Erdoğan'ın Feshettiği İstanbul Sözleşmesi İçin Danıştay'da İptal Davası Açıldı

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmesini öngören Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali için Danıştay'da dava açıldı.

Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı Kararı ile çekilmesine karşı Danıştay'da dava açtıklarını duyurdu.

Dernekten yapılan açıklamada, 'Geçtiğimiz gece yarısı yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararı Türkiye'nin emektar kadınlarının mücadelesiyle kazanılan İstanbul Sözleşmesi'nin feshedildiğini duyurdu. Ancak hukuken bu kararın hükmü yoktur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanunla yürürlüğe giren bir milletlerarası sözleşmeden Cumhurbaşkanlığı Kararıyla taraf olmaktan çıkarılamaz' denildi. 

Dernek Karar'a karşı Danıştay başkanlığına iptal davası açıldığını duyurdu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Ne olmuştu?

Türkiye, Resmi Gazete'de Cuma Gecesi yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini duyurmuştu.

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden Çekildi!

Kararda, 'Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar kurulu kararı ile onaylanan 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3'üncü maddesi gereği karar verilmiştir' ifadeleri yer aldı.

Türkiye'nin bu kararı uluslararası arenada büyük tepki çekti.

Avrupa Konseyi'nin açıklamasında sözleşmeden ayrılmanın Türkiye'yi ve Türk kadınlarını şiddetle mücadelede hayati bir araçtan mahrum bırakacağına dikkat çekilerek 'Türk yetkilileri İstanbul Sözleşmesi’nin getirdiği kadınları şiddetten korumaya yönelik uluslararası sistemi zayıflatmamaya çağırıyoruz' ifadeleri kullanıldı. 

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri Türkiye'ye karardan dönmeye çağırırken, ABD Başkanı Joe Biden ise kararın 'ümit kırıcı' bir adım olduğunu belirtti.

Türkiye, 2011 yılında İstanbul'da kabul edilen sözleşmeyi parlamentosunda ilk onaylayan ve yürürlüğe koyan ülke olmuştu.

DW Türkçe

Ayrıca bakınız 👇

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Ayrılmasına Kim, Ne Dedi?
Biden'dan Türkiye'ye İstanbul Sözleşmesi Tepkisi: 'Geriye Doğru Atılan Bir Adım'
Bazılarının Rezil Tehdit Olarak Gördüğü Kadınların ise Şiddete Karşı Sigortamız Dediği İstanbul Sözleşmesi'nin Asıl Amacı Ne?

Popüler İçerikler

Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Kızılcık Şerbeti'nde Ortalık Karıştı: Ömer ve Görkem İlişkisi Açığa Çıktı!
Ünlü Şarkıcı Kalben'in Evine Yapılan Uyuşturucu Operasyonuna Ait Görüntüler Ortaya Çıktı