 3 kat artmıştır. Hani ekonomik sıkıntıdan bahsediyordun. Bu kadar korkunç bir rakama ulaşmış ve şu anda otomobil satış yerlerinde birinci el otomobil bulmakta sıkıntı çekiyorlar.

ODD verilerine göre haziran sonunda Türkiye, geçen yılın aynı dönemine göre %10,3 azalış ile Avrupa otomobil satışları sıralamasında 6. ülke oldu.

2020 yılında pandemi ile başlayan 'çip krizi' dünyada halen sürerken, sıfır otomobil pazarında yaşanan bu arz sıkıntısı ile Türkiye'de de ikinci el araçların fiyatları yükselmiş, sonrasında da kurdaki yükseliş ile artış hızlanmıştı.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Murat Övüç Dini Değerlerle Dalga Geçtiği İddiasıyla Gözaltına Alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
YORUMLAR
18.07.2022

Petrol fiyatının gerilemesiyle rahatladığımızı nerden çıkarıyor bunlar? 20 lira zam yapıp 2 lira geri çektiler. Kimsenin rahatladığı falan yok. Kendinize gelin.

18.07.2022

Biz araba aldık diyoruz adamlar otomobil.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ