Erdoğan Merkez Bankası'nı Eleştirdi Dolar 2.44'ün Üzerini Gördü

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kez daha Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştirdi, 'Bağımsız olunca gelinen nokta bu, bizim daha iyi bir noktayı yakalamamız lazım' dedi. Erdoğan'ın konuşmasının ardından dolar 2.44'ün üzerini gördü.

Merkez Bankası'nın enflasyon verisinin ardından ara toplantı yapmayarak faiz kararını 24 Şubat'a bırakmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tepki gösterdi. Erdoğan, enflasyona bakarak faizin ayarlanmayacağını belirtti:

'Birileri paçalarımızdan faizle çekme gayretinde, olmaz. Bu doğru bir adım değil. Enflasyon inerse faizi düşüreceğiz mantığı yanlış bir mantıktır. Böyle bir mantık olmaz. Enflasyona göre faiz ayarlanmaz. Faiz zaten enflasyonu oluşturur. Faizi yüksek tutarsan zaten enflasyon yükselir. Hâlâ bunu anlayamayanlar var. Faizi düşürür yatırımcıya kredi verirsek yatırım olacaktır. Bu faizle benim girişimcim, esnafım ne yapacak? Adı bağımsız kurum, gelinen nokta da maalesef bu. Daha iyi bir noktayı yakalamamız lazım. Başkanlık sistemi konuşulsun derken illâ şöyle olsun demiyoruz. Düşüncelerini ortaya koyması gerekenler siyasi partilerimizdir.'

Erdoğan'a göre Merkez Bankası bağımsız olunca gelinen nokta bu, daha iyi bir noktayı yakalamak lazım.

Dolar 2.43'ün üzerine çıktı

Gün içinde 2.3900 seviyesini gören dolar/TL ise Erdoğan'ın konuşması sonrası 2.44'ün üzerine çıktı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de sabah saatlerinde katıldığı Türkiye-Finlandiya İş Forumu'nda faiz konusunda Merkez Bankası'nı eleştirdi:

“Hükümetin faiz konusundaki görüşü belli, Merkez Bankası piyasanın arkasından gidiyor. Türkiye'nin bu faiz maliyetlerini ödemesine gerek yok. Herkes sorumluluklarını bir kez daha düşünsün. Kur artışı endişesi son derece yersiz. Dünyaya bakarak, piyasalara bakarak hareket etmek gerekir. Enflasyon ve faiz arasındaki ilişkinin sağlıklı ortamlarda tartışılması gerek. Sorumluluk makamında olan bizler, bazı şeyleri yorumlarken dikkat etmemiz gerekiyor. Ama maalesef Merkez Bankamızın bu en son yaklaşımları gereksiz bir beklenti ortaya çıkardı. Dünyada bir faiz indirimi dalgası var. Avrupa Birliği üyesi ülkeler de faizleri düşürücü politikalar izliyor. Cesur olalım. Türkiye, OECD içinde en yüksek faizi ödeyen ülke. Türk sanayicisine bu faizi ödettirmek haksızlık. Türkiye'nin bu maliyetleri ödemesine gerek yoktur.'

  • Al Jazeera, Anadolu Ajansı

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!